Как тези упражнения за мускулните групи на торса подпомагат преодоляването на предизвикатествата в класната стая

Как тези упражнения за мускулните групи на торса подпомагат преодоляването на предизвикатествата в класната стая

Статията е преведена отwww.ilslearningcorner.comблагодарение на Петя Кузманова.

Когато говоря с родители за първи път, те често ме питат защо тяхното дете не може да чете, да разбира, да запомня математически теореми, да изпълнява инструкции и защо не напредва в класната стая. Те знаят, че нещо не е наред, но не могат да посочат какво. Често майките и бащите ми казват, „Знам, че детето ми е умно, но просто не разбирам защо не разкрива потенциала си.“

DC96962F C7F1 4576 B83F 1CBB65949DF9

Като задавам въпроси, се опитвам да се фокусирам върху образователните аспекти на четенето и писането, но с напредването на разговора се отклонявам с въпроси, които изглеждат, все едно нямат връзка с обучаването. Питам родителите, дали детето им е чувствително към светлина, текстура или звук; дали го свърта на едно място или дали отговарят с „Ъ?“ или „Какво?“, когато учителят го помоли да работи върху упражнение. Говорим за това, колко атлетично е детето им, дали може да прескача, да скача, да бяга и да се катери на катерушките. Ние също питаме за раждането на детето, дали е лазело като бебе и дали е преминало през всички важни етапи от развиетието си.

Много родители са озадачени защо задавам такива въпроси и са още по-изненадани, когато дойдат в нашия център и видят всички топки за подскачане, греди за балансиране, обръчи и въжета за скачне. Като знам как работи механизмът в главата, е сигурно, че те често си мислят, „Как това ще помогне на детето ми да чете, пише и слуша учителя си?“. За съжаление, в днешния свят децата ни са под много повече напрежение да блеснат на високо академично ниво, за което техният мозък и тяло не се подготвят в класната стая. От децата в днешно време на много ранна възраст се очаква да са експерти по предмети и теми, които до преди 10 години не са изисквани. Много училища са намалили междучасията или са ги премахнали напълно от програмата си и от децата се очаква да стоят мирно на чиновете си, да слушат учителия и да учат с по-бързи стъпки.

Напредък чрез игра
Защо това да е нещо лошо? „Ние просто искаме нашите ученици да са по-подготвени,“ биха казали повечето образоващи. Проблемът е, че започваме да срещаме все повече предизвикатества при обучаването като сензорно интегративна дисфункция (СИД или от английски SPD-Sensory Processing Disorders), хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието (ХРНВ или от английски ADHD – attention deficit hyperactivity disorder), аутизъм, дисграфия и дислексия, защото премахваме играта от класната стая. Днес срещам все повече и повече деца с лоша стойка, нарушена вестибуларна система (баланс и кординация), сетивно претоварени и отгоре на всичко, без почти никаква мускулатура на торса. Седенето прави тези мускули неефикасни и ги отслабва или води до забавяне в развитието. Много учени отркиват, че в преобладаващите училища учениците имат недоразвита моторика, която е пряко свързана с образователните успехи.

Слабо развита мускулатура на торса
Докато различни упражнениея могат да помогнат на мозъка и тялото на детето ви да работят заедно, ние също искаме да сме сигурни, че нашите деца развиват силна мускулатура на врата, коремчето, краката, очите, ръцете и пръстите. Например родителите ми споделят, че детето им се затруднява да преписва от дъската в тетрадката си и така разбират, че детето им има недостатъчна сила във врата и раменете и се затруднява с координацията между ръцете и очите. Те едва правят една коремна преса или се сгромолясват, когато ги помоля да легнат по гръб, да надигнат глава и да погледнат към пръстите на краката си.

Друг проблем, за който често ме питат е, защо детето им не може да участва и да се фокусира в класната стая. Обикновенто то е непохватно, блъска се в стените или мебелите, не го свърта в столчето му, лежи по чиновете и не може да разбере какво казва учителят му, защото е разсеяно в клас. Всички тези проблеми може да са свързани с вестибуларния апарат, който е неговия баланс и координация. Когато наблюдаваме тези проблеми, ние знаем, че детето не се движи толкова, колкото е необходимо, за да подобри вътрешното си ухо и мускулатура на торса. За да се представят добре в образователната среда, децата трябва да засилят моторните си умения и основни мускули, за да управляват писалка, да контролират движението на очите си, за да следят думите върху страница и да успокоят телата си, за да могат да се включат и фокусират върху инструкциите на учителя.

