Ембрионите могат да бъдат засегнати от малките частици пластмаса (микропластмаси), откриха учени

Ембрионите могат да бъдат засегнати от малките частици пластмаса (микропластмаси), откриха учени

Възможно е микропластмасите да увреждат здравето на бебета, още докато са в утробата, откри ново проучване по темата.

Учени от университета в Утрехт са установили, че полистиренови частици – с размер на облак или капчица мъгла около 10 микрометра – биха могли да си проправят път до плацентата.

При представянето на своето проучване на Plastic Health Summit в Амстердам миналата седмица, водещият учен Хана Дусца (Hannah Dusza) казва, че е необходима спешна работа, за да се определи ефектът, който малките пластмасови частици оказват върху феталното здраве.

Микропластмасите са миниатюрни пластмасови парченца, с размер по-малък от 5 милиметра. Те се откриват в множество продукти – включително паста за зъби, шампоан и лекарствени капсули – и се образуват при разпадането на по – големи пластмасови предмети.

Изследването също така е установило, че пластмасови частици могат да се превърнат в носител за други химикали, ефективно отнасяйки ги в утробата.

Това би могло да изложи ембриона на различни опасни замърсители, включително ПХБ (Полихлорирани бифенили): група химически вещества, направени от човека, които някога са били широко употребявани в индустриалния процес, и все още замърсяващи природата, въпреки че са забранени в Европа през 1980 година.

Доказано е, че ПХБ веществата причиняват рак при животните.

Възможно ли е микропластмасите да имат сходно въздействие като замърсяването на въздуха?

Плацентата е временен орган, който се развива в матката по време на бременност и позволява на кислорода и хранителните вещества да преминават от кръвта на майката към бебето през пъпната връв.

Учените вече са установили, че частиците, които замърсяват въздуха и са вдишвани от майката, могат да увредят плацентата, по време на този жизненоважен обмен, като доведат до преждевременно раждане, намалено тегло на плода, а в някои случаи и до дълготрайни увреждания на здравето.

Както Дусца, екологичен токсиколог, обяснява: „Последните проучвания показват, че микропластмаси се откриват в плацентата, въпреки че тяхното влияние все още е неясно“.

„Нашите изследвания показват, че пластмасови частици с различен размер се поемат ефективно от клетките на плацентата, където могат да окажат ефект върху ендокринната функция“. Тази функция на плацентата е свързана с хормоните, които контролират растежа на ембриона.

Дусца е разработила нов метод за откриване на химикали, нарушаващи ендокринната система в човешката околоплодна течност.

Опасните ефекти на пластмасовите химикали върху репродуктивните способности

По време на конференцията, организирана от неправителствената организация Plastic Soup Foundation, присъства и професор Патриша Хънт (Patricia Hunt) от Вашингтонския държавен университет в САЩ. Когато проф. Хънт, случайно излага свои лабораторни мишки на BPA (Бисфенол А) – индустриален химикал от края на 90- те, нейното внимание се насочва към ефектите на общите замърсители на околната среда върху репродуктивността. Tя разкрива, че химикали в микроопластмасите, нарушаващи функцията на ендокринната система, имат потенциал да увредят плода на бременни мишки.

„Химикалите, използвани в пластмасата не само могат да навредят на нашето плодовитост, но също така и да засегнат бъдещите поколения“, казва тя.

„Връзката между излагането на такива химикали на майката и плода с резултатите при раждането, развитието и заболеваемостта при възрастните, би убедила дори най – големите скептици във вредното въздействие на пластмасовите химикали“

„Времето е лукс, с който не разполагаме. Трябва да повярваме в експерименталните доказателства и да се уверим, че нашите оценки за въздействието върху хората са точни“.

Как да избегнем поглъщането на микропластмаса?

Микропластмасите са навсякъде – от дъното на океана до мидите, които ядем; от арктическия сняг до бирата, която пием – така че, като цяло е невъзможно да ги избегнем.

Но има някои неща, които можете да направите, за да намалите своето излагане на тях. Например докато сте у дома, носете повече дрехи, направени от естествени материали. Синтетичните тъкани отделят микрофибри, с които можете да се справите и с филтър за пералня.

Естествено, много от препоръчителните съвети за ограничаването на микропластмасите във вашия живот, включват премахването на пластмасата за еднократна употреба, като бутилките за вода, пакетчетата за чай, съдържащи пластмаса, чашите за из път и готовите храни, пакетирани в пластмасови опаковки.

Може би си струва да инвестирате и в кана за вода, която не е пластмасова, особено за почистване на бебешки бутилки, предлагат учените от Колеж Тринити – Дъблин.

Източник: https://www.euronews.com/
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Божидара Миланова
Редактор: Валентина Кърчева
Photo credit: Freepik