10 артистични идеи, вдъхновени от природата, в които децата ви ще се влюбят

10 артистични идеи, вдъхновени от природата, в които децата ви ще се влюбят

От Сара Брадли / Актуализирано на 14 май 2021 г.

Проверено за точност от Никълъс Блекмър

Повечето деца обичат да бъдат навън: обичат да гледат как слънчевата светлина хвърля интересни сенки върху земята, бъбривите птици и цветните буболечки, усещането за мека кал и хлъзгава трева. Всичко това осигурява на децата едно сетивно преживяване, което те просто не могат да получат на закрито.

Когато излезеш навън, можеш да бягаш, колкото бързо искаш и да викаш, колкото силно можеш, без някой да ти казва да намалиш темпото или да говориш тихо. Мечтата на всяко малко дете.

Има едно нещо, което обаче може да направи прекарването на открито още по-забавно и това е да разкриете артистичната природа на вашето дете по време на игра. Буквално! Комбинирането на природа с изкуство е не само забавно, но и лесно за родителите. Не трябва да се притеснявате за чистене на бъркотии или набавяне на материали, а перфекционизма можете да изхвърлите през прозореца. Тъй като всичко в природата е уникално, няма нужда две произведения да изглеждат еднакво.

Ако семейството ви обича природата и изкуството, ще харесате тези 10подходящи за деца артпроекта,които улавят най-доброто от двата свята.

Артпроект с имена

И малките, и големите деца ще се запалят да оформят буквите от имената си от случайни предмети, намерени навън. Пръчици, камъни, листенца от цветя, черупки – каквото се сетите – всички те могат да бъдат подредени заедно за упражняване в оформяне на отделните букви и правописни умения.

Най-хубавото е, че това занимание може да бъде приспособено изцяло към нуждите на вашето дете: разпрострете се нашироко и използвайте половин алея или заемете малко място и залепете предметите върху лист хартия. Изборът е ваш!

Съвет: За да ви дойдат идеи за всички страхотни природни материали, които вашето дете може да използва за да напише името си, посетете Adventure in a Box.

Необходими материали:
– достатъчен брой материали, за да се напише името на детето
– по-плътна хартия или нещо, върху което да се аранжира/залепи всичко (по желание)

Украса за прозорец с цветни листенца

Следващия път, когато децата ви наберат цветя, използвайте цветните листенца, като ги превърнете в украса за вашия прозорец. Ще трябва да се включите малко повече в този артпроект, тъй като за него са нужни контактна хартияи лепило.

След като цветята са здраво притиснати вътре в прозрачния материал, вашите деца могат да поемат отново управлението, като направят декоративна рамка от дървени пръчици за сладолед или от картон.

Съвет: Ако не сте сигурни как да създадете тази украса, Messy Little Monster има снимки стъпка по стъпка.

Необходими материали:
– прозрачнo самозалепващо се фолио или контактна хартия
– цветни листенца или малки листа
– ножици
– канап
– консумативи за рамка (като пръчици за сладолед)
– горещо лепило или супер лепило

Природни четки за рисуване

Ако децата ви обичат да рисуват с добрите стари четки за водни боички, ще им хареса да рисуват с четки, ръчно изработени от природни материали! Първо, съберете листа, клонки или цветя, като се стремите стъблата им да бъдат максимално дълги.

Съберете здрави клонки с дължина около 15 сантиметра и прикрепете стъблата на листата към клонките с ластик или канап. След това използвайте новите си четки, за да нарисувате всичко, което искате. Красотата тук е в интересните форми и текстури, които ще получите от рисуването с четки с необичайна форма.

Съвет: Посетете Mas & Pas, за да видите как различни природни материали могат да направят различни форми и шарки върху хартия!

Необходими материали:
– клонки или малки пръчки
– ластик или канап
– асортимент от цветя, борови клонки, листа и др.
– боя и хартия

Гъсеница от камъчета

Оцветявали сте камъчета с децата си преди, но дали някога сте рисували камъни, за да сглобите сладка малка гъсеница, която да живее във вашата зеленчукова градина? Този очарователен и супер лесен проект изисква от вас и вашето дете да работите в екип, рисувайки набор от камъни, които да бъдат колективното тяло на гъсеницата и един камък, който да бъде главата.

С няколко малки клонки или листенца, залепени със секундно лепило в края на главата като антени, ще имате един сладък нов приятел, който да поставите на открито (такъв, който не би могъл да изяде всичките ви растения като неговия аналог в реалния свят!).

Съвет: За да се вдъхновите как да сглобите своя нов градински приятел, вижте как го направи Nellie Bellie.

Необходими материали:
– разнообразни камъчета (могат да бъдат намерени в дивата природа или закупени за по-гладък вид)
– външна/водоустойчива боя
– четки
– предмети за антени като малки клонки
– супер лепило

Орнаменти от семена за птици

Много деца обичат да наблюдават птиците, така че примамването на птиците от квартала: червеногушки, врабчета и кардинали от скривалищата им на пир в задния двор, е чудесен начин да шпионирате различни видове. Ако искате да отделите на тази дейност повече време, можете да направите орнаменти от семена за птици. След като ги завършите, поставете вашите мини-хранилки из целия двор.

С прости съставки, малко бъркотия и много възможности за уникални украси, можете да създадете шедьовър. Опитайте да използвате смес от семена, формички за бисквити и дори висящи панделки. Това е лесна, но забавна дейност, която децата ви ще искат да повтарят отново и отново.

