Не целувайте бебето ми! Майка споделя личната си история за това колко опасни може да са целувките

Не целувайте бебето ми! Майка споделя личната си история за това колко опасни може да са целувките

Още при първата среща с бебето всеки иска да го гушка и целува. Няма човек, който да устои на тези малки ангелчета. Да, ние знаем, че целувката е начин да изразим любовта си, но специалистите предупреждават, че целуването по устата и лицето на бебето е опасно. Това може да бъде начин за разпространение на микроби, които да се окажат опасни за кърмачетата.

“Моля, споделете това с всяка майка и бременна жена, която познавате. Оралният херпес може да бъде фатален за бебето ви. Преди да навърши три месеца, бебето не може да се бори с вируса на херпеса. Ако бъде заразено, това може да доведе до увреждания на черния дроб и мозъка, и дори до смърт. Знам, че звучи като да се паникьосвам, но ако приятел не ми беше казал за това, бебето ми можеше да пострада сериозно. Забелязах симптомите рано и я заведох веднага в спешното отделение, От 3 дни сме на системи в болницата и остават още 2. Тя имаше огромен късмет, всички изследвания се оказаха чисти. Изводът от историята е – не позволявайте на никой да целува бебето ви по устните или по лицето. Дори ако не изглежда, че са болни, помнете че 85% от хората носят в себе си вируса. Ако забележете, че някой от околните има херпес, помолете го да стои надалеч, докато се излекува. Всеки, с който съм говорила до сега не е чувал за това преди. За това чувствам, че е важно да споделя нашата история, да повиша осведомеността на хората и дано никой не минава през това, през което ние минахме тази седмица.”

Клер Хендерсън, майка от Йоркшир споделя, че новороденото й бебе е можело да почине, след като е било заразено с орален херпес от приятел, бил на гости, за да се порадва на бебето след раждането. Бебето й развива тежко състояние, след като се заразява с херпес от целувката. След раждането на бебето много хора нямат търпение да го видят и да му се порадват, но понякога не си дават сметка, че тяхното присъствие и поведение може да бъде опасно. Единствено майката и бащата могат да изразяват по този начин чувствата си към новороденото, защото до някаква степен то е „свикнало“ с тяхната микробиома въпреки, че и те могат да носят микроби, които да бъдат опасни. Никога не забравяйте, че бактериите на по-далечните роднини и непознати крият сериозна опасност от предаване на вируси.

someone-kissing-baby-on-the-face

Тук ще ви запознаем с най-разпространените рискове
от целуването на бебето по устата или лицето:

Херпес
Херпесният вирус е особено опасен за бебетата и малките деца. Наскоро във face book една майка от САЩ беше споделила историята на нейното бебе, което е заразено с орален херпес. Един ден тя забелязала рани по устата на детето си и го завела на лекар. Докторите установили, че раните не били само външни, те се били разпространили и по гърлото. Оказало се, че е заразено с щам на херпесния вирус (HSV-1), причиняващ менингит, възпаление на тъканта, покриваща мозъка и гръбначния мозък. Някои бебета се раждат с имунитет към вируса, но за тези, които го нямат, рисковете могат да бъдат тежки.

Респираторни инфекции
Респираторно-синцитиалният вирус (РСВ) принадлежи към семейство Pneumoviridae. Това е човешки вирус, който причинява инфекции на респираторния тракт. Явява се главна причина за инфекции на горните и долни дихателни пътища и много честа причина за търсене на лекарска помощ в детска и особено в много ранна детска възраст. Тази вирусна инфекция засяга белите дробове на детето и може да затрудни дишането. Тъй като бебетата имат по-тънки въздушни пътища поради малкия си размер, инфекцията, която причинява възпаление в дихателната система, е особено опасна. РСВ може да доведе и до пневмония. Около 60% от новородените деца и бебетата се заразяват още в първите месеци след раждането. Ето защо лекарите съветват родителите да избягват тълпите и да ограничат гостите у дома си, особено, ако е сезонът на Респираторно-синцитиалният вирус.

