Перфектната майка не съществува: 10 начина да бъдеш „достатъчно добра“ майка

Перфектната майка не съществува: 10 начина да бъдеш „достатъчно добра“ майка

Приемането на вашето несъвършенство ще ви помогне да се почувствате психически по-здрави и да давате здравословен пример на децата си.

Като терапевт от повече от 20 години, една от темите, с които най-често се занимавам по време на терапия, са майките, които се борят с желанието си за перфекционизъм. Приемам за своя професионална мисия да помогна на тези жени да се откажат от идеята за „перфектна майка“. Моята цел е да им покажа как да преодолеят инстинктите, които ги подтикват към перфекционизъм, и те да започнат да приемат своето несъвършенство.

 

Няма такова нещо като „перфектна майка“

 

Определението за „перфектен“ е да бъдеш безупречен във всички аспекти и да демонстрираш отлични умения. Когато сме „перфектни“ нямаме нужда да се развиваме или да напредваме повече.
Ако стремежът ни към перфекционизъм се превърне в цел, която трябва да постигнем на всяка цена, ние разочароваме нашите деца.

Защо? Защото чрез нашите стремежи и педантично поведение им даваме пример, че всичко, което е по-малко от перфектно, е провал.

Децата ни трябва да се учат от нашия пример. Част от процеса на израстване се състои в това да правиш грешки и да се учиш от тях. Докато детето расте, майката също трупа опит и мъдрост, включително като допуска грешки и провали.

 

Ето 10 начина да бъдете страхотна „несъвършена“ майка:

 

 1. Погрижете се за себе си

  Един от най-големите подаръци, които можете да подарите на семейството си, е да се грижите за себе си – за вашето тяло, ум, чувства и дух. Толкова много жени са свикнали да поставят себе си на последно място в списъка със задачи! Те до такава степен се съсредоточават върху това да се грижат за всички и всичко, че в крайна сметка или се разболяват, или стават обидчиви, или просто се занемаряват. Като отделяте време за себе си, вие си създавате по-здравословен начин на живот, който ви позволява да се грижите за децата и семейството ви по-пълноценно и с удоволствие.
 2. Обичайте и приемайте себе си


  Майките са невероятни в способността си да обичат безусловно децата си. Но какво да кажем за безусловната любов към себе си? Колко често в съзнанието ви звучи критичен глас, който ви съди и принизява усилията, които полагате?Заглушете критиката и увеличете позитивния тон по същия начин, по който бихте говорили с приятел или с детето си.

 3. Осъзнайте, че сте майка за цял живот


  През целия си живот детето ви ще има много връзки. Но връзката между майка и дете си остава една от най-важните и значими в живота и на двамата. Не забравяйте, че майчинството е огромен ангажимент – да отглеждаш, да обучаваш, да се грижиш, да напътстваш, да обичаш и да подкрепяш друг човек през целия си живот.

 4.  Създайте свой живот, отделен от този на детето си


  Детето ви ще се нуждае от вас по различни начини през целия си живот. Бебето се нуждае от майка си, която трябва да бъде на разположение във всеки един момент, за да го нахрани, преоблече и да го гушне. По време на детството и в тийнейджърските години нуждите му се променят.
  Да сте на разположение на детето си е от голямо значение, но също така е важно да имате свой личен живот с приятели, интереси и дейности, отделни от тези на детето ви.

 5. Научете се да се извинявате


  Когато сгрешите, обидите някого, изгубите самообладание или забравите да свършите нещо, е важно да усвоите умението да се извинявате. То не бива да се бърка с прекомерната употреба на думите „съжалявам“ и „извинявай“, подхвърлени просто като израз на вежливост. Не говоря за това да се извинявате за каквото и да било, а да се научите да се извинявате, когато сгрешите, и да поемате отговорност за поведението си, ако то наранява някого или засяга ситуация, свързана с детето ви.

 6. Бъдете отворени за обратната връзка с детето си


  Децата съобщават много неща за себе си както чрез думи, така и чрез поведението си. Изслушвайте детето си внимателно, когато има да ви каже нещо. Възможно е да не сте съгласни с него, но ако му дадете време и възможност да се изкаже и го слушате с внимание, това ще допринесе много за неговото развитие и самочувствие.

 7. Прекарвайте качествено време с децата си


  В наши дни родителите са по-заети от всякога. Като майки ние имаме много грижи и ангажименти, свързани с отглеждането на децата си, но това изобщо не означава, че прекарваме качествено време с тях. Детето ви се нуждае от пълноценно общуване и истински споделено време с вас. Нека това се превърне във ваш приоритет всеки ден. Задавайте въпроси и бъдете любопитни. Отговорите, които ще получите, може да ви зарадват и изненадат.

 8. Не приемайте лично лошото поведение на детето си


  Чували сте израза „болки на растежа“ – е, той не се отнася само за децата. Когато детето расте и постепенно става самостоятелно и независимо, родителите също преживяват подобни „болки“.
  Независимостта и израстването често водят до конфликти – вашият дневен ред срещу дневния ред на вашето дете. Понякога е по-лесно да се приеме ситуация, в която малко дете казва „не“ и изпада в истерия, отколкото когато тийнейджър се държи по подобен начин.
  В такива моменти се опитайте да разчетете посланието, което детето се опитва да ви предаде, и не приемайте поведението му лично. Вероятно то е свързано повече с неговото собствено развитие, отколкото с вас като личност.

 9. Показвайте чувствата си, но не претоварвайте детето


  Начинът, по който вие управлявате емоциите си, е важен урок за децата. Например когато имате лош ден, признайте чувствата си, ако те оказват влияние върху поведението ви. Кажете на детето си: „Мама се чувства разстроена от нещо, което се случи днес, затова може да съм малко по-тиха, просто искам да знаеш“.
  Този тип поведение не само създава здравословна комуникация, но и помага на детето да разбере, че поведението и чувствата ви не са резултат от нещо, което то е направило. Децата често използват въображението си, за да разберат света по-лесно, и като не откриват причините за случващото се, понякога си мислят, че то е по тяхна вина.

 10.  Позволете на детето си да бъде такова, каквото е


  Децата имат свой характер и темперамент. Като майки ние искаме да им влияем, да ги формираме, да им даваме различни напътствия. Децата обикновено знаят кои са и какво искат. Част от работата ни като родители е да намерим баланса между насърчаването и налагането на мнение, желанието да ги предпазим и предоставянето на свобода.

Позволете на детето си да бъде такова, каквото е, чрез деликатни напътствия, любов и подкрепа от ваша страна.

Майчинството е уникално пътешествие, изпълнено с много преживявания и емоции: моменти на тревога, страх, гняв, разочарование, раздразнение, тъга, изтощение, душевна болка, смущение, радост, благодарност, щастие и удовлетворение.

Когато се стремим към перфекционизъм, пропускаме възможността да оценим как различните емоции ни въздействат и чрез тях да научим толкова много за себе си.Колкото повече майки са готови искрено да споделят как се чувстват, от какво се нуждаят и какво всъщност се случва под маската на перфектността, толкова по-голям е шансът те да станат истински удовлетворени и щастливи.

За да бъде една майка добра за своето дете, тя преди всичко трябва да бъде физически и психически здрава. И не забравяйте – вашето дете се нуждае от вас такава, каквато сте, а не от „перфектната“ ви версия.

Източник: https://www.mother.ly/life/let-go-of-perfect-10-ways-to-be-a-good-enough-mom
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Антония Кочос
Редактор: Райна Янева