Преминаване отвъд осведомеността и приемането на аутизма към гордост

Преминаване отвъд осведомеността и приемането на аутизма към гордост

Месецът на осведомеността за аутизма се промени с течение на времето. Ние, аутистите, вече се уморихме от думата осведоменост. Смятам, че в днешно време повечето хората са наясно за нашето съществуване. Така представен аутизмът, той звучи по-скоро като рядка болест, отколкото като неврологично разстройство. Tази година повечето хора го нарекоха месец на приемане на аутизма, което е крачка в правилната посока. Макар че все още не е достатъчно.

Дали приемането е най-доброто,на което сме способни? За мен това е абсолютният минимум. В тълковния речник приемането е дефинирано, като действие или процес по определяне на някого, като подходящ или адекватен, обикновено за да бъде допуснат в група. Не знам за Вас, но на мен това ми звучи повече като толериране, отколкото като приобщаване. Имаме нужда от много повече от приемане. Имаме нужда да бъдем уважавани и обичани. Ние не сме просто подходящи. Ние сме живи същества, които даваме толкова много на този свят.

Гласувам да наречем следващия април – месец на гордостта от аутизма и нека през него да ценим и празнуваме аутистичната култура и хората с аутизъм. Толкова съм горда да бъда аутист и искам да предам това чувство на хората като мен. Искам следващото поколение деца с аутизъм никога да не се чувстват така, сякаш не са важна част от обществото, и да не се налага да променят същността си, за да се приспособяват. Аз бях научена да се срамувам от аутизма си. Знам, че ако бях чула в по-ранна възраст за гордеенето с аутизма, щях да се чувствам значително по-добре от това коя съм.

Бъди горд, че си аутист. Гордо се движи и пляскай с ръце. Гордей се от специалните си интереси. Гордей се да бъдеш себе си.


Източник: https://themighty.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Силвия Ц.
Редактор: Паулина Борисова