Датска житейска концепция Хюга, която има успокояващ ефект за децата при сензорно претоварване 

Датска житейска концепция Хюга, която има успокояващ ефект за децата при сензорно претоварване 

За мен е невероятно как кръгозорът ми продължава да се разширява всяка година – да, дори на моята възраст, смея да го кажа. Харесва ми да пътувам по работа и със семейството ми.

Видях, колко много общи нишки са преплетени сред семейните обичаи по света. В крайна сметка семейният живота наистина е в основата на моята страст. Семейният живот е в основата на всичко, наистина, не е ли така? И е толкова хубаво да научаваме нови неща. Най-вече обичам да научавам как наричаме различни компоненти от нашия домашен живот и семейна култура.

И така, по време на едно от последните си пътувания, четях статия за датската концепция, наречена хюга („hygge“).

Виждала съм думата да се появява тук-там – особено в Pinterest! Боже мой, и ако всъщност Pinterest не е напълно препълнен със скандинавска култура като цяло! Има красиви изображения „вдъхновени от скандинавския минималистичен дизайн за дома и офиса“. Освен това, има съвети как да внесете скандинавската идея за хюга в ежедневието си, като някои начини да се направи това е с медитация, вечери на свещи и уютни кътчета за четене.

Разбрах, че като цяло, думата хюга е станала толкова популярна през последните години, че дори е била в списъка с Думи на годината на Оксфордския речник. Включването в този списък е заслуга на няколко чужди или измислени думи, които се промъкват в другите езици всяка година и които правят толкова силно впечатление в ежедневния ни речник, че не могат да бъдат игнорирани.

 

Значението на „хюга“

 

И така, според Оксфордския речник хюга („hygge“) се произнася hue-guh. Отнася се до „качеството на уют и комфортно веселие, които пораждат чувство на удовлетвореност или благоденствие“.

Това е нещо повече от английската дума за „уютно“ (cosy). Отнася се до съзнателния уют. Това е изкуството да създаваш комфортна атмосфера. Стремежът към ежедневна удовлетвореност и душевна радост.

Ако хюга беше физически обект, мисля, че щеше да е под формата на топъл, парещ, вкусен сладкиш. Сладкиш, съдържащ следните съставки, на които да се наслади човек с чаша горещо какао до топла камина под меко одеяло:

 • Релаксация;
 • Удовлетворение;
 • Хубава храна;
 • Благодарност;
 • Равенство;
 • Да бъдеш със семейството си и хората, които обичаш.

Същността му е датска. Казват, че хюга е част от тяхната ДНК, част от тяхната култура.

 

Как хюга се отнася до сензорното претоварване при децата

 

Това, което ми направи впечатление, особено вдъхновяващо за работата ми със сензорно претоварване при деца, е следващото описание. То е дадено от Алекс в сайт, наречен „Хюга къща“ (Hygge House) :

„То буквално изисква единствено съзнание, известно забавяне и способност не просто да присъствате – но да разпознавате и да се наслаждавате на настоящето. Друго определение за хюга е „изкуство за създаване на задушевност“ (със себе си, приятелите и дома си). Сигурност, познатост, комфорт, увереност, близост и простота – всичко това допринася за усещането за хюга. Чрез създаването на прости ритуали без усилия (като приготвяне на истински чай в малка порцеланова чаша всяка вечер или отбиването в цветарския магазин всяка седмица), датчаните виждат, както домашния, така и личния живот като форма на изкуство, а не като всяка работа, от която да искаме да се измъкнем. Те са включили хюга в ежедневието си така, че то се е превърнало в естествено допълнение вместо в принудително, стресиращо събитие.“

Много от предлаганите съвети ще бъдат възприети от тези, които се интересуват да включат малко хюга в ежедневието и домакинството. Защото звучат така, сякаш биха осигурили чудесно бягство от сензорното претоварване на днешните деца. Обмислете тези съвети:

 • слабо осветление;
 • вечери на свещи;
 • нежна, заобикаляща музика;
 • вечери със семейството без екрани;
 • тихи кътчета за четене;
 • наслаждаване на игра на карти под импровизирана палатка в хола.

Нещо повече, идеята да имаме тези малки интимни моменти като рутинна част от семейния живот, намират отзвук. Те са свързани с нашето убеждение, че рутинните действия могат да имат положителен ефект върху овладяването на симптомите на Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието (ADHD).

 

Как хюгa домът може положително да повлияе на сензорното претоварване при децата

 

Реших да се поразровя малко. Исках да видя дали е имало друга дискусия за хюгa домакинствата. Особено такива, предлагащи благоприятно влияние за сензорното претоварване при деца. Винаги обичам да включвам научни или статистически прегледи, когато размишлявам над взаимовръзки като тези.

Но в случая все още не е публикувано нищо, което да задоволи любопитството ми. Така, че продължавам да проучвам за доказателства, за това дали хюга концепцията у дома може положително да повлияе на сензорното претоварване при децата.

 

Живееща живота си по нейните собствени правила

 

Това, което открих обаче, е Джесика Дарк и нейният прекрасен блог „Hygge Me“. Бих искала да ви запозная всички с Джесика, жена, която, според собственото си описание, се бори с ADHD и сензорни предизвикателства.

Тя казва, че нейните сензорни предизвикателства често я карат да търси убежище в тъмнината и да бъде сама. Въпреки това, според повечето културни норми, да бъдеш сам в тъмното привлича вниманието на загрижени приятели и семейство.

В крайна сметка, не е ли истинският знак за щастие изражението на лицето на човек, когато се смее публично с група приятели, в светла весела стая, изпълнена с шумни закачки?

