Покажете че сте там, бъдете твърди: 4 стъпки към по-добро поведение

Покажете че сте там, бъдете твърди: 4 стъпки към по-добро поведение

Уморени ли сте от ежедневната борба с поведението? Научете как да помогнете на детето си с ADHD (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност) да развие по-добри поведенчески умения с поощряване на доброто поведение, поемане на последствията от лошото и разясняване вместо задаване на въпроси.

Дисциплината ежедневно предизвикателство ли е за вас и вашето дете с ADHD? Игнорират ли се правилата в дома ви? Не помагат ли предупрежденията? Следвайте тези няколко експертни съвета за подобряване на поведението на деца с ADHD.

 

Поощрявайте, давайте похвали, предлагайте награди

 

Хвалете доброто поведение веднага и често. Въпреки че негативно поведение е лесно да се забележи и да се реагира незабавно на него също, родителите на деца с ADHD трябва да реагират също толкова бързо и на доброто поведение. Положителното стимулиране е най-добрият поведенчески инструмент и е особено важно за деца с дефицит на внимание когато то идва от родителя.

Наградете своевременно доброто поведение. Учителите могат да възнаградят доброто поведение, като похвалят детето с ADHD пред неговите съученици или му дадат някаква награда за това. Вие може също да давате награди. За целта може да използвате например жетони (или монети). След като спечели определен брой жетони, вашето дете печели предварително определена награда като да го заведете на кино например.

 

Бъдете ясни

 

Не питайте, а заявете. Не започвайте молбите си с „Имаш ли нещо против?“ Или да завършвате със „става ли?“ Вместо това дайте ясни и кратки инструкции като „Моля, вдигни палтото си от пода“.
Ако детето ви не отговори на първата ви молба, опитайте да го кажете по друг начин. Децата реагират по различен начин на молбите, така че казването на нещата по различен начин може да доведе до по-добра реакция от вашето дете, отколкото просто повтаряне на молбата отново и отново.

Настоявайте за зрителен контакт. Когато се гледате очи в очи, детето ви не може да ви игнорира и ще слуша какво казвате. Помолете детето си да ви погледне, когато обяснявате защо определено поведение е лошо или когато поискате промяна в поведението, като например да прояви търпение и да почака или да почисти разхвърляната си стая.

 

Присъствайте, бъдете категорични

 

Отделяйте време, което да прекарвате заедно. Само 15 минути на ден с вашето дете са необходими за полагане на основите за силна връзка с него. Колкото по-близо сте, толкова по-лесно ще стимулирате доброто поведение в бъдеще.

Покажете на децата си кой командва. Обяснете, че видео игрите и да гледането на телевизия са привилегии, които сте дали, а не тяхно право. Детският психолог Дъглас Райли казва: „Децата трябва да знаят, че достъпът до телефона, телевизора и компютъра трябва да бъде спечелен чрез демонстриране на положително поведение и добро отношение“.

 

Бъдете последователни с последствията

 

Обяснете предварително какви ще бъдат последствията от лошо поведение. Наличието на ясен план за действие преди да се случи инцидент, ще ви помогне да се ориентирате, когато детето ви се държи лошо и то ще знае какво да очаква за поведението си, а няма да бъде изненадано. Тези последствия трябва да включват отнемане на привилегии. Лошото поведение, като удряне например, трябва да доведе до продължително наказание (30 минути за деца над 8 години, час за тийнейджъри).

Придържайте се към последствията, без значение какви са. И първо обсъдете поведението и се уверете, че детето ви разбира защо е неправилно да се държи така.

„Родителят трябва да бъде сто процента последователен в справянето с лошото поведение. В противен случай то може да продължи или дори да се влоши“, казва психиатърът Лари Силвър, доктор по медицина.

Източник: https://www.additudemag.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елена Цветкова