Ползите от времето, прекарано на плажа за развитието на бебето и малкото дете

Ползите от времето, прекарано на плажа за развитието на бебето и малкото дете

От Шана Абърн
23 Април, 2019

За пръв път заведохме дъщеря си на плаж, когато беше на 9 месеца. Очите ѝ се разшириха от гледката и шума на морето, от хората и чайките. Тя пляскаше с крачета във водата, загребваше с пълни шепи пясък отново и отново, а накрая си тръгна изтощена, но щастлива. Тъй като винаги съм намирала морския бряг за място, имащо възстановяващ ефект върху тялото и душата, се замислих дали плажът има същите ползи и за бебетата. Оказа се, че бях права. Морският бряг е не само забавно място за семейни посещения, но също така помага за развитието на мозъка на малките деца.

„Първото запознаване със света се случва чрез сетивата ни. Докато бебета гледат, слушат, докосват, миришат, опитват и се движат, те изучават околната среда и тяхното място в нея. Чрез този многообразен сетивен процес бебета създават базисно себеусещане и чувство за сигурност“,
споделя за платформата „Romper“ Линдзи Бийл, лицензиран експерт в ерготерапия за деца с частна практика в Ню Йорк и съавтор на книгата „Raising a Sensory Smart Child“.

„Плажът вероятно е едно от най-стимулиращите сетивата места!“

Някога се е вярвало, че развитието на бебета се случва естествено и че всъщност е вредно родителите да стимулират твърде много децата си. (През 1910-те години майките са съветвани да не взимат бебета си освен за хранене и преобличане, а един последовател на бихейвиоризма дори предупредил, че повече от една целувка по челото ще разглези детето!) За щастие по-просветени учени са доказали обратното. След години на ЕЕГ изследвания върху бебета, Одри ван дер Меер, невропсихолог от Норвегия, заключава, че ранните сетивни стимулации, особено сред природата, помагат на бебета да формират невронни връзки и моторни умения, нужни за доброто им развитие.

В случай, че имате нужда от още убеждаване защо е страхотно да прекарате един ден на плажа с бебето си, ето какво имат да ви кажат Бийл и други експерти.


Шумът от морето е успокояващ

„Ритмичният звук на вълните“ е един от сетивните аспекти, които Бийл смята за полезни за детското развитие. Защо? От една страна, защото звукът прилича на белия шум в утробата на майката. От друга, защото водата може да има медитативен ефект върху мозъка, какъвто не можем да усетим никъде другаде – това твърди Уолъс Дж. Никълс, морски биолог, работил с невробиолози, за да изследва ефектите на водата върху човешкия ум.

Пясъкът подобрява усещането за тялотоchildren s beach toys summer

„Уникално е усещането на тялото, когато седим или лежим върху нестабилната пясъчна повърхност на плажа“, казва Бийл. Дали на морския бряг или на съседната площадка за игра, пясъкът помага на децата да развият по-добро усещане за тялото си и по-добро равновесие чрез стимулиране на вестибуларния апарат.


Соленият въздух подпомага ученето

Най-острото сетиво на бебето след раждането е обонянието. Според Urban Child Institute това помага на новороденото да намери майчиното мляко. От там нататък бебето бързо се учи да различава приятните от неприятни миризми (както ще сподели всеки родител, опитал да нахрани детето си със спанак). А на морския бряг бебето е изложено на соления въздух, сладката миризма на слънцезащитния крем, на дъхавото дърво на плажната пътечка и на аромата на пържени лакомства – това е цяло сетивно пиршество! Докато бебето души наоколо, то открива кои миризми харесва и кои не харесва, както и как да отличава уханието на майка си и баща си от това на другите намазани с лосион възрастни наоколо.


Играта във водата изгражда мисловни умения

Да оставите бебето си да играе с морската вода – било то сред вълните под вашата протекция или на пясъка с пълна кофичка разплискваща се вода – това е детският еквивалент на урок по природни науки за напреднали. Както посочва сайтът за детско развитие Pathways, за децата играта с вода добавя още едно ниво в изучаването на света. Бебето открива какво става, когато изпусне мида в кофичката си, как водата променя теглото и текстурата на пясъка, как да изсипва или загребва с чаша или лопата, и разбира се, вечната наслада от това да построиш замък до водата. През това време мозъкът на малкото дете се учи на основите на концепцията за причината и следствието.

Развитие на сетивни предпочитания и лимити

„Всички ние идваме с вродени темпераменти“, казва Бийл.

„Някои бебета просто са по-отзивчиви и позитивни, лесно се адаптират към бързо променящи се сетивни преживявания. Други са по-внимателни, а за някои бебета е изключително трудно да се приспособят към нови хора, места и сетивни възприятия.“

Излагайки бебето на богатата на стимули среда на плажа, детето (а и вие) имате възможност да разберете кои стимули са му приятни и кои са твърде натрапчиви или неприятни. Например, бебето може с часове доволно да пляска във водата, но да е чувствително към шума от другите плажуващи или към отблясъците от слънцето. Можете да използвате тази информация, за да се подготвите по-добре за бъдещи идвания на плажа. Например, ако бебето ви е чувствително към усещането на пясъка, можете да донесете допълнителни кърпи и да държите контейнер с вода за измиване на ръцете и краката.

Превод: Силвия Ц.
Източник: https://www.romper.com