Ползи от притежанието на домашни любимци за деца със специални нужди

Ползи от притежанието на домашни любимци за деца със специални нужди

Ако имате дете със специални нужди, свързани със синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието (ADHD), разстройства, свързани с обработката (слухова, сензорна, визуална), обучителни затруднения или поведенчески проблеми, може би сте забелязали, че то е по-спокойно и изпитва привързаност към домашните животни. Семейният домашен любимец може да е от полза за дете, което се бори със сензорни, социални или поведенчески проблеми.

Ползи от домашните любимци

Изследванията сочат, че домашните любимци могат да помогнат на децата по следните начини:

 • Взаимодействие:Децата са склонни да взаимодействат вербално и социално за по-дълги периоди от време, да се забавляват повече и да са по-наясно със заобикалящата ги среда, докато играят с домашни любимци, а не с неодушевени предмети.
 • Емпатия: Смята се, че връзката с домашен любимец насърчава емпатията към други хора и животни.
 • Положително настроение:Взаимодействието с домашния любимец обикновено подобрява настроението и насърчава положителните емоции.
 • Антистрес: Съществува връзка между притежаването на домашен любимец и намаляването на тревожността. Присъствието на домашен любимец може да намали количеството кортизол – хормона, който отговаря за стреса, произвеждан от детето с аутизъм при събуждане сутрин. Количеството кортизол при събуждащо се дете с аутизъм намалява от 58% на 10%, когато има куче помощник. Когато кучето липсва за кратко, количеството кортизол се увеличава до 48%.
 • Кръвно налягане и сърдечен ритъм: Деца, участващи в пет-терапия (от английски pet therapy; от „pet” – обобщено наименование на домашните животни; или animal assisted therapy), имат по-ниско кръвно налягане и сърдечен ритъм, при взаимодействието си с куче. Това предполага, че децата се чувстват спокойни и отпуснати при този вид активност.
 • Учене: Въпреки че, не е известно дали притежанието на домашен любимец има пряка полза за мозъка, изглежда, че наличието на такъв подпомага ученето. Присъствието на домашен любимец подобрява мотивацията и бързината при изпълнение на задачите, както и повишава уменията за слушане и концентрациятa.

Какъв домашен любимец е подходящ за детето ми?

Преди да се втурнете да си вземете домашен любимец, помислете за няколко неща.

 • Начин на живот:Ако живеете в малък апартамент или нямате свободен достъп до открити пространства, подходящи за упражнения с куче, изберете домашен любимец, който не се нуждае от много движение и място, като например заек, хамстер или морско свинче.
 • Почистване:Всички домашни любимци, особено тези, които се отглеждат в клетки, се нуждаят от чиста среда. Отпадъците трябва да се отстраняват ежедневно, а постелята да се подменя редовно.
 • Хранене:Домашните любимци се нуждаят от храна и вода всеки ден, затова вземете предвид разходите за храна.
 • Внимание и любящи грижи:Има ли детето ви време да си играе с домашния любимец и да го обучава?
 • Ангажираност:Ако детето ви има домашен любимец като куче или котка, тази отговорност може да продължи 10-12 или повече години.
 • Шум:Децата с разстройство на сензорната преработка или тревожност може да не харесват кучешкия лай или да са особено чувствителни към други шумове, свързани с домашния любимец, като например крясъци на птица.

Ако решите да вземете домашен любимец на детето си, уверете се, че моментът е подходящ и че то действително се интересува от животни. Подходящият домашен любимец може да е точно това, от което то се нуждае, за да се справи по-добре с ежедневния стрес и прекомерната стимулация . Притежаването му може да помогне за облекчаване на ежедневните тревоги и да улесни социализацията и разбирането.

Източник: https://www.brainbalancecenters.com/
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Йоана Кабаделова
Редакция: Валентина Кърчева
Photo credit: Freepik