Не е задължително според света на хюгa. И точно това е Джесика оценява в тази културна норма. Това е причината тя да създаде онлайн свят, където да може да даде гласност за ползите от хюге пред други сетивно чувствителни души.

„Именно поради нуждата от тъмнина и моята борба да обработвам чувствата, свързани с нея, първоначално ме привлече към философията на хюга. Хюга е обратното на тъмнината. Хюга насърчава любовта, насърчава щастието и насърчава смеха. Хюга е за възприемане на положителните емоции, които не само Ви карат да се чувствате добре, но и чувствата, които проникват във всяка фибра на Вашето тяло.

Това са моментите в живота, които ме карат да се чувствам жива. Тези хюга моменти ми помагат, когато съм на онова тъмно място, защото вместо да се боря и да се обвинявам за тези си преживявания, сега обичам себе си достатъчно, за да си позволя да не съм добре и да си позволя време в тъмното. Позволявам си време за почивка и разпознавам това тъмно пространство като това, което е – Моето място да се възстановя от огромното въздействие на моя свят.“
Джесика Дарк

И така сега предлагам съвети, които ще помогнат за създаването на сензорно пространство, чрез което да се осигури облекчаване на сензорното претоварване при децата. Ще откриете, че идеите са аналогични с тези на хюга!

Създайте Хюга кът за освобождаване от сензорно претоварване при деца

Има причина тези палатки за игра да са толкова популярни в скандинавския домашен декор – те предлагат перфектния кът.

Тишина

Използвайте звукови механизми за постоянен бял шум или включете чифт слушалки за изолиране от шума.

Слаба светлина и без визуални разсейвания

Джесика казва: „Осветлението е толкова невероятно важно… твърде много може да причини главоболие, твърде малко – не можете да видите какво правите.“ Изпълнете кътчето си с блещукащи светлини или с естествената светлина на свещи, ако смятате, че ще е безопасно около децата ви.

Магазините за домашни потреби вече предлагат приспособления, които превръщат всяка лампа в регулируема такава, която би била идеална за вашия хюга кът. Палатки, тунели за игра или столове с форма на шушулка осигуряват визуални граница от останалата част на дома, за да си починат очите от това, което ги разсейва.

Тактилно облекчение

Използвайте меки възглавници и плюшени, кадифени или поларени одеяла. Разнообразие от руно, кожа, вълна и плетени одеяла са популярни за създаване на текстурирани елементи в скандинавския дизайн. Те не само добавят топлина през студените месеци, но и разнообразната текстура е чудесна за тактилна стимулация и сензорно изследване.

Джесика обаче напомня на читателите, че е важно да се предлагат области и от двете, меки и твърди. „За някои комфортът може да е да лежиш на студен каменен под…за другите той може да е увит в най-пухкавото одеяло, което някога сте виждали…“

Ароматерапия

Опитайте книги, които могат да се подушат след потъркване, дифузери, втривайте масла или спрейове, които децата могат (безопасно) да използват, за да си възстановят обонянието.

Орално стимулиране

Хрупкава закуска, пиене на сок чрез сламка или дори пособия за дъвчене могат да предложат облекчение за децата, които се нуждаят от нещо за дъвчене и стискане. За Джесика: „Това може да е наличието на контраст в текстурата – като груба и гладка, това може да е контраст във вкуса (топъл и остър вкус), като топла вода с резен лимон или директни противоположности, топло и студено, като си осигурите топла напитка и чаша лед.“

Може ли включването на хюга рутина да осигури облекчение при сензорно претоварване при деца?

Докато разглеждам списъка с предложения в интернет, в списания и в блогове като на Джесика и Алекс, съветите за включване на хюга в ежедневието ми напомнят за същите съвети, които предлагаме на родителите за рутина, която може да осигури облекчаване на сензорното претоварване при деца.

Някои от рутинните съвети за хюга включват:

 • Предложението на Джесика е да събуждате семейството си 20 минути по-рано, за да улесните деня си, използвайки бавна (стъпка по стъпка) рутина в грижата за себе си.
 • Преди всяко хранене прекарвайте 30 секунди, вдишвайки аромата на храната с усмивка и осъществете зрителен контакт с всички останали на масата, преди да започнете да се храните.
 • Направете всяка вечер „вечеря на свещи“.
 • Отделете време от деня, всеки ден, в което всички телефони, телевизори и таблети да са оставени настрана и децата да получават цялото Ви внимание за поне 30 минути. Не се тревожете за проблеми или материални затруднения в тези моменти. Тук става въпрос за създаване на сигурна среда, в която да се отпуснете и просто да се забавлявате, в задушевна обстановка, със семейството си всеки ден.
 • Създайте рутина преди лягане в своя хюга кът: облечете пижама, пийнете чаша чай или топло мляко, почетете книга с помощта на фенерче, послушайте аудио разказ, докато гледате блещукащи светлинки на тавана.
Най-щастливи на света

 

Смея да твърдя, че има много причини, поради които датските деца са определени като „най-щастливите в света“ – според социалните проучвания!

Датският експерт по родителство и автор на Датския начин на възпитание: Ръководство за отглеждане на най-щастливите деца в света, Ибен Сандал казва, че датските семейства отделят време за „хюга“ като част от общоприетата си рутинна норма и че не е трудно да се направи.

Просто „запалете свещ, направете горещ шоколад, седнете с децата си и им отдайте цялото си внимание“.

Ще се опитате ли?

Източник: https://www.coordikids.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Павлин Миланов