Какво представлява пристрастието към негативност

Какво представлява пристрастието към негативност

Случвало ли ви се е да се спирате на обида или да се фиксирате върху грешките си? Критиките често имат по-голямо въздействие от комплиментите, а лошите новини често привличат повече внимание, отколкото добрите.

Причината за това е, че негативните събития имат по-голямо въздействие върху мозъка ни, отколкото положителните. Психолозите наричат това негативно пристрастие (наричано още пристрастие към негативност) и може да има мощен ефект върху вашето поведение, решенията ви и дори вашите взаимоотношения.

Какво представлява пристрастяване към негативност?

Пристрастяване към негативност е нашата тенденция не само да регистрираме по-лесно отрицателните стимули, но и да задържаме вниманието си на тези събития. Известна още като положително-отрицателна асиметрия, това негативно пристрастие означава, че усещаме ужилването от порицание по-силно, отколкото чувстваме радостта от похвалата.

Този психологически феномен обяснява защо лошите първи впечатления могат да бъдат толкова трудни за преодоляване и защо травмите от миналото могат да имат толкова дълготрайни ефекти. Почти при всяко взаимодействие е по-вероятно да забележим негативни неща и по-късно да ги запомним по-ярко.

Като хора сме склонни да:

 • помним травматичните преживявания по-ярко от положителните.
 • си спомняме обидите по-добре от похвалите.
 • реагираме по-силно на отрицателни стимули.
 • мислим за негативните неща по-често, отколкото за положителните.
 • отговаряме по-силно на негативни събития, отколкото на положителни.

Например, може да имате страхотен ден на работното си място, докато колега не направи откровен коментар, който ви се струва дразнещ. След това до края на работния ден мислите само за тези думи.

Когато се приберете от работа и някой ви попита как е бил денят ви, вие отговаряте, че е минал ужасно – макар че като цяло е минал доста добре въпреки този негативен инцидент.

Това пристрастие към негативност ви кара да обръщате много повече внимание на лошите неща, които се случват, което ги кара да изглеждат много по-важни, отколкото са в действителност.

Какво казват изследвания по темата

Изследванията показват, че в широк спектър от психологически събития хората са склонни да се фокусират повече върху негативното, докато се опитват да осмислят света.

Ние сме склонни да:

 • обръщаме повече внимание на негативните събития, отколкото на положителните.
 • научаваме повече от отрицателните резултати и опит.
 • вземаме решения въз основа на отрицателна информация повече от положителни данни.

„Лошите неща“ привличат вниманието ни, задържат се в спомените ни и в много случаи влияят върху решенията, които вземаме.

Мотивация

Психологическите изследвания показват, че пристрастието към негативност влияе върху мотивацията за изпълнение на задача. Хората имат по-малко мотивация, когато стимулът е оформен като средство за печелене на нещо, отколкото когато същият стимул ще им помогне да избегнат загубата на нещо.

Това може да играе роля в мотивацията ви да преследвате дадена цел. Вместо да се фокусирате върху това, което ще спечелите, ако продължите да работите за нещо, по-вероятно е да се спрете на това, от което може да се наложи да се откажете, за да постигнете тази цел.

Лоши новини

Освен това проучванията показват, че лошите новини е по-вероятно да се възприемат като истинни. Тъй като отрицателната информация привлича по-голямо внимание, тя също може да се разглежда като по-валидна. Това може да е причината лошите новини да правят по-голямо впечатление.

Политика

Различията в пристрастията към негативизъм също са свързани с политическата идеология. Някои изследвания показват, че консерваторите могат да имат по-силен психологически отговор на негативна информация от либералите. Някои доказателства например установяват, че хората, които се смятат за политически консервативни, са по-склонни да определят двусмислените стимули като заплашителни.

Подобни различия в пристрастията към негативизъм могат да обяснят защо някои хора са по-склонни да ценят неща като традиция и сигурност, докато други са по-отворени за несигурност и промени.

Примери за пристрастност към негативност

Пристрастията към негативност може да имат различни реални ефекти върху това как хората мислят и действат. Някои от тези ситуации и събития изглеждат ли ви познати?

