“Бъди по-велик от случващото се” – историята на Зион Кларк 

“Бъди по-велик от случващото се” – историята на Зион Кларк 

Зион е роден на 29 Септември 1997 година в Кълъмбъс, Охайо (САЩ). Той има състояние, наречено синдром на каудалната регресия (роден без крака). Поради тази причина и заради невъзможността на биологичната му майка да се грижи за него, той е даден веднага за осиновяване.Така започва неговото приключение в търсене на дом и на някого, когото да нарече „мамо“.

В следващите 16 години Зион се мести много пъти и попада в различна среда и обстоятелства, повечето от които неблагоприятни. Имало е ситуации, в които е бил малтретиран психически, тормозен физически и дори недохранен, но вярата в Бог му помага да остане оптимист.

Това, че е физически различен от останалите било предизвикателство пред Зион, но с помощта на позитивно мислене, добри обноски и усърдно учене, той успява да намери приятели и да се справя добре в училище.

Зион започва да се занимава със спортна борба още в началното училище. В началото той не се справя много добре – не печели мач в продължение на няколко години. Когато започва да учи в гимназията Масилон, среща треньора Гил Донахю, който забелязва страстта му към спорта и те бързо се сприятеляват. В следващите 3 години Зион подобрява значително техниката си за борба и полага доста усилия в залата с тежести. Това води до невероятна трансформация в него!

Част от последвалите невероятни събития включват това, че Зион бива осиновен от жена, която се моли за син от години!Процесът по осиновяване се извършва няколко дни преди Зион да е твърде голям по закон, за да бъде осиновен.

В последната си година в гимназията Зион завършва сезона с 33-15, което е на един мач от това, да се квалифицира за Държавното първенство по борба за юноши на щата Охайо. В последния си мач показва невероятна воля и решителност. Той се бори с опонент, който е с 9 кг по-тежък от него през изтощителните 6 минути, по регламент, и 2 продължения, но накрая опонентът му взима преимущество и мачът приключва. Феновете в препълнената спортна зала се изправят на крака и аплодират Зион за неговите усилия. Няколко месеца по-късно участва и в Държавните шампионати за юноши в състезание с инвалидни колички.

Херкулесовите усилия на Зион не остават незабелязани.Продуцент от Холивуд документира неговия живот през последната година в гимназията. Филмът „Зион“ печелипризнанието на критиците на престижния Сънденс фестивал през 2018 година, а по-късно получава и световен отзвук. Филмът в момента е наличен в Нетфликс.

Зион има предложения от няколко колежа. Той избира да учи в университета Кент Стейт (Тускаравас), където в следващите 2 години продължава да подобрява уменията си и да се радва на нови успехи.

Зион се издига нагоре в националната ранглиста и решава да се впусне в най-трудната си мисия досега – да стане първия американски атлет, който да се състезава както в Олимпийските, така и в Параолимпийските игри в Токио през 2020 година с дисциплината спортна борба.

Осъзнавайки значимостта и трудността на това начинание, Зион се обгражда с отдаден и подкрепящ екип, който включва приятелствата му с Олимпийския и световен шампион Дордан Бъроуз и непобедимия шампион (133-0) на NCAA- Джоуи Дейвис.

Зион има много силна горна част на тялото и е много атлетичен. Той проявява интерес и към силов лифтинг (преса на пейка), културизъм с инвалидни колички и цирково изкуство.

Освен изтощителните тренировки и режими, Зион е зает и с изнасянето на мотивационни речи.

Това, което можем да вземем за себе си от историята на Зион е, че нещата в живота не винаги вървят гладко. За да успеем, трябва да можем да се адаптираме към обстоятелствата. Зион работи усилено и ни показва, че няма извинения или преки пътища към успеха. Всичко опира до вяра, страст и постоянство!

Зион призовава всички да бъдат по-добри от препятствията, които се изпречват пред тях. ТИ и само ТИ управляваш съдбата си!

Вижте историята на Зион ТУК
Източник: https://zionclark.com/
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Биляна Господинова
Редакция: Илона Иванова
Photo credit: https://zionclark.com