Хранителни алергии
Живеем в епохата на хранителните алергии. Според официални данни всяко четвърто дете на възраст под една година страда от хронична алергия. Днес в детските градини и училищата списъка с децата с хранителни алергии е толкова дълъг. Някои от тях могат да предизвикат отрицателна реакция на дебелото черво, мигрена, както и отключване на автоимунно заболяване вследствие на възпроизвежданите антитела. А това наистина е сериозно. Въпреки, че родителите обикновено предупреждават гостите, ако бебето им страда от алергии, те не винаги разбират колко е важно децата да не приемат алергенни храни. Също така те може да не разбират, че храната, която са консумирали, може да достигне до детето чрез целувката, или чрез червилото им, в което се съдържа глутен. За това внимавайте, с целувките.

Химикали в козметичните продукти
Както мъжете, така и жените използват ежедневно козметични продукти, в които не трябва да забравяме, се съдържат множество химикали. И въпреки, че знаем, че колко опасни са те, това не отказва много хора да продължат да ги използват.Тези продукти съдържат формалдехид, парабени и изкуствени оцветители и това е само началото. Някои от тях са признати като опасни за ендокринната система, а други са канцерогенни. Тези вещества вредят на всички хора, но са изключително опасни за бебетата. Ето защо, ако не позволяваме на хората да целуват бебето по лицето, можем да ограничим излагането му на токсични химикали, съдържащи се в гримовете, кремовете и други козметични продукти.

„Болест на целувката”
Тази инфекция е много широко разпространена и се среща навсякъде по света. В голям процент от случаите инфекцията се причинява от вируса на Ебщайн-Бар, който се отнася към ДНК-съдържащите херпесни вируси. Заразяването с инфекциозна мононуклеоза става от човек на човек чрез слюнката. Именно затова се нарича – „Болест на целувката”. Чрез целувка най-често се предава вируса сред младежите в тинейджърска възраст. Освен чрез слюнката, вирусът се предава посредством замърсени ръце, хранителни продукти, предмети от бита / играчки, носни кърпи, прибори за хранене/, при даване на храна от уста в уста, при пиене на вода от един и същи съд и др. Много хора вярват, че кърмачетата са имунизирани срещу нея, но това не е точно така. Добрата новина е, че това е едно от малкото усложнения, с които бебетата се борят много по-лесно отколкото тийнейджърите и възрастните. Типични клинични прояви, които често се наблюдават при по-големи деца и младежи, са: повишена температура, общо неразположение, главоболие и отпадналост, ангина и фарингит, увеличаване на лимфните възли /особено задно-шийните/, увеличаване на далака. Много характерни са промените в кръвната картина – силно повишен брой на моноцитите и лимфоцитите и наличие на атипични клетки. В серума се доказват високи титри на антитела срещу Епщайн- Бар вируса. При почти всички болни са повишени и чернодробните ензими, а при някои може да се наблюдава и жълтеница. Инфекциозната мононуклеоза е вирусно заболяване и не се лекува с антибиотици. Това състояние е изключително заразно и бебетата също могат да го предадат на други хора в къщата. Това означава, че лекият вирус може да се превърне в пълен кошмар за възрастните и по-големите деца.

Стрептококите
Стрептококите са болестотворни бактерии от семейство Стрептококови. Стрептококите от група А обикновено се предават при непосредствен контакт – от човек на човек. Понякога могат да се разпространяват по въздушно-капков път или ако се докоснете до предмети, които наскоро са били използвани от заразено лице. Често зъболекарите предупреждават родителите, че тяхната слюнка може да носи бактерии, известни с причиняването на кариеси. Когато целуваме децата си по устата, можем да ги заразим със Streptococcus mutans, които са едни от виновниците за развалените детски зъби. Споделянето на храна с нашите деца може да има същия ефект, тъй като това е начин да прехвърлим слюнка на децата, но целуването изглежда е най-непосредственият начин, по който ние неволно споделяме микробите.

