Какво трябва да знае едно двегодишно дете

Какво трябва да знае едно двегодишно дете

Ако сте търсили в интернет „Какво трябва да знае едно двегодишно дете?“ или „Какво би трябвало да прави едно двегодишно дете?“, се радваме, че ни намерихте.

Нека да поговорим за чудесното съзнание на двегодишното дете и да научим как можете да подкрепите вашето малко дете по възможно най-добрия начин.

Какво трябва да знае едно двегодишно дете?

Когато синът ми се роди, си спомням, че четях всичко, до което можех да се добера, за да гарантирам, че използвам езика достатъчно ясно в нашите ежедневни дейности, като се опитвах да подсигуря той да е ангажиран и мотивиран, както и да е приоритет в списъците със задачи.

Междувременно му четях тооооолкова много книги и когато по-късно обърнах поглед назад, осъзнах, че моята любов към книгите се е предала и на него. На три години, той седи с часове в скута ми и четем книга след книга, като никога не се уморява от нашето време за истории заедно. Това ме накара да осъзная, че може би тези списъци със задачи, свързани с неговото развитие, не са толкова жизненоважни, за колкото ги считах някога.

Докато се опитвате да осигурите добро развитие на детето си, дори списъците със задачи, които то трябва да изпълни, могат да пропуснат някои от най-важните аспекти в живота му.

Така че разрешете си да оставите настрана списъка със задачи, припомнете си, че те са малки за толкова кратко време и се концентрирайте върху важното умение да давате любов на вашето сладко и скъпоценно дете.

Най-важните неща, които трябва да са важни за вашето двегодишно дете

“Ако можех да дам три неща на моето дете, те биха били увереността винаги да осъзнава своята стойност като човек, силата да преследва мечтите си и способността да знаете колко много е обичано”.

Този красив етап от живота е преди всичко, за да се наслаждавате на малките моменти, на първото завършено изречение или на първото самостоятелно изкачване на някоя катерушка. Ученето със сигурност ще вземе връх на по-късен етап в живота, но в тези сладки и бързо отминаващи години е време да се фокусираме върху любовта, семейството и сигурността.

Ето това е най-важният списък (в моята книга) относно това какво трябва да знае двегодишно дете:

 • Едно двегодишно дете трябва да знае, че има семейство, което го обича безпределно, независимо какви глупави грешки прави или какви гневни изблици има (бих добавила дори насред магазина).
 • Детето трябва да знае, че да си в безпорядък означава да се наслаждаваш пълноценно на живота.
 • Двегодишното дете трябва да знае, че когато падне и се удари, винаги ще има някой, който да го прегърне и да прошепне думи на обич и загриженост.
 • Двегодишното дете трябва да има свобода да бъде креативно и ексцентрично. „Искаш да нарисуваш този слон с шест хобота? Чудесна идея!“. Няма ограничения на въображението.
 • Двегодишното дете трябва да знае, че то е едновременно уникално, странно, диво, свободно, глупаво и гениално по всякакъв възможен начин, всеки ден. И на него редовно трябва да му бъде казвано колко чудесни са всички тези неща.
 • Двегодишното дете трябва свободно да изследва своите интереси. Обичаш инструменти? Тогава нека да строим! Обичаш цветя? Тогава нека да засадим. Нямаш интерес да научи песничката с азбуката? Няма проблем, дребосъче… има много време за това. Засега, нека да се облечем и да направим чаено парти с всичките ти плюшени животни.

Какво трябва да запомнят родителите на двегодишно дете?

Родителството в наши дни не е за хора със слаби сърца – конкуренцията, забързаният начин на живот и МНОГОТО роли, които родителите трябва да поемат всеки ден прави задачата с родителството….ами, тежка.

Време е да си отделите време, за да се насладите на всичко, което правите за малкото ви човече, и на това, което е най-важно за вашето безпомощно и обичливо двегодишно дете.

Припомняйте си, че то иска ВАС. Не се нуждае от модерни, леки, говорещи играчки или от сложни игри. Най-доброто нещо, което можете да му предложите е цялото ви внимание. Да забравите за вашите проблеми на възрастен поне за малко и да поиграете заедно като деца е просто магическо преживяване.