Друг проблем, който забелязвам е, че много от тези деца, които страдат от лоша мускулатура на торса и затруднения в обучението често харесват видео игри. Докато много от видео игрите са образователни и чудесни за децата, прекаленото седене отслабва мускулите.
Тези деца са в риск да не се представят добре в училище, не защото не са умни, а защото нямат физическите умения и основна мускулна сила, необходима да подкрепи интелигентността им в класната стая. Казано просто, моториката им е недоразвита.

Още един проблем, който наблюдаваме при децата със слаба мускулатура на торса, която засяга ученето са запазените примитивни рефлекси, които произхождат от раждането и могат да са причина за ходене на пръсти или седене в W-позиция или подмокряне на леглото, но ще ги разгледаме в по-големи детайли с повече упражнения по-надолу в статията.

Увеличаващото се чудо за мозъка
В скорошна статия на Вашингтон поуст, е описано училище, където учители и обучители използват занимания, чрез които под формата на игра движат децата из класната стая, като по този начин децата изграждат мускулатурата на торса си, докато раздвижват и мозъка си.

Не бих могъл да го опиша по-добре от учителят, който каза „Има един невротрансмитер, който директно е свързан с движенията на мускулите в тялото. Все едно да вземеш едно растящо чудо и да го поставиш в мозъка. Това, което трябва да правим като учители, е да посадим зрънце в този така добре култивиран мозък. А култивирането му се случва чрез движение и упражнения.“

Упражнения за ключови мускулни групи
След като знаем колко важна е силата на ключовите мускулни групи и как е свързана с ученето в клас, ето как можем да тестваме за мускулна слабост и какви упражнения ще помогнат на децата за по-добро образоване.

Как да проверим
Тестването на мускулната сила не е трудно. Ето някои лесни начини да проверим:

  • Може ли детето ви да си движи главата от едната до другата страна и нагоре – надолу без да движи цялото си тяло?
  • Може ли детето ви да задържи дъха си дълго време или е прекалено трудно?
  • Хваща ли молив правилно?
  • Има ли лош почерк?
  • Може ли да хвърля или рита топка?
  • Прекарва ли прекално много време, играейки видео игри, водещи до свръх-фокусиране?
  • Използва ли двете си ръце и двата си крака при спорт или използват само едната страна на тялото си?

Заякване на торса
След като извършихме някои бързи проверки, с които определихме състоянието на ключовата мускулатура на детето ви, нека поговорим за някои забавни и лесни начини за заякване на торса на детето. Всички упражнения трябва да се правят в серии от по 10 пъти по 20 минути на ден.

Супермен
Сигурно всички сте запознати със супермен, но е страхотно упражение, с което да помогнете на детето да изгради мускулите на врата, корема, ръцете и краката. Започнете като детето легне по корем. Пребройте до три, след което детето стяга мускулите на коремчето и вдига от земята краката, ръцете и главата, точно като супермен. Нека остане в тази позиция колкото може (10 до 20 секунди) преди да се отпуснат пак на земята.

4DB21613 B87C 4A3F 8038 5B718D1A3E01

Грешният начин или с какво да внимаваме
Ако детето не може да вдигне краката и ръцете си от земята, защото мускулатурата на торса не е достатчно силна все още, първо го карайте да вдига ръцете и главата си, докато краката му са на земята. Когато е готово, добавете краката. Ако детето се клатушка или физически не може да вдигне главата си, застането на колене пред него и му помогнете да стои мирно или да държи главата си изправена, докато не развие мускулите си нужни, за да прави упражнението самостоятелно.

Кръстосване на колената
Това е чудесно упражнение, с което не само се изграждат мускулите на торса, но също помага да се пресече средната линия на тялото. Започнете като детето застане изпънато като дъска с протегнати ръце и изпънати крака. След това детето премества дясното си коляно към гърдите и го завъртат към лявата част на тялото си. След което коляното преминава по продължение на тялото и детето връща крака си в изходно положение. Сменяте страните и детето прави упражнението и с левия си крак.

