гр. София, ул. “Майор Димитър Думбалаков” 38, ет. 4
тел. 0887 545 446

Да, детето ми заеква. Моля, запазете съветите за себе си.

Да, детето ми заеква. Моля, запазете съветите за себе си.

Вторник, 22 Октомври 2019

Много хора смятат, че заекването е един от най-тривиалните говорни проблеми и често са недостатъчно информирани по темата. Тук ще се опитам да ви обясня защо е абсолютно безполезно да кажете на едно заекващо дете да “говори по-бавно”, “да си поеме въздух”, “да помисли какво иска да каже и след това да говори”. Нищо от това не помага. Нещо повече - по-скоро още повече засилва фрустрацията при тези деца, както и възрастни.

Наслушах се на толкова глупости, свързани със заекването на детето ми. Нямате дори идея какво е да заекваш. Нямате идея какво е възрастните и децата да нямат търпение да ви изслушат. Нямате идея какво е да попаднете на комедийна сцена, в която някой заеква, а всички се заливат от смях. Нямате идея какво е никой да не чува КАКВО имате да кажете, само защото всички са фиксирани върху това КАК го казвате.

“Кажи й да не бърза” - чух тази реплика от напълно непознат за мен човек в супермаркета. “Просто говориш много бързо – за това заекваш!” Често хора, които нямат никаква представа какво представлява заекването, си позволяват да дават непоискани съвети. По-лошото е не само, че са непоискани, а и че са напълно безполезни. Повечето хора имат добри намерения. Не го правят, за да наранят някого. Други… не съвсем. Но общото между всички е липсата на достатъчно информация.

Заекването е говорно нарушение, при което е затруднена плавността на речта. Понякога тези трудности могат да бъдат особено мъчителни и да засегнат много повече от говора, но също и личността на детето, неговата самооценка, резултатите в училище, както и отношенията с околните.

Приблизително 70 милиона са хората, които заекват в световен мащаб, което е около 1% от населението на земята. Заекването обикновено започва между 2 и 5 години, но е възможно да се появи и на по-късен етап. ¾ от децата, които заекват ще се възстановят напълно до късното детство, но при тези които не успеят да го преодолеят може да остане за цял живот.

Как да говорим с някого, който заеква?

1. Въздържайте се от унизителни определения и коментари. Сигурно сте чували думата “пелтек” или коментари от сорта на “Чувал ли си го този как пелтечи?”. В последните години все повече се говори за необходимостта от уважение към хората с различни говорни или развитийни състояния. Думата “пелтек” е натоварена по-скоро с негативни внушения, така че ако се налага, можете просто да използвате израза “човек, който заеква”

2. Не прекъсвайте някого докато говори и не се опитвайте да довършите изреченията му! Заекването е свързано с голяма доза безпокойство в общуването, особено с хора, които демонстрират негативни реакции към заекването, откровено се подиграват или нямат търпение да изчакат човекът да се изкаже. Затова последното, от което имат нужда хората, които заекват е някой да е нетърпелив да ги изслуша или да ги прекъсва на всяка втора дума. Покажете търпение и уважение.

3. Не казвайте на човека да се успокои или да забави темпото! Не му давайте съвети за това как да говори. Приемете, че нямате никаква представа от неговото състояние и той не се нуждае от вашите съвети. Дори и да имате най-добрите намерения - всичко това няма да помогне. Може само да направи нещата по-лоши и да фрустрира напълно излишно говорещия.

4. Бъдете търпеливи. Изчакайте. Изслушвайте. Поддържайте очен контакт с говорещия и покажете, че истински се интересувате от това, което има да каже. На вас също ви е приятно, когато ви слушат с внимание, нали?

5. Ако не сте разбрали какво е казал заекващият човек, не се притеснявайте да попитате и не се преструвайте, че сте разбрали, само за да не го нараните. Не е нужно да сте излишно протективни. Бъдете естествени и се дръжте така, както бихте се държали с всеки друг човек, с когото общувате.

Заекването няма никаква връзка с интелектуалното ниво на детето или възрастния, така че не подценявайте някой само защото изпитва затруднения с говора. Демонстрирайте търпение и уважение към желанието на човека да комуникира с вас. Идеите му със сигурност си струват да изчакате, за да ги чуете.