Предимствата на музикалната терапия за деца и как да я прилагате у дома

Предимствата на музикалната терапия за деца и как да я прилагате у дома

Знаете какво е усещането, когато слушате някоя от любимите си песни, нали? Настроението ви се повдига, тялото ви се отпуска и лесно си припомняте щастливи спомени. Следователно, идеята за музикална терапия за деца е напълно логична.

Оказва се, че музиката може да повлияе много на здравето – особено когато става дума за деца.

Практикуването на музикална терапия повишава когнитивните и двигателни умения на малките деца. Дори да са минали етапите на кърмене и лазене, преимуществата на музиката са важни. Децата със специални нужди, изглежда приемат музикалната терапия изключително добре.

Какво представлява музикалната терапия за деца?

Музикалната терапия е като всяка друга терапия, с изключение на това, че лечението не се изразява в приемане на хапчета и не е статична. Щом нуждите и целите на детето са определени, музикален терапевт създава специален план, с които да въздейства на установените проблеми. Без значение дали притесненията за детето са от физически или психически характер, има план за музикална терапия, който може да помогне.

Музиката не въздейства само на определена част от мозъка ни, а активира всеки неврон, за да образува нови връзки и пътища. Така, докато се работи върху едно умение с помощта на музика, други умения се подобряват без допълнителни усилия. Можете да очаквате една терапия да включва свирене на музикален инструмент, композиране на песни, пеене, танци или просто слушане на хубава песен.

С текстовете и мелодиите, децата научават жизненоважни социални и двигателни умения, които допринасят много отвъд тяхната терапевтична сесия. Всички знаем за ефективността, която има закачлива песен върху нашата памет. Дори да не си спомняме важни дати или какво сме закусили, веднага можем да затананикаме или правилно да изпеем всяка дума от телевизионната реклама, сякаш сме я репетирали.

Още по-добър пример е песента за азбуката. Кой не пее, когато рецитира азбуката, дори когато вече е възрастен? Музикалните терапевти използват това знание за нашата памет, за да включат инструкции за ежедневни задачи или правила за различни училищни предмети в песни и танци, за да помогнат на децата да учат. Без значение дали децата имат музикални заложби или не, те могат да се възползват от терапевтичните свойства на музиката.

Предимствата на музикалната терапия за деца

Музиката прави много повече за вашите деца от това да повдига настроението им и да ги кара да танцуват. Според Университета на Южна Калифорния, мозъкът на децата се развива по-бързо, когато е изложен на музика, което спомага за четенето и по-бързото усвояване на нови езици. Това се случва защото начина, по който мозъкът възприема речта е идентичен с това как възприемаме музиката.

Този подход може да помогне децата да започнат да учат дори в по-ранна възраст, след като бебетата могат да чуват звуци, още докато са в утробата на майката. Точно както да четете на нероденото си бебе е благоприятно, ефектът, който има музиката върху бебето може да се види дори, когато то е на един ден. Бебетата реагират различно на различните тонове и ритми, които песните съдържат. В допълнение, музиката действа благоприятно на цялостното здравословно състояние на вашите деца.

Музиката прави детето щастливо, притокът на кръв и кръвообращението се увеличават, което засилва усвояването на хранителните вещества и също така облекчава болката и стреса. Също така е известно, че слушането на музика помага за емоционалните умения, както и на тялото и мозъка на вашето дете да комуникират по-добре. Това се забелязва, когато двигателните умения станат по-напреднали, щом танците и свиренето на инструменти се включват в терапевтичните сесии.

Децата могат да използват музиката като средство да изразят себе си в моментите когато имат проблем с изразяването на чувствата си. Композирането на музика и свиренето е начин другите да разберат как се чувстваме, когато не можем да изразим чувствата си с думи. Плюс това, музиката е страхотен начин да се подготвим за лягане ако имаме проблеми със заспиването, това важи както за децата, така и за родителите.

Измисляне на терапевтични песни

Дори ако детето ви посещава музикална терапия, има неща, които можете да правите вкъщи, за да подобрите прогреса. Макар че познанията на музикален терапевт, не могат да бъдат заместени лесно без образование, има неща, които всеки родител може да прави, за да допълва сесиите. Ето няколко идеи за начало:

  • Използвайте познати мелодии, като песните за лека нощ или за рожден ден, за да им помогнете да придобият повече разбиране и да надградят това, което вече знаят!
  • Експериментирайте с жанрове и пробвайте с различни песни, за да видите какъв ефект имат и започнете от там. Най-важното, което трябва да запомните тук е, че децата ви трябва да харесват музиката!
  • Бъдете подготвени, когато пътувате или сте извън обичайното си ежедневие! Уверете се, че имате под ръка няколко мелодии, ако детето ви се отегчи или разтревожи. Ако вземете дискове с вас или имате достъп до интернет по време на полет, може да ви помогне да успокоите вашето дете с музика!
  • Използвайте музикални сигнали, за да отразите началото и края на различни задачи, за да помогнете на детето си да смени подхода, когато се налага! Децата имат нужда от рутина. Почистването може да се превърне в много по-забавно преживяване, ако добавите музика.
  • Синхронизирайте се, с настроението на детето си, за да можете да преминете към по-успокояваща музика, ако то се превъзбуди! Неговото дишане и сърцебиене ще започнат да следват темпото на песента. Може да усетите успокояващото действие и върху себе си.

Песните и мелодиите са повече от музика за ушите на детето ви – те са музика за цялото му тяло. Музикалната терапия не само спомага за доброто му психологическо състояние, но и за физическото му здраве.

Това, което слушаме оказва силно влияние върху нашите познавателни умения и как функционират телата ни. Дори ако детето ви не може да уцели мелодията, това не изключва безбройните предимства, които може да получи от звуците на музиката. Всичко, което трябва да направи, е да слуша.

Източник:https://www.greenchildmagazine.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Дияна Русева
Редакция: Валентина Кърчева
Photo credit: Freepik