гр. София, ул. “Майор Димитър Думбалаков” 38, ет. 4
тел. 0887 545 446

Защо е толкова важно мъжете да говорят открито за болката от спонтанен аборт, споделя звездата Джеймс Бийк

Защо е толкова важно мъжете да говорят открито за болката от спонтанен аборт, споделя звездата Джеймс Бийк

Сряда, 24 Юни 2020

Тъжните събития не се случват само на "обикновените хора". Звездите не са застраховани от загуба и нищо човешко не им е чуждо. 
Спонтанният аборт е нещо, което смятаме, че засяга повече жените, но истината е, че за мъжете може да бъде не по-малко болезнен. 

Според световната статистика около една на всеки четири бременности завършва със спонтанен аборт и въпреки това, тази загуба все още е скрита мъка, за която много хора не се чувстват комфортно да говорят открито.

Това е вярно за жените, които трябва да понесат основната тежест на травмата, разбира се, но и за техните съпрузи и партньори също.

"Съсипан. Опустошен. В шок. Ето как се чувствам в момента, след като душата, която смятахме, че ще посрещнем в семейството си през април... сякаш мина по прекия път на това, което е отвъд този живот. Преминавали сме през това и преди, но никога в толкова късна бременност и заобиколени от тази плашеща, ужасяваща заплаха. Благодарен съм, че съпругата ми се възстановява, но едва сега започваме да се срещаме с различните пластове болка. Благодаря на всички приятели и колеги, които бяха до нас през тези моменти. Както много от вас казаха "Нямаме думи"... и е вярно. Затова, във времена като тези, е важно просто да знаем, че сте до нас. Скърбим и броим всичко, за което можем да се почувстваме благословени днес." 

vanderjames 67735028 579856519489537 8288614903620200002 n

Това споделя актьорът Джеймс Ван Дер Бийк, показвайки, че е важно и за мъжете да се справят с мълчанието около загубата на бременността на жената до себе си.
Ван Дер Бийк разкрива в своя Instagram профил, че той и съпругата му, Кимбърли Брук, която е известен продуцент, наскоро са преживели загубата на своето бебе в 17 гестационна седмица.

Двойката има пет деца, които са на възраст от две до девет години. Но са преживели и общо 5 загуби на бебета.

"След като през ноември миналата година изгубихме едно бебе и това стана публична новина, за нас беше истинско щастие да научим, че Кимбърли отново е бременна", пише Ван Дер Бийк. „Този ​​път запазихме новината само за себе си. Но миналият уикенд в 17 седмица се оказа, че има още уроци за нашето семейство, които трябва да научим и те не включваха присъединяването на още един член към нашето семейство."

В емоционалния пост актьорът споделя как съпругата му е приета в болница за кръвопреливане, а той е „безпомощен да направи много за жената, която обича, освен да масажира краката й и да се опита да я стопли“. Той призова всички да се грижат по-добре един за друг и завършва с послание за единство:

„на всички семейства, които са преминали през това… не сте сами“.

vanderjames 104289112 155560769371642 5862826589837420990 n
Думите на Ван Дер Бийк са важни, защото спонтанният аборт остава загуба, която трудно се споделя с много хора: невиждана физическа и емоционална болка. Това може да бъде много самотно изживяване", казва комикът Катрин Райън, която е преживяла спонтанен аборт в 10 г.с. „Чувствах се смутена и изпитвах срам. Тези емоции ме накараха да потърся други истории на хора, които страдат по подобен начин, но не успях да намеря."

Оказва се, че за мъжете е изключително трудно да разкрият емоциите си. „Мъжете по-специално, не знаят какво да кажат или поне не споделят опита си в публичните пространства“, казва журналистката Кийн Миланиан, която претърпява пет аборта.

Откровеният пост на Ван Дер Бийк проправя пътя към различен вид диалог: този, в който откритостта и съпричастността са ключови.

Както той казва:

„Няма думи, които да облекчат болката. Какъв е изходът тогава? Започва с открито съзерцание на този въпрос: Как да се грижим по-добре един за друг?“

Източник: https://www.stylist.co.uk/ | Снимка: Instagram @vanderjames