Как витамин D влияе на ADHD /Синдром на дефицит на внимание и хиперактивност/

Как витамин D влияе на ADHD /Синдром на дефицит на внимание и хиперактивност/

Витамин D е своеобразен супергерой сред витамините! И все пак ние едва наскоро научихме и разбираме за неговите супер сили.

Преди 20 години смятахме, че витамин D има роля само за подсилване на костите и регулирането на калция. В днешно време ние вече знаем, че витамин D има много повече значение от това, не само за тялото, но и за умственото и психологическо състояние на човек.

Витамин D е единственият витамин, който е и хормон, който всяка тъкан в тялото има рецептор за него. Той е нужен за всяка част от нашето тяло, включително и мозъка, сърцето и имунната система, за да можем да функционираме оптимално добре. Наличието на допустими стойности на витамин D в тялото защитава от множество болести, като депресия, грип, рак, сърдечни проблеми, множествена склероза, Алцхаймер и др.

Въпреки, че е толкова важен Витамин D като цяло е с ниски нива според статистиката в световен мащаб. Една от основните причини за това е, че през 1980 година започва масово да се използват слънцезащитните кремове. Оптималните нива за клинично здрав човек са 50 ng/ml. Въпреки това много от хората, които живеят в нашето съвремие не отговарят на тези изисквания.

Защо Витамин D е толкова важен за хората с ADHD?

Съществува връзка между витамин D и ADHD. Скорошно проучване показва, че синдромът се открива по-често при деца с установен дефицит на витамин D.
При деца с ADHD средното ниво на витамин D е 16,6 ng /ml; за разлика от това при деца без ADHD тя е била 23,5 ng/ml.

4 причини, поради които поддържането на нивата на витамин D в препоръчаните граници е изключително важно, когато имате ADHD

Какво прави Витамин D:

  • Повишава нивата на допамин и норепинефрин, което намалява негативните симптоми на синдрома на дефицит на внимание и хиперактивност (ADHD);
  • Увеличава производството на ацетилхолин, който ви помага да поддържате фокус и концентрация;
  • Насърчава растежа на нервните клетки, които отговарят за паметта и изпълнението на дадена функция- и двете могат да създадат проблеми, когато имате ADHD;
  • Участва в освобождаването на серотонин, който помага при депресия и Сезонното афективно разстройство (САР) състояния, с които хората с ADHD често се сблъскват;

Вашият план за действие за витамин D:

1. Разберете какви са вашите нива на витамин D

Знаете ли какво е вашето ниво на витамин D? Повечето хора не знаят какво е тяхното, тъй като тестването не се извършва рутинно от личния лекар. Можете обаче да поискате да бъдете тествани! Има 2 опции за тест. Най-добрият за проверка на общите витаминни нива е тестът 25 (OH) D – наричан още 25-хидроксивитамин D.

2. Създайте си план за увеличаване на нивата на витамин D

Това вероятно ще включва прекарване на повече време на слънчева светлина (но внимавайте да не изгорите) и прием на добавки витамин D.
Приемането на витамин D3 е установено, че е по-полезно за повишаване и поддържане на нивата на витамини на здравословно ниво, отколкотодиректно D2.

Препоръчителното количество изглежда варира в зависимост от това, кого питате!
От 600IU до 2000 IU и много по-високи стойности. Най-добре би било да се консултирате с вашия лекар и да получите персонализирана препоръка въз основа на вашите текущи нива на витамин D, вашето тегло, тип кожа, както и общото ви здравословно състояние и лекарствата, които приемате.

3. Редовна проверка на нивата на Витамин D

След като изпълните плана си за определен период от време (напр. 6 месеца), проверете нивата си, за да видите дали е имало подобрение. В допълнение към резултатите от теста, след кратък период от време, (искрено вярваме) ще забележите подобрение на настроението, паметта, вниманието и т.н.

Източник: https://untappedbrilliance.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Боряна Михайлова