Защо витамин Д и някои други добавки са необходими по време на кърмене

Защо витамин Д и някои други добавки са необходими по време на кърмене

Препоръките за хранене по време на кърмене са сложна тема, тъй като засягат както майката, така и нейното бебе. Поради липсата на единодушно мнение относно недостигът на някои хранителни вещества и ефектът на добавките върху майчиното мляко, насоките по отношение на кърменето се развиват по-бавно от тези, свързани с бременността.

От какво се нуждаят кърмачките?

Този въпрос не е толкова лесен, колкото изглежда. Като за начало, проучванията в областта на кърменето са до голяма степен фокусирани върху нуждите на бебето, и до скоро малък брой изследвания са били съсредоточени върху самия състав на кърмата.

Друго проучване от 2020 г. описва изследванията до този момент като „оскъдни“ и фокусиращи се главно върху първите няколко седмици от периода на кърмене.
Липсата на информация относно състава на майчиното мляко възпрепятства това да знаем точно кои хранителни вещества се предават на бебето при кърмене и какво точно получава то.

Въпреки че изследователите използват нови методи за събиране на информация относно състава на майчиното мляко, този въпрос все още остава неясен за мнозина.

Витамин Д

Последните резултати са обещаващи – според тях витамин D може да предложи защита срещу някои автоимунни заболявания. Това носи яснота върху проблем, който обърква учените от десетилетия, и натъртва върху призивите за редовно приемане на витамин D, особено от хората, живеещи по северните ширини.

Витамин D се създава, когато слънчевата светлина достигне кожата ни, но късите дни, хладния климат и прекарването на по-голямата част от времето на закрито означава, че до 40% от европейците имат дефицит, който може да достигне критични нива в 13% от случаите.

Д-р Гарет Най, преподавател по физиология в университета в Честър, обяснява пред Medical News Today:

„Повечето от нас обикновено имат недостиг между октомври и април (в най-добрия случай), други имат ниски нива през цялата година, поради което препоръката всички бременни жени да приемат добавка от 10 [микрограма (mcg)] или 400 [по международните единици (IU)] витамин D на ден през цялата бременност е напълно разумно и рентабилно.”

„Ниските нива на витамин D при децата създават предпоставки за развитие на състояние, наречено рахит, при което костите не се развиват правилно“, обяснява той, добавяйки, че „Повечето адаптирани млека включват добавки с витамин D. При кърменето обаче целият източник трябва да идва от майката.“

Има някои данни, според които жените, които кърмят, са по-склонни да имат недостиг на витамин D, отколкото останалата част от населението.

Субанализ на германско проучване, съсредоточено върху нивата на витамините, установява, че кърмещите жени са по-склонни да имат дефицит на витамин D, отколкото други жени, и че тези дефицити вероятно са възникнали по време на самата бременност. Това означава, че нивата на витамин D в кърмата им вероятно са ниски, излагайки и бебетата им на риск от недостиг.

Като се има предвид, че приемът на витамин D е препоръчителен по време на бременност, както и през останалата част от живота, можем да простим на тези, които смятат, че приемат на добавки по време на кърмене няма да се превърне в тема за размисъл при някои хора. Те обаче грешат.

Въпреки че Американската асоциация по педиатрия съветва всички деца да приемат добавки от по 200 IU витамин D на ден през 2003 г., като дозата на прием достига 400 IU на ден през 2008 г., не всички са съгласни с тази практика.

Една от причините е, че някои привърженици на кърменето твърдят, че добавките към кърмата омаловажават и подриват самото кърмене.

Внушението, че майчиното мляко не осигурява достатъчно хранителни вещества за бебетата, е документирано от УНИЦЕФ като техника, използвана от компаниите за лъжливо прокарване на заместителите на майчиното мляко на пазара. Това е и в основата на спора.

Междувременно, невключването на хранителните добавки при децата води до въпроса дали приемът на витамини от майката може да запълни тази липса. Различни проучвания сочат, че приемът на витамини от майката наистина повишава нивата на витамин D в нейното мляко до степен достатъчно висока, за да предотврати появата на недостиг при децата.

Остава обаче въпросът дали 400 IU на ден са достатъчни. И двете от споменатите проучвания включват прием от поне 6000 IU (150 mcg) на ден.

За кърмените бебета се препоръчва приемът на добавки витамин D през първите 6 месеца след раждането, а въвеждането на твърда храна трябва да предостави и други източници на витамин D. Майките, които кърмят, трябва да продължат да приемат добавки с витамин D съгласно настоящите насоки.

Д-р Най казва: „След като детето започне да яде храна под друга форма, като кисело мляко, краве мляко и яйца, то самó си набавя витамин D. Така че добавките се препоръчват само докато кърменето е единственият източник на храна.“

Веган диета

Бременните жени могат да имат недостиг на желязо и лекарите в много страни рутинно ги тестват за това през цялата бременност. В някои случаи жените се нуждаят от добавки с желязо поради загуба на кръв по време на раждането, но не се наблюдава повишено търсене през периода на кърмене.

„Бебето трябва да има достатъчно запаси от желязо от утробата и трябва да получава достатъчно от кърменето през първите 6 месеца“, казва Хана Уитакър, която е говорител на Британската диетична асоциация и регистриран специалист диетолог, както и директор на bump2baby nutrition.