Съвет: Ръководството стъпка-по-стъпка в Natural Beach Living ви превежда през процеса на смесване, оформяне и окачване на вашите орнаменти.

Необходими материали:
– семена за птици (всякакъв сорт по ваш избор)
– вода
– спрей за готвене
– фoрмички за бисквитки или малки калъпчета
– сламки
– панделка или канап за окачване
– неовкусен желатин

Природни глинени чинийки

Ако разрешите на детето си да си изцапа ръцете, то ще ви обича завинаги. А ако може да ви остане и сладък спомен от това, то сделката напълно си заслужава! Тези чинийки са прекрасен начин да оставите децата да експериментират и да изучават глината, тъй като не е нужно да изглеждат идеално кръгли или да са равномерно оформени. (Техните несъвършенства са част от привлекателността им.)

Работата със самосъхнеща глина за моделиране е доста лесна, така че това е едно чудесно занимание, ако вие самите не сте по изкуството. Доста трудно бихте объркали нещо, ако следвате инструкциите от опаковката. Ако притиснете цветя в глината, преди да я оставите да изсъхне, ще превърне предмета в достоен за подарък особено ако получателите са бабата и дядото на вашето дете.

Съвет: За да видите колко сладки могат да бъдат тези съвършено-несъвършени малки чинийки, погледнете примерите от Little Pine Learners.

Необходими материали:
– цветя (предварително пресовани, закупени от магазина или намерени)
– самосъхнеща глина за моделиране
– лак/покритие (нетоксично) за глинени съдове

Рисуване с кал

Говорейки за това да оставите децата си да се цапат, авантюристичните (и търпеливи) родители могат да се изненадат от шедьоврите, които ще направят децата им, щом имат достъп до кал и хартия. Обичаме този проект, защото може да бъде невероятно лесен. Просто смесете пръст и вода, сложете картон и оставете децата си да рисуват с пръсти.

Може да бъде и малко по-сложно. С малко темперни бои на прах или сладкарска боя и четки за рисуване може да оцветите калта и да рисувате действителни пейзажи, портрети или абстракции, достойни за окачване на стената.

Съвет: Не се плашете от идеята за оцветяване на кал; Learn Play Imagine ви показва колко лесен може да бъде процесът.

Необходими материали:
– кал
– темперни бои на прах, сладкарска боя или течни акварели
– препарат за съдове (по избор)
– консумативи за рисуване като четки/гъбички
– плътна хартия или картон

Бухалчета от кора на дърво

Тези мъничета са толкова сладки, че може да се изкушите да направите едно заедно с детето ви! Бухалчета от кора могат да бъдат направени от различни природни материали, което означава, че могат да се различават по размер, цвят, форма. (Само помислете: бихте могли да създадете цяло семейство бухалчета!) По-големите деца също ще харесат този проект, тъй като могат да продължат да добавят детайли върху основната структура.

Бонус: На нас ни харесва и идеята да залепим магнити на гърба на бухалчетата, за да украсим хладилника или бялата дъска с колекция от бухалчета за есента.

Опитайте: Вижте колко са сладки тези малки бухалчета, сглобени от Fireflies + Mud Pies.

Необходими материали:
– цели парчета или ивици дървесна кора
– жълъди
– клонки, семена, листа и др.
– горещо лепило или супер лепило

Хотел за буболечки

Като родител може да не ви хареса идеята да посрещате повече насекоми в задния си двор, но ние гарантираме, че на децата ви ще са щастливи! Прекарването на един следобед в построяването на хотел за буболечки (уютна кутия или контейнер, предназначени да привлекат гнездящи насекоми) не само ще заеме вниманието на мъничетата ви, но ще бъде също и образователна дейност. След като вашият хотел за насекоми бъде построен, децата ви могат да проверяват често, за да видят какви видове насекоми са се “регистрирали” напоследък и какво правят там.

Съвет: Вдъхновете се за строителството на вашия хотел за насекоми от CBC Parents или Gingerbread House. Не е толкова трудно, колкото изглежда!

Необходими материали:
– някаква конструкция (голяма дървена щайга, подредени дъски или тухли дори пластмасова туба от мляко с изрязанo дъно)
– асортимент от намерени материали като клонки, листа, дървесина, шишарки, снопове трева, счупени сеялки, материали за рециклиране (като ролки тоалетна хартия), ивици кора от дърво, буци мъх, средно големи камъни

Бомбички със семена от диви цветя

Тази последна идея за изработване на артистичен предмет ни е любима, защото постига три неща: добър е за околната среда, представлява хубав подарък и е добър за задържане на вниманието. С няколко основни съставки вие и вашите деца можете да направите готови за засаждане снопчета диви цветя, които да привличат всякакви птици, пчели, буболечки и пеперуди в задния ви двор тази пролет и лято.

Проектът не е труден, но има няколко стъпки, което означава, че ще поддържа децата ви ангажирани за известно време. Може да проявите изобретателност с формата на вашите “бомбички” или просто да ги направите на топки. А можете и да подарите няколко, когато сте готови, като весел подарък, предназначен да издържи през целия сезон.

Опитайте: Един поглед към бомбичките със семена на Simple Living Mama и вие ще тичате за консумативи към магазина, за да направите (и подарите!) вашите собствени.

Необходими материали:
– цветна хартия
– пакетчета със семена от диви цветя (използвайте различни)
– кухненски робот
– ножици
– вода
– форма за мини-мъфини или малки формички (по избор

Източник: https://www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие: Мария Янкова
Редакция: Диана Стойкова
Photo credit: Freepik