гр. София, ул. “Майор Димитър Думбалаков” 38, ет. 4
тел. 0887 545 446

Михаела Табакова за детската психология

Михаела Табакова за детската психология

Понеделник, 05 Август 2019

Михаела, кажи ни защо избра да бъдеш детски психолог?

Откакто реших да уча психология, знаех, че искам да работя с деца. Когато съм с децата, усещам повече моето вътрешно дете, което ми харесва,а и ми помага да ги разбирам. Много съм научила от самите деца, разбира се от работата в лична терапия и обученията, но най-голямото предизвикателство е да си позволиш да се учиш от децата.

А какво всъщност означава "детски психолог"?

Детският психолог играе с децата. Играта е най-важното нещо за тях, най-любимото, но и най-развиващото. Психологът има знания за детското развитие, има диагностични умения и може да направи психологическа оценка, но той също осигурява едно специфично пространство за игра, за символичното, където всичко е възможно и където детето ще разиграе своите страхове, желания, конфликти, но където ще намери и надежда.

В какви ситуации родителят трябва да потърси помощта на психолог?

Родителят може да потърси психолог във всяка ситуация на тревога или вина, ако има притеснения и въпроси относно развитието на детето си. Има много литература и статии, хубаво е да се чете, но всяко дете е различно и всяка ситуация е уникална, за това обсъждането със специалист винаги е добро решение. Когато родителят усеща, че не се справя - това е част от всяко родителство и не бива да ни плаши. Понякога на родителите им помага само това, че са изслушани и подкрепени, от някой който ги слуша добре и не привнася нещо друго в тяхната ситуация, която е само тяхна.

Има ли тревожни признаци по които родителят да разпознае нуждата на детето от психолог?

Има такива признаци - ако детето не общува, комуникацията започва много по-рано отколкото повечето хора предполагат, много преди вербалния период, ако детето има затруднения в двигателното развитие, ако не проговаря, ако не играе “на ужким”, ако внезапно настъпи промяна в поведението му, ако не спи и не се храни добре, ако се затвори в себе си и при всяка друга тревога на родителя.

Разпространено схващане е, че посещението при психолог поставя "етикет" на детето, че нещо не е наред. Вярно ли е?

Има такива нагласи в обществото и аз имам наблюдения, че вече се променят, но много бавно. На родителите им е по-лесно да потърсят логопед или друг специалист, отколкото психолог. Това може да е свързано и с чувства на тревога и вина, които са непоносими за родителя. Първата крачка е много трудна и често семействата и приятелите критикуват такова решение, казват, че “детето ще го израсте” или, че “едно време не е имало психолози”, но така се губи ценно време, в което би могло да се помогне. При психолога човек намира и подкрепа и това е добре да се чуе. Съвременното общество търпи големи промени, което се отразява на семейството, на ролите. Динамиката е изключително интензивна, ние като родители сме живели в едно друго време и сега буквално трябва да изобретим своето собствено родителство, което е белязано от това, какво е било нашето детство и какви са били нашите родители за нас. В същото време очакванията на обществото към родителите са огромни и често това се превръща в една непосилна задача.

Ако и Вие имате някакви съмнения или притеснения можете да ни потърсите на телефон 0887 545 446, имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или да запазите час за консултация с нашите специалисти ТУК.