гр. София, ул. “Майор Димитър Думбалаков” 38, ет. 4
тел. 0887 545 446

Колко точно са важни сетивните преживявания за малките деца?

Колко точно са важни сетивните преживявания за малките деца?

Четвъртък, 18 Юли 2019

Може би сте чували за важността на сетивните преживявания и колко ключови са те за развитието и обучението на вашето дете. Как използването на всяко от сетивата си по време на игра, хранене и учене, му помага да развие своите когнитивни, социални, двигателни и много други умения.

Когато играем с детето си, е важно да насърчаваме възможностите му да вкусва, докосва, мирише, вижда и чува - различни шумове, текстури, миризми и гледки. Всички това му помага да развие пълноценно усещане за света около себе си и да изгради здрава основа за емоционално, физическо и когнитивно развитие.

Всяко сетиво е важно и има пряко въздействие върху ключова област от образователното и академично развитие на детето. Тактилните преживявания обаче са един от най-важните. Развиването им започва още след раждането на бебето. Важно е да предоставяме на детето възможности за разнообразни занимания, включващи запознаване с различни тактилни усещания (докосване на разнообразни текстури, игра с вода, докосване на по-топли и по-студени повърхности и др.) през първите години от живота му.

Някои деца могат да бъдат твърде чувствителни към различни текстури, температури и други тактилни преживявания. В тези ситуации те често реагират с поведенчески изблици или емоционални сривове, които могат да попречат на учебния процес. В такъв случай е важно да потърсите консултация с ерготерапевт или логопед, от които да получите насоки за подкрепа на детето ви в преодоляването на това затруднение.

Осигуряването на тактилни преживявания през първите години от живота на детето има благоприятно въздействие върху емоционалното и социалното му развитие в зряла възраст. Един лесен начин за това е използването на предмети от бита с различни текстури и повърхности, които вече имате в дома си. Вземете например всякакви възглавници, одеяла, хавлиени кърпи и постелки, които вече имате у дома - всеки от тези предмети може да даде на детето ви тактилен опит, който е ценен за развитието на разнообразни умения. С други думи, не е необходимо осигуряването на тактилни преживявания за детето да бъде скъпо или сложно.