 • По време на годишна оценка на работното ви представяне, която като цяло е доста положителна и са отбелязани силните ви резултати и постижения, няколко конструктивни коментара посочват области, в които можете да се подобрите, и вие се фиксирате само върху тези забележки. Вместо да се чувствате добре за положителните аспекти от тази оценка, вие се чувствате разстроени и ядосани от малкото критични коментари.
 • Спорили сте със своята половинка и след това се оказвате фокусирани върху всички недостатъци на партньора си. Вместо да признаете добрите му страни, вие размишлявате върху всичките му несъвършенства. Дори най-тривиалните грешки се усилват, докато положителните характеристики се пренебрегват.
 • Изложили сте се пред приятелите си преди години и все още можете живо да си припомните събитието. Откривате, че се свивате от смущение, въпреки че приятелите ви вероятно са го забравили изцяло.

Откъде идва пристрастието към негативност

Склонността ни да обръщаме повече внимание на лошите неща и да пренебрегваме добрите вероятно е резултат от еволюцията. По-рано в човешката история обръщането на внимание на лоши, опасни и отрицателни заплахи в света е било буквално въпрос на живот и смърт. Онези, които са по-чувствителни към опасността и които обръщат повече внимание на лошите неща около тях, по-често оцеляват.

Това също означава, че са по-склонни да предадат гените, които ги правят по-внимателни към опасността.

Еволюционната перспектива предполага, че тази тенденция да се спираме повече на негативното, отколкото на положителното, е просто един от начините мозъкът да се опита да ни запази в безопасност.

Развитие

Изследванията показват, че това пристрастие започва да се проявява в ранна детска възраст. Много малките бебета са склонни да обръщат по-голямо внимание на положителното изражение на лицето и тона на гласа, но това започва да се променя, когато наближат една година.

Изследванията на мозъка показват, че по това време бебетата започват да изпитват по-силни мозъчни реакции на отрицателни стимули. Това предполага, че пристрастието към негативност в мозъка се появява през втората половина на първата година от живота на детето. Има някои доказателства, че това може да започне дори по-рано в развитието.

Едно проучване установява, че бебетата на възраст до три месеца показват признаци на пристрастие към негативност, когато правят социални оценки на другите.

Отговорът на мозъка

Невронаучните доказателства сочат, че в мозъка има по-голяма невронна обработка в отговор на отрицателни стимули. Изследвания, които включват измерване на потенциал, свързан със събития (ERP), което показва реакцията на мозъка към специфични сензорни, когнитивни или двигателни стимули, показват, че отрицателните стимули предизвикват по-голям мозъчен отговор от положителните.

В проучвания, проведени от психолога Джон Качиопо, на участниците са показани снимки на положителни, отрицателни или неутрални изображения. След това изследователите наблюдават електрическата активност в мозъка. Отрицателните изображения произвеждат много по-силен отговор в мозъчната кора, отколкото положителните или неутралните изображения.

Тъй като отрицателната информация причинява нарастване на активността в критична област за обработка на информация в мозъка, нашето поведение и нагласи обикновено се оформят по-мощно от лоши новини, преживявания и информация.

Ефекти

Въпреки че може вече да не е необходимо да сме в постоянна повишена готовност, както е трябвало да бъдат нашите ранни предци, за да оцелеем, пристрастието към негативност все още има главна роля в начина, по който функционират нашите мозъци. Изследванията показват, че негативното пристрастие може да има голямо разнообразие от ефекти върху това как хората мислят, реагират и се чувстват.

Някои от ежедневните области, в които може да усетите резултатите от това пристрастие, включват вашите взаимоотношения, вземането на решения и начина, по който възприемате хората.

Връзки

Пристрастието към негативност може да има дълбоко въздействие върху вашите отношения. То може да накара хората да очакват най-лошото в другите, особено в близки отношения, в които хората се познават отдавна.

Например, може да предвидите негативна реакция от страна на вашия партньор, което ще влезе във взаимодействие с вашите защити, вече в повишена готовност. Аргументите и негодуванието често са резултатите.

