Как да успокоим уплашено дете в болницата

Как да успокоим уплашено дете в болницата

Детето ви е чувствително, страхува се от игли или се успокоява трудно?

Ако последвате съветите ни, ще помогнете на малкия пациент да се отпусне.

Често се налага децата да посещават болници по различни причини:астма, кариес, вадене на сливиците или диабет.

За повечето от нас болницата е странна и непозната среда, но децата се нуждаят от много повече увереност увереност за това, което ще им се случи там.

Незабравяйте, че за вас и вашето дете това може да е първият път, но за екипа на болницата е съвсем обикновен ден.

Говорете. Можете да подготвите детето си, като говорите с него защо отива в болница, като съобразите обясненията си с неговата възраст и ниво на разбиране. Възможно е също така да посетите отделението предварително и да се срещнете с част от персонала там.

Дъщеря ми, която вече е на девет години, е имала три операции заради цепнатина на устата, откакто беше на четири месеца. Четях ѝ книги като „Топси и Тим отиват в болница“, за да ѝ помогна да свикне с идеята.

Използвайте играчки, за разиграете сценка. Опитайте да разиграете сцени с играчки и плюшени играчки, като например измерване на кръвното налягане. Медицинските прегледи могат да изглеждат по-малко плашещи, когато детето ви визуализира какво е вероятно да се случи.

Бъдете честни. Ако не знаете какво точно ще се случи или дали някоя процедура ще бъде болезнена, кажете го и се опитайте да научите подробности от персонала в болницата. Винаги казвайте истината – детето ви трябва да може да ви се довери.

Включете детето си. Някои деца извличат полза от това да участват в дейности като опаковане на багажа за болницата и да избират любими играчки или книжки/филмчета, които да вземат със себе си. Насърчете по-големите деца сами да задават въпроси – правенето на списък, преди да влезете, наистина може да помогне за справяне с всякакви страхове или притеснения.

Безпокойството е нормално. Най-важното е да кажете на детето си, че е нормално да се чувства уплашено или притеснено. Особено с по-малките деца е най-добре да не им казвате твърде рано – те нямат добра представа за времето и просто ще им дадете повече време да се тревожат за всичко.

Как да помогнем на дете, което се бои от игли

Ако детето ви се бои от игли, опитайте се да установите от какво се тревожи най-много или какво го е уплашило най-много последния път.

Опитайте да вземете кръвна проба с медицински комплект за игра и кукли или плюшени играчки, за да сте сигурни, че детето ви е наясно с процедурата и защо е необходима.

Анестетичен спрей или крем биха могли да намалят усещането за болка при поставяне на иглата, макар все пак да се усеща пробождане. Ако е възможно, позволете на детето ви да участва в някои избори, като например дали да седи в скута ви, или на стол, или да лежи.

Изправянето пред страха от игли е една от ситуациите, при които настояването на детето ви „да бъде смело“ не е полезно.

Уведомете детето си, че не е проблем да плаче или крещи и дори вие може да се присъедините!

Въпреки това, ако знаете, че това ще се случи, няма да е лошо да предупредите медицинската сестра.

Техниките за разсейване могат да бъдат наистина полезни, като четене на книга заедно, пеене или игра с шумна играчка.

Последните изследвания показват, че инжекцията е психологически по-малко плашеща, ако не гледате как иглата идва към кожата ви.

Някои детски отделения имат специалист по игра. Ако знаете, че има такъв човек във вашата болница, помолете за съвет и за всякакви други стратегии, които биха могли да помогнат.

Как да помогнете на детето си, ако е много разстроено

Ако детето ви е много разстроено и разплакано, най-доброто, което можете да направите, е да се погрижите за физическия му комфорт и да му вдъхнете увереност.

Както при страха от иглите, най-добре да избягвате да му казвате да не плаче или да се държи като „голямо момиче или момче“. Отново, разсейването с играчки, книги или видеоклипове може да се окаже ефективно.

Какво да направите, ако детето ви не иска да изпие лекарство

Всички деца понякога упорстват и не сътрудничат по въпроси като приемането на лекарства.

Ако детето ви вярва, че чувствата му се приемат сериозно и е включено в решенията за лечението си, е по-вероятно да се съобрази. Затова е важно да се опитате да работите с него/нея.

Може да се окаже, че не се чувства зле, така че не вижда защо се нуждае от лекарството. Ако случаят е такъв, обяснете какво прави лекарството и как помага.

По-малките деца са по-склонни да откажат да приемат лекарство, защото не харесват текстурата или вкуса, така че обсъдете с персонала на отделението дали е възможно да го приемате в напитка или да прикриете вкуса по някакъв начин.

Играта също може да бъде добра техника – накарайте някоя плюшена играчка да вземе лекарството си (винаги добър пациент!) и след това уведомете детето си, че сега е техен ред.

Как да помогнете на дете да се настани в болница

Болниците са странни и понякога плашещи места за децата.

Това, че сте там, ще бъде най-утешителното нещо за вашето дете. Физическият контакт е наистина важен – от държането за ръце до много успокояване с гушкане и целувки.

Уверете го, че е нормално да се чувства уплашено и да плаче.

Освен това помогнете на детето си да се чувства комфортно, като го разведете из отделението, за да знае кое къде е, като се започне от тоалетната!

Някои деца млъкват, когато са притеснени или разтревожени, така че можете да използвате играчка като заместител и да попитате как се чувства играчката, когато е в болница, за да помогнете на детето да изрази страховете си.

Източник: https://www.madeformums.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елена Цветкова
Редактор: Диана Стойкова
Photo credit: Freepik