Терапията с коне: Не просто разходка с кон

Терапията с коне: Не просто разходка с кон

За повечето деца, да бъдат физически грамотни е процес, който се случва естествено, стига да прекарват достатъчно време, в което са физически активни чрез игри. И все пак, за някои деца, да придобият основни умения за движение, които са градивни елементи на физическата грамотност, изисква допълнителни усилия.

Физически или когнитивни увреждания, забавяне на развитието, дължащо се на преждевременно раждане или дори обездвижване за дълъг период от време, докато се възстановят от операции, тежко заболяване или наранявания, могат да затруднят децата да придобият мускулна сила и двигателен контрол, да поддържат баланс или да се научат да тичат, хвърлят, скачат или прескачат.

За тези деца, подпомагана от коне терапия, може да подобри двигателните умения и да изградят увереност в своите движения. Много деца също искрено се наслаждават на времето, прекарано с конете, което превръща терапията по-скоро в удоволствие, отколкото в задължение.

Предимства на терапията с помощта на коне

Изглежда има естествена връзка между децата и животните. За повечето деца, да видят космат приятел, кара очите им да светят и те изглеждат привлечени да направят връзка. Но тази специална връзка е повече от нещо просто сладко. Взаимодействието с животните подобрява както физическото, така и психическото здраве, от намаляване на тревожността и самотата до понижаване на кръвното налягане, подобряване на мотивацията по време на упражнения и дори намаляване на физическата болка.

Да бъдат около коне е специален начин децата да се социализират, да придобият увереност и да увеличат мобилността си. Докато кучетата и по-малките животни са добре известни с предоставянето на терапевтични грижи и безкористна подкрепа, конете имат трудна за описване „магия“.

Включването на тези големи, мощни и естествено съпричастни животни в терапии и дейности може да има дълбоки ползи за деца с всякакви способности.

Има много начини, по които терапията с коне може да се използва за справяне с физически или умствени предизвикателства, както и за включване на физическа издръжливост в живота на децата, които имат физически, когнитивни или емоционални затруднения. Някои програми дори не изискват деца да се качат върху конете!

Три вида терапия, с помощта на коне

Терминът “терапия с коне” е един вид универсално средство, включващо няколко различни форми на дейности, подпомагани от коне, включително адаптивна езда, хипотерапия и уелнес с помощта на коне.

Забележка: както при други видове терапия, има някои обстоятелства, при които терапията с коне може да бъде противопоказана. Не забравяйте да обсъдите и да получите разрешение от лекаря на детето си, преди да започнете каквато и да е нова дейност.

„Конят предлага върхово преживяване, може би несравнимо с никое друг, с напълно уникално физическо преживяване, докато е в радостна социална среда.“ – Линет А. Харт

1. Адаптивно каране: уроци за деца с увреждания

Тази развлекателна дейност предлага на деца с физически, когнитивни/интелектуални и/или социално-емоционални предизвикателства възможност да карат, с уроци, съобразени специално с техните нужди.

Според Робин Алън, физиотерапевт и програмен мениджър в Hope Haven Therapeutic Riding Center в Маркдейл, Онт., при адаптивното каране няма програма „един размер пасва на всички“.

Преди първата си сесия в заведение като Hope Haven, участниците с физически увреждания обикновено преминават през оценка на нуждите, направена от физиотерапевт. Всяка сесия е създадена според това каква е целта, способностите и цели терапията.

Встъпителните сесии започват с основите, като усещане за движенията на коня, научаване на правилната стойка за езда, как се общува с коня, основни преходи при ходене/спиране и евентуално задържане на юздите.

„По принцип те се запознават със своя кон, инструктор и доброволци“, обяснява Алън. „Ние определяме техните цели и след това или работим върху някои основни/конни умения, или продължаваме да се качим и да започнем основите на конния спорт.“

Ездачите, които се придържат към частни или групови уроци, често показват повишена мобилност, казва Алън, както и подобрения в координацията, баланса и мускулната сила, по-добра саморегулация и повишени нива на внимание, докато се учат на правилна позиция и езда.

2. Хипотерапия: физическа, професионална или логопедична терапия

Произлиза от гръцката дума hippos (за кон), хипотерапията може да бъде подходяща за дете, нуждаещо се от физическа, професионална и/или логопедична терапия. В индивидуалните уроци терапевт, заедно с един или двама асистенти, се фокусира върху постигането на специфичните терапевтични цели на детето.

Ритъмът на коня с различни скорости, посоки и модели, ритмично и повтарящо се движи тялото на ездача по начин, подобен на походката на човек.

Това е движението, което може да помогне за функционални способности като комуникация (чрез вербални команди към коня), изграждане на специфични мускулни групи или подобряване на сензорната обработка. Движението непрекъснато ангажира баланса на детето, докато различни дейности, ръководени от терапевта, могат да подобрят координацията, фината моторика и езиковите умения.

Когато Линда Качаами-Мартин записва 12-годишния си син Габи за хипотерапия в Enfants en Équi-Libre близо до Монреал, тя се надява, че физическата стимулация на ездата ще допълни любовта му към движението и да се научи да работи с кон в екип, може да подхрани комуникационните и социалните умения на Габи.

Габи е диагностициран с аутизъм на тригодишна възраст. Въпреки че майка му знае, че той може да се справи с физическата част от ездата, тя не е била сигурна дали той ще бъде мотивиран от коня.

„Знаех, че или ще му хареса, или ще го намрази – без средно положение. Въпреки това, на първия урок чистата радост, която излъчваха лицето и тялото му, беше поразителна. Стоях там,гледах и плачех. Той беше толкова щастлив.”

Конят може също да бъде важен буфер и съпричастен партньор. На този първи урок Габи използва словесни указания за команди към коня, за изумление на майка си.

„Габи говори, но ще намери всяко възможно извинение да не го прави, освен ако не е абсолютно необходимо, така че това беше много голяма работа“, казва Качаами-Мартин.

Въпреки че Габи е участвал в терапията за кратко, майка му вече е твърд защитник на ползите от нея. Тя насърчава родителите да обмислят проучването на потенциала на терапията с конете.

Хипотерапията може да се използва във връзка с други терапевтични инструменти и стратегии като част от цялостната грижа за детето. Може да бъде покрито от частна медицинска застраховка.

3. Уелнес, подпомаган от конете: емоционална подкрепа и приятелство

В уелнес, подпомаган от конете, специално обучените терапевтични коне осигуряват безусловно и чистосърдечно приятелство и емоционална подкрепа. Те са партньор в терапевтичния процес.

Квалифициран специалист по психично здраве поставя цели и ръководи взаимодействието между терапевтичния кон и пациента в тиха, безопасна и лечебна обстановка.

Сесиите с доверен терапевтичен кон могат да подпомогнат състояния на депресия, тревожност, посттравматично стресово разстройство, травма, скръб и много други.

Източник:https://activeforlife.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Дияна Русева
Редакция: Диана Стойкова
Photo credit: Freepik