Звездата от "Бягство от затвора" Уентуърт Милър обяви,че е диагностициран с аутизъм

Звездата от "Бягство от затвора" Уентуърт Милър обяви,че е диагностициран с аутизъм

Актьорът заяви, че новината е била „шок“ за него като „мъж на средна възраст“

Ели Харисън

49-годишната звезда сподели новината в своя Instagram, като заяви, че официалната диагноза е била „шок“ за него, въпреки че самият той преди това е предполагал, че може да има аутизъм.

„Тази есен се навършва 1 година, откакто получих неофициалната си диагноза аутизъм. Предхождана от самодиагностика. Последвана от официалната диагноза. Това беше дълъг, погрешен процес, който се нуждаеше от постоянно актуализиране. По мое мнение аз съм мъж на средна възраст. Не съм 5-годишен“, пише той.

Уентуърт подчертава, че просто иска да сподели новината си, а не да се превърне в „гръмък, зле информиран глас“ в общността на аутистите.

Той добави: „Не знам достатъчно за аутизма. (Има много, което да се знае.) В момента работата ми изглежда е да развия моето разбиране за нещата.Да преразгледам пет десетилетия житейски опит през нова призма.

„Исторически погледнато, за аутистичната общност (това го знам) се е говорело доста. Говори се и сега. Не желая да причинявам допълнителна вреда. Само да вдигна ръка, да кажа: „Аз съм тук. Бил съм (без да го осъзнавам)“.

Реагирайки на новината, Том Пюрсър от Националното аутистично общество заяви пред The Independent: „Много възрастни хора с аутизъм ще видят много от себе си в силните думи на Уентуърт Милър. Това е особено вярно за многото хора с аутизъм, които също не са били диагностицирани, докато не навлязат в зряла възраст и може би са преминали през живота си без правилно разбиране за това кои са и без подходяща подкрепа.

„Ето защо е важно и окуражаващо, че все по-голям брой хора с висок профил говорят публично за своя аутизъм, включително Уентуърт Милър, авторката Холи Смейл и вторият морски лорд, вицеадмирал Ник Хайне.

„Вече почти всеки е чувал за аутизма. Но малцина разбират какво всъщност е да си аутист – както силните страни, така и колко труден може да бъде животът без правилната подкрепа. Като говорят открито хората като Уентуърт могат да помогнат това да се промени. По-доброто разбиране на аутизма от страна на обществото може да промени живота на стотици хиляди хора с аутизъм.“

Уентуърт е номиниран за „Златен глобус“ за изпълнението си в „Бягство от затвора“, в който играе Майкъл Скофийлд – човек, който умишлено прави така,че да бъде изпратен в затвора, за да измъкне по-големия си брат Линкълн Бъроуз (Доминик Пърсел) преди екзекуцията му за престъпление, което не е извършил.

Участвал е и в сериалите The Flash ( Светкавицата) Madam Secretary( Госпожо Държавен секретар) и DC’s Legends of Tomorrow ( Легендите на утрешния ден)

Източник и снимка: https://www.independent.co.uk
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Филка Караланова
Редакция: Ивайла Стефанова

Photo credit: Freepik