гр. София, ул. “Майор Димитър Думбалаков” 38, ет. 4
тел. 0887 545 446

Мая Симеонова (Угрюмова) | психолог и фамилен психотерапевт

Мая Симеонова /Угрюмова/ психолог и фамилен психотерапевт

Мая Симеонова /Угрюмова/ е психолог и фамилен психотерапевт, с дългогодишен опит при работа с деца и техните семейства. В практиката си работи с цялото семейство или индивидуално и има богат опит в работа с хора на различна възраст, с различна култура и етнос. В терапевтичния процес подкрепя хората да открият собствените си и на семейството си ресурси за справяне с кризи, да разберат начините, по които са стигнали до трудна житейска ситуация и да се справят успешно и самостоятелно в бъдеще с целите, които са си поставили. Можете да се обръщате към нашия психолог, когато:

  • Детето ви се нуждае от оценка на индивидуалните способности и умения;
  • Детето ви има нужда от допълнителна подкрепа в развитието на различни умения и компетенции;
  • Искате вие, като родители, да се консултирате по отношение различни въпроси, свързани с детското развитие;
  • Имате нужда, като семейство, от професионална подкрепа в процеса на справяне с преживяванията около раждането на детето;

Запознайте се накратко с Мая и нейния професионален опит: 
"Започнах работа със семейства преди седемнадесет години, веднага след дипломирането ми като магистър по психология към СУ „Св. Климент Охридски”. Бях училищен психолог и помагах на тийнейджъри в нелекия път на израстване, като същевременно подкрепях родителите им, да могат да видят в своето дете вече пораснал млад мъж или млада жена. За мен тази работа беше голямо предизвикателство – сблъска ме с различни проблеми, съпътстващи порастването: експериментиране с опасности, ходене по ръба на риска, отстояването на себе си сред връстниците си, трудности в контакта със семейството, самота, сексуална обърканост, загуба на близки, хронични заболявания, изискването да учиш във време, когато въобще не ти е до това.

Не по-малко предизвикателство беше работата със семействата и взаимоотношенията вкъщи – родителите и децата да могат да говорят по начин, по който детето започва да се чувства като по-голямо, по-близо до възрастните, но остава дете, а родителите му дават по-голяма свобода, оставайки негови родители.
Надявайки се да продължа да се развивам в сферата на семейните и фамилни взаимоотношения, започнах седем годишно обучение по фамилна терапия към ПИСЕЛ и съм фамилен психотерапевт, редовен член на Българската асоциация по психотерапия (БАП) и на Дружеството на психолозите (ДПБ). Паралелно с това продължих да работя в сферата на социалните и образователни услуги.

Работата ми ми предложи възможност да работя с много семейства, опитващи се да приспособят живота си към хронично или остро заболяване. Опитвах се в работата си да включвам всички членове на едно семейство, защото когато някой в семейството страда, това страдание бележи живота на всички негови близки. Работих с деца със специални потребности, с хора с психично страдание, с жени и деца болни от онкологични заболявания, с хора със зависимости, със семейства, преживяващи загуба на член на семейството, с родители-осиновители и техните осиновени деца.


В практиката си работя с цялото семейство или индивидуално, като имам опит в работа с хора на различна възраст, с различна култура и етнос. В терапевтичния процес подкрепям хората да открият собствените си и на семейството си ресурси за справяне с кризи, да разберат начините, по които са стигнали до трудна житейска ситуация и да се справят успешно и самостоятелно в бъдеще с целите, които са си поставили.
За мен е привилегия и отговорност да бъда част от екипа на фондация „Нашите недоносени деца“."