Връзката между ADHD и пристрастяването към компютърни и видеоигри

Връзката между ADHD и пристрастяването към компютърни и видеоигри

Интернет, компютърни игри, Facebook, Twitter, смартфони, текстови съобщения и известия – това са само някои от начините, по които оставаме свързани, забавляваме се и се социализираме с другите. Нито една от тези онлайн дейности не е по своята същност отрицателна, но за някои хора – особено тези с ADHD ( Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието, на английски: ADHD: Attention-Deficit Hyperactivity Disorder) – те могат лесно да се превърнат в пристрастяване.

ADHD увеличава риска от прекомерна употреба на компютърни или видеоигри

Хората с ADHD са по-склонни към пристрастяване от всякакъв тип, така че те са особено податливи на онлайн зависимости, които включват компютърни, видеоигри и интернет. Кибер-светът предлага постоянно променящи се стимули, които изглеждат сякаш са в тон с церебралните (отнасящи се към мозъка) функции на хората с ADHD.

Освен това – социалната тревожност, която понякога се свързва с ADHD, може да бъде фактор, водещ до кибер-пристрастяване. Прекаляването с видеоигри често се предшества от периоди на интензивно безпокойство. За тези, които имат социална тревожност, видеоигрите и интернет осигуряват „безопасен“ интерфейс, чрез който да общуват с хората, но такъв, който изглежда ограничава напредъка на социалните им умения.

Признаци на пристрастяване към компютър или игри

Ето списък с възможни предупредителни знаци:

– Невъзможност за определяне на кибер-времето

– Лъжи, свързани с кибер-поведението

– Промени или смущения в съня

– Оттегляне от семейството и приятелите

– Загуба на интерес към други хобита и развлекателни дейности

– Лошо представяне в училище или на работа

– Два часа на ден, повече от четири дни в седмицата онлайн активност

– Болки в гърба и китките, схванат врат, спазми на нервите, напрежение в очите

– Неспособност да се видят негативните последици от кибер-активността

– Хранене пред компютъра

– Промени в настроението

– Симптоми на абстиненция след игри или кибер-активност (главоболие, неразположение, замаяност)

Получаване на помощ при онлайн зависимост

На първо място трябва да признаете, че имате проблем. След като предприемете тази най-важна стъпка, е нужно да намерите съюзник, който да Ви поддържа и да помогне да разберете какво може да е необходимо, за да се справите с проблема си.

Потърсете терапевт, който е запознат с кибер-зависимостите. Често пъти, когато хората прекарват прекомерно време на компютър, в интернет или играят видеоигри, това е само върхът на айсберга. Вероятно са намесени други проблеми. Затова може да е необходима професионална помощ.

Как родителите могат да помогнат на децата да “управляват” своя онлайн свят по здравословен начин

Първо, бъдете наясно с потенциалната опасност и разпознавайте предупредителните знаци. На второ място трябва да установите какви са нуждите на Вашето дете: приключение, фантазия, бягство, вълнение, отдръпване от реалността, постижение, облекчаване на безпокойство и т.н. След това трябва да намерите начини да помогнете на детето си да посрещне тази нужда в реалния свят.

Ако детето Ви се нуждае от интензивност или вълнение, може би е време да опитате с пейнтбол (като обръщате голямо внимание на необходимостта от предпазно оборудване) или подобни интензивни занимания. Ако пък ролевите игри изглеждат мотивиращия фактор, включете детето си в театър, уроци по актьорско майсторство, комедия или летен драматичен лагер. Мотивацията на Вашето дете да е онлайн е ключът към вида на интервенцията.

Освен това, опитайте да се включите в онлайн дейностите на детето си, така че да сте наясно с тази част от живота му. Не забравяйте, че може да бъде доста трудно да мотивирате дете с ADHD, така че ако онлайн дейностите носят мотивационен потенциал, най-вероятно бихте искали да го използвате.

Източник:https://www.verywellmind.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Деница Ганчева
Photo credit: Freepik