гр. София, ул. “Майор Димитър Думбалаков” 38, ет. 4
тел. 0887 545 446

Ранната бебешка терапия може да намали броя на диагностицираните случаи на аутизъм

Ранната бебешка терапия може да намали броя на диагностицираните случаи на аутизъм

Сряда, 11 Май 2022

Кратко проучване показва, че обучението на родителите как да реагират на бебетата, които показват ранни признаци на аутизъм, може да намали с две трети броя на тригодишните деца, отговарящи на критериите за диагноза.

Подобрение в такъв мащаб не е било показвано досега, твърдят британските и австралийските изследователи.

Първите две години са критични за развитието на мозъка, но повечето диагнози за аутизъм се поставят на тригодишна възраст.

Необходими са по-дългосрочни изследвания върху по-голям брой деца, за да се види дали ефектът е траен.

В това проучване, публикувано в JAMA Pediatrics, са проследени 103 деца на възраст от 9 до 14 месеца с ранни признаци на аутизъм в Мелбърн и Пърт.

В продължение на 5 месеца родителите на около половината от са били научени да:

  • взаимодействат с бебето си, дори ако нямат контакт с очите;
  • играят с тях по деликатен начин, който подпомага развитието им.

На тригодишна възраст, въпреки че те все още имат проблеми с развитието, тяхната социална ангажираност се е подобрила, те имат по-малко сензорни проблеми и повтарящи се поведения и само 7% отговарят на критериите за диагностициране на аутизъм.

Това е съпоставено с 20% от останалите деца, които са получавали нормална грижа.

Професор Джонатан Грийн от Университета в Манчестър, който е разработил видео програмата, използвана в процеса, казва: „Много терапии за аутизъм преди са се опитвали да заместят различията в развитието с по-„типични“ поведения“.

"За разлика от това, тук се работи с уникалните различия на всяко дете и се създава социална среда около него, която му помага да учи по най-добрия за него начин."

Д-р Джеймс Кюсак от благотворителната организация за изследване на аутизма Autistica заявява, че проучването е "обещаващо".

Той казва, че "създаването на среда, която работи за хора с аутизъм, е най-добрият възможен начин за изграждане на умения" и добави, че не трябва да се чака поставянето на диагноза, за да се осигури подкрепа.

Най-големите предизвикателства

Друга благотворителна организация, Националното аутистично дружество, заяви, че проучването има редица ограничения.

„Аутизмът не е болест и не е нещо, което трябва да се лекува или намалява“, казва ръководителят на отдел “Политики” Тим Никълс. Ранната интервенция трябва да е свързана с подкрепата на аутистите в най-големите предизвикателства, пред които са изправени.“

Професор Андрю Уайтхаус от Института за деца “Телетон” към Университета на Западна Австралия заявява, че резултатите са "важна стъпка напред".

„Това е истински знаков момент за изследванията в областта на детското здраве“, казва той.

„Нашата цел е да разберем силните страни и предизвикателствата на всяко дете, за да можем по-добре да подкрепим и развием уникалните способности, които то носи на този свят.“

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Ивон Кръстева
Източник:https://www.bbc.com