Ефективни ли са добавките при дефицит на внимание с или без хиперактивност?

Ефективни ли са добавките при дефицит на внимание с или без хиперактивност?

Синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) се проявява с импулсивно поведение, трудно задържане на вниманието и хиперактивност. Медикаментите, използвани най-често за лечение и менажиране на състоянието, са известни като стимуланти. Според скорошни проучвания обаче са открити различни добавки, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на ADHD.

В следващите редове ще разгледаме най-обещаващите хормонални, диетични и билкови добавки, използвани при хора с този синдром.

Хормони, витамини и минерални добавки
Изследванията показват, че хората с ADHD често имат по-ниски нива на някои витамини и минерали. Въпреки това, понастоящем няма убедителни доказателства, че недостигът на минерали причинява симптоми на ADHD. В някои случаи той е следствие от прием на лекарства за лечение на синдрома. Например стимулантите могат да потиснат апетита, което може да доведе до намаляване на приема на хранителни вещества. Някои видове дефицити на хранителни вещества също могат да влошат ADHD или да причинят симптоми, които имитират състоянието. Изследователите проучват дали следните хормонални, диетични и билкови добавки са ефективни при лечение на ADHD.

Мелатонин
Мелатонинът е хормон, който регулира цикъла сън-бодърстване. Може да е полезен за онези деца с ADHD, които според експертите изпитват нарушения на съня.

В много случаи нарушенията на съня са страничен ефект от стимулантите, които лекарите предписват за лечение на ADHD. Стимулантите действат чрез увеличаване на активността както в мозъка, така и в централната нервна система.

Въпреки че това често подобрява симптомите на ADHD, то може да доведе до следните проблеми със съня:

 • затруднено заспиване и събуждане
 • събуждане през нощта
 • сънливост през деня.

Проучване от 2019 г. изследва ползите от мелатонина при деца с ADHD, които са развили проблеми със съня в резултат на приема на стимуланта метилфенидат. Всички 74 участници са приемали различни дози мелатонин в продължение на поне 4 седмици.

Изследователите са използвали доклади на родители, за да определят успеха на лечението. Според докладите мелатонинът ефективно подобрява проблемите със съня при 60,8 % от участниците.

Витамин D
Витамин D играе важна роля за здравословното развитие и функциониране на мозъка. Няколко проучвания са открили връзка между дефицита на витамин D и нарушения в развитието на нервната система, каквото е ADHD.

Проучване от 2018 г. сравнява нивата на витамин D при деца със и без ADHD. Тези с ADHD имат значително по-ниски нива на витамин D в кръвта си и също така са по-склонни към дефицит на витамин D.

Във втория етап от проучването изследователите разделят децата, които са с недостиг на витамин D, на две групи. Участниците в едната група преминават през 8-седмичен курс на добавки с витамин D, докато тези от другата група получават плацебо.

Децата, които са получавали добавките, показват значително подобрение на вниманието, импулсивността и хиперактивността в сравнение с децата, които са получавали плацебо.

Тези открития предполагат, че добавките с витамин D могат да подобрят симптомите на ADHD при деца с дефицит на витамин D. Необходими са обаче допълнителни проучвания, за да се потвърди тази теория.

Цинк
Цинкът е основен минерал, който играе важна роля в дейността на мозъка.

Децата, които имат недостиг на цинк, могат да получат симптоми, подобни на тези при ADHD. Примерите включват нервност, липса на внимание и забавено когнитивно развитие. Обзорна статия от 2015 г. заключава, че добавките с цинк могат да помогнат за лечение на симптоми на ADHD при деца с дефицит на цинк.

Все още обаче не е ясно дали цинкът има някакъв ефект върху симптомите на ADHD при деца или възрастни, които нямат дефицит на цинк.

Желязо
Желязото е необходимо за производството на мозъчния химикал допамин. Изследванията показват, че хората с ADHD са склонни да имат ниски нива на допамин в мозъка.