Припомняйте си, че да четете на двегодишното си дете е НАЙ-ДОБРИЯТ предвестник за успех в учението. То попива като гъба всички онези магически истории и приключения и научава голямо количество неща всеки път, когато му четете. Така че просто отворете книга и се потопете в нея!

Припомняйте си, че по-малко е по-добре! Помогнете на вашето дете да се наслаждава на простите неща. Разходки сред природата, моменти на самовглъбяване и творчески проекти би трябвало да бъдат забавни и въодушевяващи.

Разбира се, не забравяйте да пеете и танцувате. Песните и танците винаги отпращат минорното настроение и помагат на нашите деца да се чувстват в безопасност и обичани. Вижте нашия удивителен списък с най-добрите песнички за малки деца!

„Щастлив талант е този, който знае да играе.“ – Ралф Уолдо Емерсън

Последно, припомняйте си, че играта е РАБОТАТА в детството. Свободна игра, ролеви игри, игра сред природата – вие си изберете. Оставете вашето двегодишно дете да прави избори, да променя мнението си и да го прави отново и отново. Защото те научават ТОЛКОВА много от това.

Един от най-добрите начини да помогнете на детето си да покрие основните умения за двегодишните е чрез игра, изкуство, истории и ръчни дейности. Тези неща са толкова полезни, за да се изградят малки любознателни деца, които научават нови неща.

Основни етапи за двегодишните

Говорихме как списъците със задачи за развитието на детето често вземат прекалено много от нашето внимание, но те могат и да са безценни като преглед на това какво трябва да знае вашето двегодишно дете. Така че нека погледнем към някои неща, с които можете да помогнете то да разцъфти и да напредва във всички сфери!

Езикови умения за двегодишните

 • Помогнете на вашето малко дете да изгради езикови умения като го насърчавате да продължава разговора или като отговаря на прости въпроси. Насърчавайте го и да отговаря на въпроси!
 • Изграждайте речников запас като говорите за частите на тялото, назовавайте животни, храни, транспортни средства, цветове и насърчавайте детето да задава въпроси, ако не знае нещо!

Предупреждение – това може да доведе до безкрайната фаза на въпроса „Защо?“, но знайте, че детето ви попива всичко и това е временно.

 • Опитвайте се да давате указания, изискващи две стъпки, като например: „Остави чинията в мивката и си вземи книга за четене от етажерката!“. Похвалете детето за добре свършена задача или му дайте внимателно напътствие, за да завърши втората стъпка.

Социално-емоционални умения за двегодишните

 • Помогнете на вашето дете да изразява чувствата си. Споделете, че всички изпитваме силни емоции и това е съвсем нормално. Дайте му някои насоки как да уталожи силните емоции и практикувайте това действие заедно.
 • Заведете го да си играе с други деца. Напълно нормално е, ако детето все още е ангажирано в паралелна игра (децата играят наоколо едно до друго, но не играят заедно).
 • Детето да се научи да се редува чрез наставления и да показва повече независимост за неща като миенето на зъби, обличане/събличане или да бъде помощник вкъщи.

Двигателни умения за двегодишните

 • Хваща или започва да рита топка . Това е лесен начин да излезете заедно навън и да изградите тези важни двигателни умения!
 • Скача с двете стъпала от пода и може да се движи нагоре-надолу по стълби, бавно и с помощ.
 • Може да изгражда кули от 4-7 кубчета или играчки..
 • Може да стиска бутилка за пръскане.
 • Може да лепи стикери на лист хартия.

Да научим детето на самостоятелност

Да научим детето да използва гърне е много съществен етап за двегодишните. Има много умения, по които можете да работите, които са също и умения в живота:

 • Насърчавайте детето си да се облича и съблича (дори това да отнема повече време).
 • Помогнете му да опознае банята и да се чувства удобно в нея.
 • И научете по забавен начин как детето да ползва гърне чрез книжки и песни за това.

Тези списъци с основните етапи за двегодишното дете ще дойдат в подходящия момент, когато то е готово.

Най-малките деца са най-сладките, макар и нерешителни малки човечета, които открадват нашите сърца с малките си гласчета и големи искания. Да се учим заедно с тях е едно диво препускане – изтощително, но в същото време и толкова специално.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Лилия Чаушева
Източник: https://preschoolinspirations.com
Photo credit: Freepik