Тя добавя, че хората на веган режими са по-малко склонни да получават достатъчно желязо от храната, дефицит, който не произтича в следствие на кърменето. Кърмените бебета получават желязо с храната, когато започне захранването с твърди храни през шестия месец, а това е от решаващо значение за неврологичното развитие.

Въпреки някои дебати относно това дали бебетата, които са единствено кърмени до 6-месечна възраст, е по-вероятно да имат дефицит на желязо на 9-месечна възраст, Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и NHS са съгласни, че желязото в твърдите храни, въведени в шестия месец, е достатъчно за повечето oт тях.

Кърмещите майки, които са на веган диета, трябва също да имат предвид нивата си на витамин В12. Според CDC, необходимото количество по време на кърмене трябва да бъде малко по-високо, отколкото при другите възрастни – препоръчителната дневна доза се повишава от 2,4 на 2,8 mcg.

„Витамин В12 получаваме от месни продукти, животински продукти. Така че, ако спазвате веган диета, ние винаги бихме препоръчали да приемате и витамин В12“, обяснява Уитакър.

Ако кърмещата жена, която спазва веган или строга вегетарианска диета, има дефицит на този хранителен елемент, нейното бебе вероятно също ще има такъв.

Кърмене на бебе с алергия към млякото

Процентът на бебета с алергии към краве млякото се е увеличил през последните десетилетия, както и процентите при други хранителни алергии, но, кактоустановяват различни изследователи, точните цифри са неясни.

Лекарят може да посъветва някой, който кърми бебе с такъв вид алергия, да премахне млечните продукти и от собствената си диета. В този случай трябва да се помисли за допълнителен прием на калций, отбелязва Уитакър.

Това е за да се предпази по-скоро здравината на костите на майката, а не на бебето, тъй като калциевите добавки имат много малък ефект върху нивата на калций в кърмата.

„Винаги бихме насърчавали майките да продължат да кърмят, както винаги правим, дори и при бебетата с алергия. Така изискванията варират от 700 милиграма (mg) калций на ден, когато сте бременна, до 1250 mg. Ако изключите калция от диетата си и не консумирате продукти от краве мляко, няма да можете да покривате тези нива. В такъв случай винаги бих посъветвала прием на добавки от майката и кърмене, в случай, че бебето има алергия или майката е веган.”– Хана Уитакър

Влияние на нездравословна диета

Въпреки всичко, за много хора високите нужди по време на кърмене не означават, че е необходимо да приемат добавки. Въпреки това, може да се наложи, ако човек не получава достатъчно хранителни вещества поради фактори, свързани с храненето или начина на живот.

И макар че на теория е възможно чрез диетата да се набавят всички хранителни вещества, от които жената и нейното кърмено бебе се нуждаят, това често не се случва, предупреждава Уитакър.

Макар и много бременни жени да набавят нужните си калории за деня, нездравословната диета може да доведе до ниски нива на някои микроелементи, обяснява Уитакър, добавяйки: „Проучвания, които един от моите колеги направи [в болница в Обединеното кралство], установиха, че хранителните режими на жените в болницата по това време, в родилния дом, наистина бяха доста нездравословни. […] Това е всъщност доста тревожна новина.”

Лекарите често откриват недостиг на йод при жените, които са бременни или кърмят, казва Уитакър, а появяващите се доказателства за това са честа тема за дискусии сред нейните колеги. Тя добавя:

„По време на бременност жената не получава достатъчно. И когато започне да кърми, тя се нуждaе от малко повече и тогава определено не получават достатъчно. Това се превръща в проблем, защото [йодът] е отговорен за производството на хормони и развитието на мозъка на бебето.“

Количеството йод, необходимо по време на кърмене, е почти двойно, отколкото в други етапи по време на зряла възраст, като нараства от 150-290 mcg на ден. По време на бременността жената се нуждае от повече йод от обикновено. Ако тя започне да кърми и вече изпитва недостиг, това може да създаде реални рискове за бебето, подчертава Уитакър.

Въпреки че в Обединеното кралство няма специални препоръки за приема на добавки с йод, в Съединените щати както Американската асоциация по щитовидната жлеза, така и Американската педиатрична асоциация, препоръчват бременните или кърмещи жени да приемат по 150 mcg йод на ден.

Проучване, публикувано миналата година, установява, че кърмещите жени, които приемат добавки, са по-склонни да имат приемливи нива на витамини и минерали.
В крайна сметка липсата на яснота относно това от какво се нуждаят кърмещите жени се дължи на липсата на изследвания. Скорошен преглед на необходимостта от микроелементи при бременни и кърмещи жени обобщава, че „Научните доказателства, на които се основават препоръките за прием на микроелементи при кърмене, са оскъдни в сравнение с публикуваните във връзка с бременността“.

Докато жените биват насърчавани да кърмят бебетата си със старата поговорка, че „гърдата е най-доброто“, може би е време да помислим и кой вид хранене е „най-добър“ за самите кърмещи жени.

Източник:https://www.medicalnewstoday.com
Превод: Маргарита Гюрова