Физическото развитие на бебета и малки деца – използването на играчки като помощно средство

Физическото развитие на бебета и малки деца – използването на играчки като помощно средство

В даден момент, най-вероятно, всеки родител изпитва тревога за физическото развитие на своите бебета и малки деца. Понякога се чуди кога бебето им ще започне да се преобръща, да сяда, да пълзи или да ходи. След това то започва да тича. Родителите започват да се чудят кога тичането ще спре и децата отново ще се върнат в седнало положение. Родителството е постоянно, непрекъснато променящо се пътуване, базирано на развитието на детето.

Много родители или възрастните, които се грижат за децата, задават въпроси относно двигателното развитие и неговите етапи. Често тези въпроси се отнасят до това как те могат да подпомогнат развитието на своето дете, когато става въпрос за фини и по-груби двигателни умения, както и за когнитивно развитие.

Един от най-лесните начини за насърчаване на физическото развитие на бебета и малки деца е по време на игра.

Използване на играчки за подпомагане на физическото развитие на бебета и малки деца

Наблюдавали ли сте някога педиатър или физиотерапевт, който работи с бебе, за да предотврати забавянето на неговото развитие? Учудващо е как те комуникират и мотивират физическата активност при кърмачетата чрез използването на играчки. Времето за хранене е отличен пример за това кога педиатричните терапевти могат да помогнат на новите родители през първите години от живота на бебето. Понякога за малките бебета могат да се използват цветни играчки, които издават интересни, силни звуци. В други случаи израженията по лицата на родителите са всичко, което мотивира бебето да реагира.

Трябва да помним, че развитието на детския мозък се осъществява физически, социално и емоционално чрез игра. Съвсем естествено, децата от всички възрасти обичат играчките. Осигуряването на правилните играчки за подпомагане развитието при бебета и малки деца може да бъде трудна първа стъпка, особено за новите родители, за терапевти или учители.

Трябва да се има предвид, че всички деца се развиват със своя собствена скорост. Ако имате притеснения относно развитието на вашето дете през първата му година и малко след това, свържете се с вашия педиатър. Ранните интервенции могат да бъдат изключително полезни за вас и вашето дете.

Общи въпроси относно употребата на играчки и физическото развитие при бебета и малки деца

Децата ще преминават през етапите на развитие с различна скорост през първите месеци от живота си, докато стигнат до пълзене, сядане, ходене и бягане.

Важно е да си задавате въпроси, докато наблюдавате децата си как играят, за да подкрепите тяхното здравословно физическо развитие.

Ето въпроси, които да помогнат на родителите да направят правилния избор, когато става въпрос за използване на играчки за подпомагане на развитието при бебета и малки деца:

1. Интересува ли се детето от играчката? Детето трябва да бъде мотивирано действително да използва играчката.

2. Може ли детето физически да използва играчката (при необходимост адаптирана)?Ако детето не може самостоятелно или с минимална помощ да използва играчката, то може да не е мотивирано да изследва играчката.

3. Подходяща ли е играчката за когнитивното ниво на детето?

4. Подходящо ли е мястото за игра у дома или училището за играчката? Децата се нуждаят от открито пространство, за да изследват средата си.

Докато децата се развиват, това са въпроси, които трябва да си задаваме отново и отново по време на игра, за да научим повече за мотивацията, физическите способности и когнитивното развитие на детето.

Подбор на играчки в подкрепа на здравословното развитие на бебетата и ранното развитие при децата

Подберете играчки, които насърчават детското развитие в области като език, фина и по-груба моторика, социално, емоционално развитие и когнитивни умения. Списъкът с предложени играчки е широк и подпомага развитието на двигателните умения. Не претендира да бъде изчерпателен или специфичен с определени марки играчки.

Имайте предвид, че често имате много материали в дома си, които могат да бъдат чудесни за игра в първите години. Бъдете креативни и използвайте основни домакински материали, за да стимулирате играта и да насърчите развитието на бебетата и малките деца във всички области. Например, можете да използвате остатъци от плат по много различни начини. Това може да подпомогне развитието на чувството за допир на бебето. Размахайте го във въздуха, за да насърчите бебето да се приближи, за да го изследва. Дайте го на малкото дете, за да започнете да работите върху координацията между ръцете и очите. Всички тези дейности помагат за развитието на мускулите, двигателните умения, а и много други!

За да се улесни развитието на детето, както и здравословните промени в мозъка, изборът на играчки трябва да бъде добре обмислен. Точно както по-горния пример с парчето плат, подберете простички материали за игра на бебето и малкото дете, за да насърчите развитието на причинно-следствени умения, сензорна информация, физическа активност, развитие на речника, социално развитие, визуални двигателни умения и др.

Опитайте някои от следните идеи, за да започнете:

  • Играчки от строителен тип – като кутии за обувки, кутии за зърнени храни, блокчета от плат, пластмаса и дърво и др. Децата не само могат да строят с тези предмети. Те, също така, са подходящи за тичане около тях, прескачане и създаване на писти с препятствия за активни игри на закрито в дъждовни дни.
  • Отворени играчки – т.е. големи картонени кутии за разглеждане, парчета плат за дърпане и докосване, плат за игри на криеница, тенджери и тигани, пластмасови кутии и др.
  • Книги – настолните книги са чудесни за разглеждане в малките ръчички. Американската академия по педиатрия препоръчва родителите да четат заедно с децата си от най-ранна детска възраст.
  • Пъзели – за малките деца пъзел може да е опитът да поставят предмет във форма за курабийки, топка в кошница или плюшено животно в кутия за обувки. За по-големите деца трудността може да се увеличи, като се намали размерът на отвора. За да надградите играта, поставете парчетата от „пъзела“ в едната страна на стаята, а кошницата или кутията – в другата страна.

Когато родителите и възрастните, които се грижат за децата, учителите и терапевтите са добре информирани за правилния подбор на играчки, детските умения за игра и развитие се стимулират във всички области.

Източник:https://www.yourtherapysource.com/
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Валентина Иванова
Редакция: Миглена Христова
Photo credit: Freepik