B1872994 4F9A 4FA4 9DCE 7F8398C886AA

Грешният начин или с какво да внимаваме
Някои деца са склонни да правят това упражение прекалено бързо или да го претупват. Помогнете на детето си да използва бавни и контролирани движения. Това ще укрепи торса и ще му помогне правилно да прекоси средната линия на тялото. Ако коляното не може да прекоси тялото или детето изпозлва срещуположните крайници, помогнете му да насочи коляното към другата страна на тялото си. Ако се прекатурва, ще трябва да му помогнете да стабилизира тялото си.

Протягане на крака и ръце
Това упражнение може да е малко сложено за децата и вероятно ще трябва да им помогнете. Първо, детето застава на четири крака. След това то протяга лявата си ръка право напред и вдига десния си крак изпънат назад и задържа така за около 10 секунди. Не забравяте да използвате срещуположните крак и ръка. След 10 секунди се връща в изходно положение и вдига дясна ръка и ляв крак.

B245D786 3425 41DC 815C 0D94A8431CF1

Грешният начин или с какво да внимаваме
Това е друго упражнение, при което детето може да се разклати или да загуби баланс. Добре е да започнете само с ръце или крака и да ги комбинирате след като изгради мускулите на торса. Възможно е да наблюдавате и че детето използва срещуположните ръка и крак. Това не ангажира торса им толкова добре, затова е добре да се уверите, че използват срещуположните крак и ръка.

Коремни преси
Това не са нормалните ежедневни коремни преси. Ще трябва да наблегнете на някои допълнителни неща. Детето ляга по гръб и слага ръце зад главата. Докато вдига глава, за да направи нормална коремна преса, помолете го да погледне към тавана и да стегне коремните си мускули. Окуражете го да държи главата си неподвижно и да задържа дъха си за около 10 секунди. Отпуска се след 10 секунди и застава в изходна позиция на пода. Причината, поради която е добре да задържи дъха си, е да напрегне още повече мускулите на торса и също помага и за реч, език, тревожност и проблеми с вниманието.

EC2098DA 8359 4CB5 B0B1 5C167EA75C22

Грешният начин или с какво да внимаваме
Ако мускулите на врата на детето не са достатъчно силни, за да повдигне главата си, ще се наложи вие да я повдигате, но с времето ще искате само да го прави. Уврете се, че коремните мускули са напрегнати, дори и вие да вдигате главата. Може да забежете също и че детето се опитва да вдига краката или стъпалата си от земята. Уверете се, че са неподвижни.

Въздушен удар
За сега това ми е любимото упражнение и едно от най-добрите за мускулатурата на торса. Ще имате нужда от топка със средна големина. Може да е трудно за детето в началото, затова ще трябва да му помагате. Детето ляга по гръб и се повдига на лакти (детето трябва да е подпряно на лактите си). То прибира краката към гърдите си в позиция за готовност. Вие заставате пред него с топката. Когато е готово, хвърляте топката към краката. То трябва да ритне топката обратно към вас с краката си. Когато е достатъчно тренирано, правете упражнението с бързо темпо.

224DBBC8 147B 4AA2 9817 046020A25E91

Грешният начин или с какво да внимаваме
Ще се изненадате колко деца не могат да правят това упражнение. Тенденция е да падат от лактите си или да лежат на пода, но се уверете, че са застанали в позиция за готовност. Някои деца ще искат да ритат топката само с един крак, обикновено с димиращия крак. Уверете се, че рита с двата крака едновременно. Това е знак за проприоцепцията, за която ще говорим в друга статия. Помогнете на детето да изритва топката право към вас, вместо на една страна или зад вас.

Това са само някои упражнения, които могат да помогнат на детето да изгради мускулатурата на торса, но има и много други. Запомнете, старайте се да включвате детето в спорт, гимнастика, уроци по плуване и други забавни упражнения, които развиват баланса, координацията и мускулната сила.

Източник: www.ilslearningcorner.com

Превод за фондация “Нашите недоносени деца”: Петя Кузманова