Как стресиращите събития в живота на детето влияят върху поведението му

Как стресиращите събития в живота на детето влияят върху поведението му

Всеки родител желае щастливо детство за своите деца. В действителност, ежедневието на децата според обстоятелствата, може да бъде толкова напрегнато, колкото е и ежедневието на техните родители. Но те нямат всички тези възможности да се справят безпроблемно с него.

Всяко дете реагира по собствен начин на трудностите. Независимо дали се касае за развод, смърт в семейството, проблеми в училище или някакво друго значимо събитие, детето ви се нуждае от вашата помощ за да се справи със стреса на който е подложено.

 

Откриване на знаците на стреса

 

Психологическият ефект от стреса върху детския мозък провокира реакция от типа „бий се или бягай”, която за кратко може да бъде полезна, например при подготовка за изпит, но ако продължи по-дълго, може да навреди. Тъй като мозъкът на вашето дете е в период на бързо развитие, тези хормонални реакции могат да бъдат пагубни за образователните възможности и поведението на детето.

Ако вашето дете, което обикновено се държи спокойно, започне да избухва и се появят проблеми в училище, това би могло да бъде индикация, че то е стресирано.
Поведенческите признаци, че едно дете преживява стрес включват: гняв, агресивно държание, чести периоди, в които плаче и проявява неподчинение.

Също така, съществуват и множество неповеденчески признаци за това състояние: поява на нощни напикавания, оплаквания от болки в корема или главоболие, както и проблеми в училище.

 

Реакция при проблеми с поведението

 

Съществува деликатна разлика между разбирането на причините за поведението на вашето дете и извинението му да не следва правилата. Приемайте чувствата на вашето дете, но също така му обяснете, че има по-правилни начини да се справи с неприятните емоции. Покажете на детето си подходящи методи за преодоляване на безпокойството, объркването и гнева.

В определени случаи бихте могли да се отдръпнете или да откажете да се ангажирате, но не пренебрегвайте нуждата от обич на детето си. Покажете му допълнителна любов, когато е в период на стрес, дори когато то подлага нервите ви на изпитание.

 

Намаляване на стреса при детето

 

Помислете как да намалите стреса във вашия собствен живот: релаксиращи дейности, като вана с пяна например, повече спорт или срещи с приятели. Всички тези идеи могат да се използват и от децата.

Помогнете на детето да се справи със стреса, като го насърчавате да използва полезни средства за облекчаване на напрежението.

Понякога вашето дете може да не желае да разговаря с вас, а само да бъде във вашата компания. Това е достатъчно, за да му покажете вашата загриженост. Да прекарвате време заедно е особено важно, ако стресовата ситуация е свързана с развод или загуба на близък. Ако безпокойството на детето е породено от страх от неизвестното, като преместване в нов град, или преместване в ново училище –помогнете му да разбере какво предстои да се случи.Разговаряйте с него относно очакванията му и го подгответе, като направите всичко по силите си: разгледайте снимки на новия град или предварително играйте в двора в новото училище.

Независимо дали в семейството се появява нов член или се местите в по-добър квартал, позитивните емоции могат да бъдат стресиращи за вашето дете. Промени от всякакъв тип биха могли за определен период да нарушат благополучието му.

 

Как борбата със стреса да се превърне в част от живота на детето ви

 

  • Избягване на твърде дългия престой пред телевизора

Навярно мислите, че оставянето на детето пред телевизора за кратка почивка, е много добро решение, особено когато и самото то често настоява за повече време пред екрана. Но, всъщност, гледането на телевизия и играта на електронни игри не е релаксиращо. Децата реагират по-добре на активни занимания, като физически упражнения или медитация. Когато вече сте допуснали детето си до екрана, бъдете внимателни, тъй като някои програми всъщност биха могли да го стресират допълнително. Вечерните новини, например, са пълни с истории за природни бедствия и жестоки престъпления. Бъдете сигурни, че програмите, които детето ви гледа съдържат само подходящи за възрастта му предавания.

 

  • Търсене на професионална помощ

Като родител вие вероятно разполагате с необходимите възможности да се справите с много от проблемите, причинени от стреса. Но ако прецените, че те са твърде сложни за вас, не се колебайте да потърсите професионална помощ. Независимо дали причините за стреса са краткосрочни или дългосрочни. Това, от което вашето дете се нуждае, за да се възстанови и върне към нормалното ежедневие, би могло да бъде посещение при специалист по ментално здраве. Понякога няколко кратки визити, могат да ви уверят, че детето ви разполага с необходимите възможности да се справи с всякакви стресови ситуации, с които се среща.

Източник:https://www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Диян Иванов
Редакция: Румяна Стоева/ Диана Стойкова
Photo credit: Freepik