гр. София, ул. “Майор Димитър Думбалаков” 38, ет. 4
тел. 0887 545 446

Дисграфия: Как да разпознаете признаците на дисграфия във вашето дете

Дисграфия: Как да разпознаете признаците на дисграфия във вашето дете

Вторник, 12 Май 2020

Много родители и обучители трудно разпознават признаците и симптомите на дисграфия при детето или учениците си. Децата, страдащи от дисграфия, често се затрудняват с писмения език, както и с това да изразят и организират мислите си на хартия. Често има едно “изключване“ в мозъка, което не позволява на детето да получи информацията, необходима на краткосрочната и дългосрочна памет, за да изпълнени процеса на писане.

Децата с дисграфия не са мързеливи или неинтелигентни. Те просто се затрудняват с писменото изразяване. Понякога само да държат молив или да пишат в права линия, може да им бъде трудно. Децата с дисграфия често показват признаци на проблем във визуално-пространствената област, както и с фина моторика, езикова преработка, правопис и почерк, граматика и организация на писмения език.

Важно е да различаваме какво е и какво не е дисграфия, особено ако детето потенциално може да бъде погрешно диагностицирано с друг тип учебно затруднение. Това може да определи и разликата в начина за подкрепа на това дете и каква намеса е подходяща или не за специфичните нужди. Родителите и учителите често бъркат дисграфията за дислексия. Докато дислексията е свързана с проблем с четенето, дисграфията е свързана единствено с уменията на детето да пише.

Как да разпознаем признаците?
Ето няколко полезни съвета, за определяне дали детето проявява признаци на дисграфия или може да е друго обучително предизвикателство.

 1

2

4

3

5