7 съвета как да въведете дисциплина при дете с депресия

7 съвета как да въведете дисциплина при дете с депресия

Депресията не засяга само възрастните, а се среща и сред милиони деца и тийнейджъри.

Някои от симптомите, които съпътстват детската депресия, включват раздразнителност, социално дистанциране и понижена енергичност. Децата с депресия често изпитват затруднение в контролирането на поведението си.

През 2013г. 11% от децата между 12 и 17-годишна възраст са преживели тежък депресивен епизод. Всяка година все по-малки деца се диагностицират с различни депресивни състояния като трайно депресивно разстройство или срив в контрола на емоциите и регулирането на настроението.

Децата с депресия се нуждаят от малко по-различен подход към дисциплината.

Ето 7 съвета как да въведем дисциплина при депресирано дете:

1. Работете с екип за лечение на вашето дете.
Ако подозирате, че детето ви има депресия, говорете с неговия педиатър или със специалист по психично здраве. Депресията е лечима, но при липса на подходяща и навременна намеса може да се влоши. Лечението може да включва терапия, обучение на родителите или медикаменти.

Работете с достоверни източници, от които да научите стъпките, които можете да предприемете, за да подкрепите най-качествено психичното здраве на вашето дете! Попитайте за специфичните стратегии, които трябва да използвате за справяне с поведенчески проблеми като неизпълнение и неуважение!

2. Създайте здравословни навици (правила).
Всички деца се нуждаят от дисциплина, но децата с депресия понякога изискват специфични правила, които поддържат здравословния начин на живот. Депресираното дете може да иска да стои до късно и да спи по цял ден, или може да иска да прекарва цялото си време в играене на видео игри, защото му липсва енергия да излезе навън.

Задайте ограничения в използването на технологиите и обезкуражете детето си да спи през деня! Може също да се наложи да създадете и правила за личната хигиена, тъй като децата с депресия понякога отказват да се къпят или да се преоблекат. Поддържайте домашните правила прости и ясни като подчертавате важността на това да сте здрави!

3. Осигурете организираност на деня на вашето дете
Децата с депресия често запълват времето си, за да отложат значимите дейности. Например, едно дете може да стои в стаята си по цял ден и да отлага извършването на задълженията си възможно по-дълго.

Създайте прост график, който организира деня на детето ви. Отделете време за домашна работа, домакинска работа, както и други отговорности! Позволете му да разполага с ограничено време за технологии след като изпълни задачите си! Децата с депресия понякога страдат от проблеми със съня, така че е важно да се установи и здравословен режим на лягане.

4. Поощрете детето си, когато се справя добре
Положителната дисциплина е най-ефективна за деца с депресия. Потърсете възможност да похвалите детето си като кажете нещо от рода на: „Свърши чудесна работа като почисти стаята си днес.“ Или пък „Благодаря, че ми помогна да почистя след вечеря.“Похвалата ще насърчи детето ви да продължи да върши добрата работа.

5. Създайте система за възнаграждение.
Вместо да се съсредоточите върху отнемането на привилегии заради лошо поведение, уверете детето си, че вместо това то може да печели награди, ако се държи добре! Графична таблица на поведението или поощрителна схема може да мотивира депресираните деца.

Изберете едно или две поведения, върху които да работите първо, като вземането на душ преди 19 часа! Ако го изпълни, нека детето спечели жетон или стикер, който може да бъде заменен за по-голяма награда като разходка до парка. Друг вариант е да осигурите малки и моментни награди за съответствие (пример: 15 минути игра на компютъра).

6. Разграничавайте емоциите на детето от неговото поведение
Дисциплинирайте поведението на детето си, а не неговите емоции. Не се карайте на детето, защото е ядосано и не му четете конско за лошото настроение! Вместо това го уверете, че приемате и разбирате неговите чувства! Важно е какво ще избере да прави с тези емоции. Научете детето на използва техники за справяне с неприятните чувства като гняв, разочарование, смущение или тъга!

7. Обмислете добре отрицателните последствия
Добре е децата с депресия да получават негативни последствия от неспазването на създадените правила, но тези последици трябва да са внимателно подбрани и обмислени. Ако отнемете възможността на детето да общува със своите приятели, рискувате да се стигне до влошаване на депресивното му състояние.

Няколко последователни дни с негативни последици (например седмица) имат шанс да доведат до обратен ефект, защото депресираните деца могат да загубят мотивация да си възвърнат „привилегиите“.

Източник: https://www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Мария Христова
Редакция: Василка Тасева