гр. София, ул. “Майор Димитър Думбалаков” 38, ет. 4
тел. 0887 545 446

Психолози от семеен център "Малки чудеса" взеха участие в обучение на УНИЦЕФ за водещи на групи за родители на деца със специфични потребности

Психолози от семеен център "Малки чудеса" взеха участие в обучение на УНИЦЕФ за водещи на групи за родители на деца със специфични потребности

Сряда, 31 Октомври 2018

Когато родителите разберат, че детето им е по един или друг начин различно или има някакви затруднения в развитието, те се сблъскват с необходимостта да преформулират целите и ценностите си, поемат по житейски път, изпълнен с непрестанно анализиране на самите себе си и постъпките си, безкрайно търсене на информация и терапии за своето дете, сблъсък с всякакви ситуации и буря от емоции, както в тях самите, така и в техните близки. Наред с това родителите често се чувстват изолирани и самотни, не знаят от къде да започнат и да намерят необходимата им информация, както и помощта, предназначена точно за тях и тяхното дете. Затова е важно всеки родител да има някого, с когото да сподели своите чувства и да му каже всичко, което го измъчва и притеснява, от което може би се страхува или срамува. Важно е и да има с кого да отпразнува успеха и напредъка на своето дете, човек с подобен опит, който разбира колко голяма е всъщност някоя малка стъпчица в развитието му.

Работилниците по програма „Да пораснем заедно плюс” на УНИЦЕФ предоставят пространство на родители на деца от 1 до 8-10-годишна възраст с трудности в развитието, в което да споделят и да получават подкрепа от други родители със сходни трудности и преживявания. Също така, по време на 11-те структурирани по различни теми срещи, родителите ще имат възможност да обменят информация с водещите и останалите участници по основни въпроси, трудности и възможности, свързани с родителството си.

Именно това предстои да се случва съвсем скоро в Център за детско развитие „Малки чудеса“ по програма „Да пораснем заедно плюс”. Двама психолози (Инна Минкова и Михаела Табакова) от Центъра взеха участие в обучението за прилагане на програмата, което бе проведено от част от създателите й от Хърватия – Б. Старц, М. Грубич и А. Бохачек. Благодарим на УНИЦЕФ като организатори за възможността да се обучат наши специалисти! 

„Обучението беше обогатяващо и много вдъхновяващо за мен като специалист, даде ми много различни идеи и насоки за подкрепа на родителите”, сподели Инна Минкова.

На снимката: Инна Минкова (психолог) и Михаела Табакова (психолог) от семеен център "Малки чудеса" на фондация "Нашите недоносени деца"