Що се отнася до връзките, ценно е да се помни, че отрицателните коментари обикновено имат много по-голяма тежест от положителните. Да сме наясно със собствената си склонност да се фиксираме върху негативното също е важно. Разбирайки тази естествена човешка тенденция, можете да се съсредоточите върху намирането на начини да дадете шанс на другите хора и да спрете да очаквате най-лошото.

Вземане на решение

Пристрастията към негативност могат да окажат влияние върху процеса на вземане на решения. В своята работа изследователите Канеман и Тверски, носители на Нобелова награда, установяват, че когато взимат решения, хората постоянно придават по-голяма тежест на негативните аспекти на дадено събитие, отколкото на положителните.

Тази тенденция да се подчертава негативното може да окаже влияние върху избора, който хората правят и рисковете, които са готови да поемат.

Когато си представяме сценарии, включващи или спечелване на определена сума пари, или загуба на същата сума пари, рискът от загуба е по-голям в съзнанието на хората. Te често се страхуват от последиците от негативния резултат повече, отколкото желаят потенциалните положителни печалби, дори когато двете възможности са еквивалентни.

Хората имат по-силна негативна реакция при загуба на 20 долара, отколкото положителните чувства, които изпитват при спечелването на 20 долара.

Възприемане на хората

Когато формират впечатления от другите, хората също са склонни да се фокусират повече върху негативната информация. Например, проучвания показват, че когато им се дават едновременно „добри“ и „лоши“ прилагателни, за да опишат характера на друг човек, участниците придават по-голяма тежест на лошите описателни характеристики, когато формират първо впечатление.

Как да преодолеем пристрастието към негативност

Пристрастието към негативизъм може да окаже влияние върху психичното ви здраве, което ви кара:

 • да задържате вниманието си на негативните мисли.
 • да компрометирате добрите си отношения с близките.
 • да се затруднявате в поддържането на оптимистичен поглед върху живота.

За щастие има стъпки, които можете да предприемете, за да промените мисленето си и да се преборите с тенденцията към негативно мислене, включително:

Спрете да се настройвате негативно

Започнете да обръщате внимание на типа мисли, които преминават през ума ви! След дадено събитие може да се окаже, че мислите неща като „Не трябваше да го правя“. Такава негативна самонастройка оформя как мислите за себе си и за другите.

По-добра тактика е да спрете тези мисли, когато и да започват. Вместо да се фиксирате върху минали грешки, които не могат да бъдат променени, помислете какво сте научили и как бихте могли да приложите това в бъдеще.

Преструктурирайте ситуацията

Начинът, по който разговаряте със себе си за събития, преживявания и хора, играе голяма роля в оформянето на начина ви да интерпретирате събитията. Когато откриете, че интерпретирате нещо по негативен начин или се фокусирате само върху лошия аспект на ситуацията, потърсете начини да преформулирате случилото се в по-положителна светлина.

Това не означава пренебрегване на потенциални опасности или носене на розови очила – това просто означава префокусиране, така че да придадете справедлива и адекватна тежест на добрите събития.

Установете нови модели

Когато откриете, че размишлявате върху негативни събития, потърсете повдигаща настроението дейност, за да се измъкнете от този тип мислене. Например, ако се усетите, че си повтаряте на ум някакво минало негативно събитие или резултат, съзнателно се опитайте да насочите вниманието си другаде и се включете в дейност, която ви носи радост.

Още няколко идеи, за да измъкнете ума си от негативни мисли:

 • Отидете на разходка.
 • Слушайте оптимистична музика.
 • Прочетете хубава книга.

Насладете се на положителни моменти

Тъй като за запомнянето на положителни преживявания е необходимо повече, е важно да се обърне допълнително внимание на добрите неща, които се случват. Докато негативните неща могат бързо да бъдат прехвърлени и съхранени в дългосрочната ви памет, трябва да положите повече усилия, за да постигнете същия ефект от щастливите моменти.

Така че, когато се случи нещо страхотно, отделете малко време, за да се съсредоточите наистина върху него. Повторете момента няколко пъти в паметта си и се съсредоточете върху прекрасните чувства, които споменът предизвиква.

Източник: https://www.verywellmind.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Елена Цветкова