Скръбта на майка-косатка трогна света – тя носи тялото на мъртвото си бебе повече от 2 седмици

Скръбта на майка-косатка трогна света – тя носи тялото на мъртвото си бебе повече от 2 седмици

Историята не е нова, но продължава да обикаля интернет пространството, влизайки в сърцата на много хора. А какво е общото с “Малки чудеса”? Много просто – майчината любов.

Майка-косатка е забелязана в Тихия океан да носи малкото си, починало преди 17 дни.
Учени твърдят, че и друг път са били наблюдавани подобни случаи на скръб при косатките, но ситуацията е безпрецедентна (или поне друг подобен случай не е познат на изследователите), тъй като става дума за повече от 2 седмици и над 1500 км изминато разстояние, носейки 200-килограмовото тяло на новороденото над повърхността. Това по всяка вероятност е изтощило до краен предел майката, тъй като тя няма възможност да намира достатъчно храна, а силите й и без това са намалели заради целия процес на износване на плода и раждането. Въпреки че учените, които наблюдават феномена са притеснени за майката, те не смятат да я откажат принудително от бебето й, тъй като емоционалната й връзка е твърде силна. По последна информация тя най-после е пуснала малкото и хората, които следят развръзката на случая си отдъхнаха, че въпреки скръбта си, тя в крайна сметка избра живота.

Скръб и раздяла с бебето

Удивителното в историята е не само това, че майката не може да се раздели с бебето си. След няколко дни различни членове от групата на китовете започва също да се грижат за тялото на малкото китче, за да позволят на майка му да си отдъхне и нахрани. Джени Аткинсън, Директор на Музеят за китове на остров Сан Хоан, споделя:

“Не сме видели с очите си, че други членове на групата се грижат за тялото, но определено личи, че тя не е единствената, която го носи – изглежда, че се редуват. Нямаме снимки на другите китове, които носят бебето, но тъй като я видяхме много пъти без малкото, знаем, че през това време друг е поел грижата за него”.

Погребение?

Според организацията PETA, това може да се разглежда като животинската версия на погребение и траурно шествие.

„Изумителна екипна работа и солидарност – да осъзнаеш, че другите косатки са започнали да помагат на тази изтощена майка в скръбта й е просто изумително”.

Според доклад на някои експерти, които са наблюдавали косатките, се налага убеждението, че тези забележителни животни осъществяват собствена версия на опит за съживяване на малкото, а в последствие и погребение .

Какво се е случило?

Бебето-китче е първото родено в стадото от 2015 година. Бебето е починало няколко часа след раждането, а майката прави всичко възможно да предотврати потъването му на дъното на океана. Тя го носи на повърхността на Тихия океан, край бреговете на Канада и северозапдната част на САЩ дни наред. Косатките, наричани още китове-убийци, са силно социални животни. Въпреки изумителното поведение на тази майка обаче, тези дълбоки чувства на привързаност не са необичайни. Учените твърдят, че скръбта е често срещана сред бозайниците като китове, делфини, слонове, елени. Множество изследвания показват, че мозъкът на косатките е голям, сложен и силно развит точно в областите, които се отнасят до емоциите, казва Лори Марино, експерт по поведението на животните и тяхната интелигентост от The Whale Sanctuary Project.

“Гледката е сърцераздирателна”, каза Майкъл Милщайн от the National Oceanic and Atmospheric Administration’s West Coast Region. „Това е животно, което скърби за мъртвото си новородено и не може да го остави. Тя просто не е готова. Изглежда като начало на дългото погребално шествие. Часовете се превърнаха в дни“, пише Чиу два дни след смъртта.

Учените се надяват когато майката пусне бебето да имат възможност да открият защо е умряло, тъй като изглежда всички бебета в това стадо умират, а това е крайно обезпокоително.

Отвъд случая със страдащата майка. Каква е глобалната ситуация с косатките?

Проблемът с косатките е много сериозен, тъй като броят им постепенно намалява. Според учените, част от проблемът се корени във все по-малките количества храна, които могат да си уловят косатките. Повечето китове-убийци имат по-богато меню, но този конкретен вид се състои от 75 живи екземпляра, които ядат само сьомга.

Причаната за намаляването им не е изненадваща – хората са унищожили сьомгата, основна храна на косатките, кораби преминават през ловните им региони и замърсяват водата до такава степен, че изследователите се страхуват, че поколението на Талъкуа (името на скърбящата майка-кит) може да е последното от нейното семейство.

Има и нещо положително в цялата историята

Вниманието на целия свят бе приковано от изумителната история на тази майка и малкото й. Много хора, които никога не бяха чували и се интересували от проблемите на косатките и изобщо океаните, научиха за това. Учени, природозащитници и организации, които активно работят за опазване на природата и в частност косатките се опитват да привлекат вниманието на обществото към тези сериозни проблеми от години, но тази история като че ли имаше и по-висша мисия.

Станалата популярна рисунка на майката и бебето-кит вече се продава тук като средствата от продажбата й ще бъдат дарени на организации, които работят за опазването на косатките. Автор на рисунката еLori Christopher.