Ранна интервенция в специалното образование

Ранна интервенция в специалното образование

Какво представляват услугите за ранна интервенция? Терминът се отнася до услуги, предоставяни на много малки деца със забавяне в развитието и увреждания, обикновено от раждането до навършването на три години. Поради тази причина тези програми понякога се наричат ​​„От раждането до три“ или „От нула до три“. Научете повече за услугите за ранна интервенция и защо те са от полза за деца с увреждания и техните семейства с тази статия.

Какво включват услугите за ранна интервенция?
Услугите за ранна интервенция включват консултация с логопед, ерготерапевт и физиотерапевт. Те се предоставят или в офис, или в дома на детето. Идеята е, че ако тези услуги се предоставят възможно най-рано, може да се преодолее всяко забавяне в развитието, така че детето да се нуждае от по-малко интензивна намеса (или никаква) по-късно. Ако на 3-годишна възраст детето все още се нуждае от помощ, може да бъде насочено към обучение в предучилищна институция, предлагаща такива услуги.

Как да намерите специалист, занимаващ се с ранна детска интервенция?
Вашият педиатър трябва да може да ви насочи към агенцията, която се занимава с ранна интервенция във вашия район. Ако не, открийте държавния орган, отговарящ за ранната интервенция, и направете директен контакт. За България това са Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващо образование. Препоръката на лекар не е необходима, за да получите оценка. Вашето дете ще бъде оценено от терапевти и експерти в ранното детско развитие, за да се идентифицират проблеми, които биха се повлияли от ранна намеса.

Всяко състояние се характеризира с определени нарушения или затруднения, които автоматично препращат детето към ранна интервенция. След оценката ще се изготви план за работа, според нуждите на вашето дете.

Защо тези програми помагат на родителите?
В допълнение към подпомагането на вашето дете с трудности в най-ранните етапи на развитие, ранната интервенция може да бъде основополагащ момент във вашето родителство. Това ще е първата ви среща с оценки, групови срещи, документи на неразбираем език и тестови резултати, които на пръв поглед може да изглеждат объркващо.

Освен ако ранната интервенция не реши всички проблеми на вашето дете, вероятно ще преживявате това отново и отново, докато детето ви преминава през специалното образование. Вашият стил на застъпничество може да е доста сдържан и взетите решения може да изглеждат относително рискови. В действителност обаче опитът, който имате сега, ще започне да оформя защитника, който ще станете, когато детето ви започне училище, както и през всичките дванадесет години.

Ранната интервенция също е добра възможност да започнете да практикувате този вид сътрудничество, което бихте искали да изградите по-късно с училищния персонал.

Терапевтите в частност могат да бъдат добър източник на упражнения, които да правите между сесиите, за да стимулирате развитието на вашето дете. Особено, ако са във вашия дом, не забравяйте да задавате въпроси и да се възползвате от техния опит, за да изградите свой собствен. Вашето дете не е единственото, което ще изгражда нови умения.

Обобщение
Някои родители отлагат получаването на услуги за ранна интервенция за децата си. Те може да смятат, че детето им просто е по-бавно от другите и ще настигне скоро връстниците си.Този начин на мислене може да бъде пагубно за потенциала на детето ви. Ранната интервенция може значително да подобри социалните, образователните и емоционалните резултати на детето, така че не избягвайте тези услуги. Приветствайте ги!

Източник: https://www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Мария Христова
Редакция: Елица Атанасова