Някои изследователи предполагат, че поради това дефицитът на желязо може да играе роля при ADHD. Обзорна статия от 2018 г. разглежда 17 проучвания, сравняващи нивата на желязо при деца със и без ADHD.

Прегледът установява, че децата с дефицит на желязо са по-склонни да развият ADHD. Също така при деца с ADHD има връзка между дефицита на желязо и по-тежките симптоми на синдрома.
Тези резултати предполагат, че добавките с желязо могат да бъдат полезни за деца с дефицит на желязо с ADHD. Необходими са обаче допълнителни проучвания, за да се установи дали това е така.

Омега-3 и Омега-6 мастни киселини
Омега-3 и омега-6 са есенциални мастни киселини, които играят важна роля за здравето на мозъка. Омега-3 е особено важна за защитата на мозъчната тъкан и подпомагането на комуникацията между мозъчните клетки.

Обзорна статия от 2017 г. изследва ползата от омега-3 и омега-6 при лечението на ADHD при деца и младежи. В нея са включени 16 рандомизирани контролирани проучвания. Участниците във всяко от тези проучвания са получавали или добавка, или плацебо.

В 13 от опитите участниците, които са приемали добавки, са показали подобрения в следното:

 • внимание
 • визуално обучение
 • краткосрочна памет
 • хиперактивност
 • импулсивност

Важно е да се отбележи, че обзорна статия от 2016 г. предполага, че децата с ADHD са склонни към дисбаланс, вместо към дефицит на омега мастни киселини. Като цяло те имат по-високо съотношение на омега-6 към омега-3.

Авторите на обзорната статия предполагат, че справянето с този дисбаланс е по-важно от простото увеличаване на приема.

Други природни средства
Следните билкови добавки също се проучват като потенциални средства за лечение на ADHD:

Екстракт от кората на френски морски бор
Екстрактът съдържа естествени съединения, наречени проантоцианидини. Според обзорна статия от 2016 г. малък брой рандомизирани контролирани проучвания са установили, че екстрактът от борова кора може да подобри симптомите на ADHD.

Според авторите на обзорната статия екстрактът от борова кора е мощен антиоксидант, който може да действа чрез намаляване на увреждането на клетките и подобряване на притока на кръв към части от мозъка, които играят роля при ADHD.

Необходими са обаче допълнителни проучвания, за да се подкрепи използването на екстракт от борова кора като лечение на ADHD.

Гинко билоба
Гинко билоба е билка, която се извлича от листата на дървото Гинко Билоба. Тази билка съдържа химикали, наречени терпен трилактони. Според едно проучване тези химикали помагат за защита срещу увреждане на мозъчните клетки и увеличават допамина в мозъка.

През 2013 г. малко проучване изследва ефектите на гинко билоба върху ADHD в детска възраст.

Проучването установява, че приемането на максимална дневна доза от 240 mg гинко билоба за период от 3 до 5 седмици подобрява симптомите на ADHD. Според докладите на родители децата показват подобрение във вниманието, хиперактивността и импулсивността.

Това обаче е било малко проучване, само с 20 участника и без плацебо контрол. Необходими са добре контролирани клинични проучвания, за да се потвърдят ползите от гинко билоба при ADHD.
Въпреки че проучването не отчита никакви неблагоприятни ефекти от билковия екстракт, Националният здравен институт изброява следните потенциални странични ефекти:

 • стомашно-чревно разстройство
 • гадене
 • диария
 • главоболие
 • замаяност
 • алергични реакции

Тъй като гинко билоба също е потенциален разредител на кръвта, той може да не е подходящ за хора с нарушения на съсирването на кръвта или такива, които приемат антикоагулантни лекарства.

Обобщение
Много различни видове добавки изглеждат обещаващи като допълнително лечение за ADHD. Изследванията на тези добавки обаче са все още в начален етап.

Необходими са допълнителни клинични изпитвания с повече участници, за да се постигне по-добро разбиране на ефективността и безопасността на тези добавки върху ADHD.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Персиана Пастухова-Личева
Редактор: Мария Станчева
Източник: https://www.medicalnewstoday.com