7 причини да оставите детето си да се справи само с неуспехите в приятелството

7 причини да оставите детето си да се справи само с неуспехите в приятелството

Никой родител не би искал да вижда детето си разстроено или нещастно. Но нито един родител не може вечно да контролира обкръжението и чувствата на децата си, докато растат и изграждат приятелства.

Като родител имате вродена склонност да защитите детето си на всяка цена и да преминете през всяка битка вместо него, но вероятно дълбоко в себе си осъзнавате, че в крайна сметка това би му направило лоша услуга.

Разбира се, трябва да сте опора на своите деца, но, оставяйки ги да се справят сами със своите препятствия, вие им помагате много повече в развитието, отколкото осъзнавате.

Ето някои от предимствата, които децата ще получат, когато сами разрешават своите конфликти:

 

Учат се на компромиси

Дори детето ви да командва парада вкъщи, то бързо разбира, че това не важи навън сред приятели.

Контактувайки с връстници, децата се научават, че не винаги получават това, което искат, но могат да правят компромиси, за да намерят златната среда при общуването с другите.

 

Научават как да се справят с конфликти

Битките са част от живота и всъщност са част от здравословното детско развитие. Ако оставите децата си сами да осъзнаят защо са обидили приятел например, ще им позволите сами да разберат как да поправят грешките си.

 

Научават се да бъдат по-уверени

Когато се отдръпнете и оставите детето си само да се справи с конфликтите, вие му показвате, че вярвате, че то е способно да се справи. Това ще му даде увереност и усещане, че е способно да се справи с всичко, върху което се фокусира в бъдеще.

 

Научават се как да се извиняват

Нито едно дете не обича да признава, че е сбъркало (както и много възрастни!), но едно сбиване с връстници ги кара да се конфронтират и да поемат отговорност, когато се налага. Често, за да преминат през спречкването, те ще трябва да се извинят един на друг и това е добра подготовка за всички приятелства в живота.

 

Разбират как да се защитават

Намесата ви, за да спасите детето си от гнева на връстниците му, подсъзнателно ще го научи, че вие винаги ще решавате неговите битки. Реалността обаче е, че това не е така.

Спорът с приятели не е лесен, но децата трябва да се научат да се защитават и това е идеалният начин за тях да се научат да го правят.

 

Усъвършенстват се в контакта си с връстници

Може да не се забелязва веднага, но с порастването на децата ще забележите, че те се държат по различен начин с приятелите си и с братята и сестрите си. Препирните и сборичкванията в детството им помагат да се учат какво е приемливо и какво не е в техния приятелски кръг. Те разбират, че вкъщи могат да се държат по-свободно, защото семейството ги толерира много повече от техните приятели! Това научава децата да ценят чуждите чувства.

Ако се опитате да защитите детето си или да го извините по време на спор с приятели, то никога няма да се научи как да контролира поведението си. Когато е принудено да се конфронтира, детето бързо научава да е съзнателно и да обмисля как думите и действията му влияят на околните.

С какво можете да помогнете:

  • Съчувствайте му – бъдете негова опора, изслушвайте това, което иска да ви каже и го утешавайте, когато е разстроено.
  • Научете го на най-важните неща за справяне с конфликт – нещо просто е да научите детето си да казва: “натъжавам се, когато правиш така”, вместо “ти винаги правиш така”, когато имат конфликт с приятелите си.
  • Бъдете добър пример за тях – вашите деца постоянно попиват всичко около себе си, така че, ако вие разрешавате домашните спорове спокойно и разумно, най-вероятно и те ще правят така.

 

Източник: https://www.ispcc.ie/
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елена Иванова
Редакция: Диана Стойкова
Photo credit: Freepik