Скъпи мамо и татко, моля ви, бъдете до мен

Скъпи мамо и татко, моля ви, бъдете до мен

Скъпи мамо и татко,

Моля ви, бъдете до мен. В момента не мога да мисля ясно, защото все още не се е развила доста съществена част от префронталната ми кора. Това е доста важен участък от мозъка, свързан с рационалното мислене. Знаете ли, тя няма да се развие напълно, докато не навърша 25 години. А от позицията, в която съм сега, 25 години изглеждат много далеч във времето.

Мозъкът ми все още не е напълно развит

Няма значение, че съм умна. Дори перфектният резултат на матурата по математика не ме предпазва от нормалните етапи на съзряване, през които всички преминаваме. Рационалната преценка и интелигентността са две напълно различни неща.

Това, което прави мозъка ми чудесно гъвкав, креативен и възприемчив, ме прави и импулсивна. Не непременно безразсъдна или небрежна, но по-импулсивна, отколкото ще бъда по-нататък в живота си.

Моля ви, бъдете до мен.

Като ме гледате така сякаш имам десет глави, след като съм направила нещо „глупаво“ или не съм успяла да направя нещо „умно“, всъщност не ми помагате.

Вие, възрастните, реагирате на ситуациите с префронталния си кортекс (рационално), но аз съм по-склонна да реагирам с амигдалата си (тоест емоционално). И когато попитате: „Какво си мислеше, когато постъпи така?“, отговорът е, че не съм мислила, поне не по начина, по който вие мислите. Можете да обвинявате мен или майката природа, но така или иначе, нещата са такива, каквито са.

На този етап от живота си разбирам, че ме обичате, но приятелите ми са моето всичко. Моля ви, разберете това. Точно сега те са ми приоритет, но не се заблуждавайте, аз ви наблюдавам. Внимателно.

Моля ви, бъдете до мен.

Ето какво може да направите за мен.

1. Дайте ми добър пример за това какво е да си възрастен.
Виждам поведението ви и чувам всичко, което казвате. Може да не се вслушвам, но ви чувам. Изглеждам непроницаема за съветите ви, сякаш нося бронирана жилетка, но действията и думите ви стигат до мен. Наистина. Ако продължавате да ми показвате пътя, ще го следвам, дори и да се отклонявам много, много пъти, преди да стигнем до целта.

2. Оставете ме да разбера нещата сама.
Ако ми позволите да изпитам последствията от собствените си действия, ще се поуча от тях. Моля ви, гласувайте ми доверие и ме оставете да видя, че мога сама да си направя съответните изводи. Колкото повече го правя, толкова повече увереност и устойчивост ще развия.

3. Разкажете ми за себе си.
Искам да ми разкажете всички истории за лудите неща, които сте правили като тийнейджър, и какво сте научили от тях. След това ме оставете и аз да направя своите луди неща и да науча своите уроци.

4. Помогнете ми с перспективата.
Не спирайте да ми напомняте за голямата картина. Ще клатя глава и ще мрънкам. Категорично ще ви дам да разберете, че не схващате нищо от това, през което преминавам. Но аз слушам. Наистина слушам. Трудно ми е да видя нещо отвъд тинята, в която съм затънала в момента. Помогнете ми да видя нещата от друг ъгъл и да се съсредоточа върху дългосрочната перспектива. Напомнете ми, че този момент на объркване ще отмине.

5. Дръжте ме в безопасност.
Моля ви, напомняйте ми, че алкохолъти шофирането не се съчетават. Продължавайте да ми повтаряте, че ще ме спасите от всяка опасна ситуация, без гняв, без четене на конско, без задаване на въпроси. Но също така ми напомняйте отново, отново и отново, че сте там, за да ме изслушате, когато имам нужда от вас.

6. Бъдете мили и грижовни.
Ще се науча на доброта от вас и ако сте постоянни в добротата си към мен, някой ден ще подражавам на това поведение. Никога не ми се подигравайте, моля ви, и не бъдете жестоки. Бъдете търпеливи – аз си мисля, че знам всичко. Вероятно и вие сте си го мислили на моята възраст. Не правете от това голям проблем.

7. Проявявайте интерес към нещата, които ме вълнуват.
Някой ден ще реша да споделя с вас нещата, които имат смисъл за мен, и ще се почувствам добре, ако ми покажете, че те имат значение и за вас, като поне проявите интерес към тях.

Един ден, когато мъглата на юношеството се вдигне, на мястото на сърдития тийнейджър ще откриете уверен, силен, компетентен и любезен възрастен. А дотогава затегнете коланите, за да изминем този път заедно.

Моля ви, бъдете до мен.

С обич,
Вашият тийнейджър

Превод Филка Караланова
Редактор на превода: Маргарита Аспарухова-Кандиларова
Източник https://grownandflown.com