Слаба имунна система
Формирането на имунната система на детето започва още в утробата, когато се създават сложните връзки между организма на майката и плода. Но при раждането тя все още е незряла и новороденото е много податливо на вирусни инфекции. Кърменето и пробиотиците спомагат за изграждането на имунитета на бебето, но през първите няколко месеца то много лесно може да бъде заразено. Ето защо всеки възрастен, който влиза в контакт с бебето, трябва да бъде с добре измити ръце. Ако има и най-малкия признак за настинка или друго заболяване, посещението на бебето трябва да бъде отложено. Това са две предпазни мерки, които могат да предпазят бебетата от здравословни проблеми.

Чревна инфекция
Чревната инфекция при бебетата може да бъде причинена от различни бактерии и вируси, които проникват в тялото на бебето при контакт с възрастни и други деца или чрез допир със замърсени биберони, шишета и играчки. За родителите е много тежко да гледат как бебетата страдат от диария и/или повръщане. Стомашните вируси обикновено са изключително заразни, така че дори една целувка от възрастен, който носи вируса, е достатъчна, за да бъде заразено бебето. Чревните инфекции са опасни за кърмачетата. Поради загубата на голямо количество телесни течности, бебетата могат бързо да се дехидратират, а това налага незабавно лечение, а понякога и хоспитализация. Ето защо всеки, който посещава бебето, трябва е сигурен, че не е носител на вирус и не е бил контактен с болен. И тъй като това не винаги е възможно, трябва да се въздържи да целува бебето по лицето.

Поставяне на граници
Днес бебетата, особено тези родени през топлите месеци, излизат на първата си разходка почти веднага след прибирането им у дома. Повечето хора уважават личното пространство на бебето, но има и такива, които го нарушават надничайки в количката му. Не позволявайте на хората да се приближават толкова много до него и да целуват лицето му. Безопасността на детето е на първо място. Това е трудна задача. Членовете на семейството и приятелите ви, които имат деца ще го разберат по-лесно, но ще трябва да наложите граница и за другите хора, които няма да осъзнават, че може да навредят на детето ви.

503.jpg 2018 08 15 11 11 47

Братятата и сестрите
Много бебета се раждат в семейства, където у дома ги очакват по-големи деца. Те нямат нетърпение се срещнат с него и като видят, че хората го целуват по устните или лицето, вероятно и те ще го направят. Много е вълнуващ мига, когато по-голямото дете гушка и целува бебето, но това може да бъде и опасно. Братчето или сестричето излиза навън, ходи на детска градина или училище и влиза в контакт с микроби. Да, това помага на децата да изградят имунната си система, но кърмачетата все още са много уязвими. Обяснете на децата си защо е важно да не целуват бебето по лицето, а след това дайте пример, като създадете същото правило и за възрастните.

Ръце-крака-уста
Повечето деца се сблъскват с болестта по ръце-крака-уста в даден момент от детството си. Въпреки това, родителите трябва да бъдат предпазливи, защото, тя е неприятна за детето и е изключително заразна.Това е често срещана вирусна инфекция, която се предизвиква от Коксаки вирус. Принадлежи към групата на Ентеровирусите и се предава от човек на човек. Проявява се обикновено с болезнени мехурчета в устната кухина – по езика, бузите, твърдото небце, венците. Понякога обривът може да се разпространи и по други части на тялото, като например по седалището и краката. Децата обикновено са изморени, стават раздразнителни, често вдигат висока температура и усещат силни болки в гърлото.
Възрастните също като децата могат да страдат от това заболяване. А това е още една причина бебето да не се целува по лицето. Дори целуването по ръцете може да е опасно, защото то ще сложи ръчичката си в устата и по този начин ще се зарази.

Източници: CNN.com, Verywell.com, NBCnews.com, Huffingtonpost.com, Dailytelegraph.com.au https://www.babygaga.com/