Емпатия за начинаещи: кога малките деца започват да долавят мислите и емоциите на другите

Емпатия за начинаещи: кога малките деца започват да долавят мислите и емоциите на другите

Някога опитвали ли сте да преговаряте с малко дете? Не е лесно, нали? Бебетата не винаги изразяват мнението си по най-съвършения начин. Но кога осъзнават, че другите може да не са на същото мнение като тях? И как родителите могат да насърчат емпатията?

Какво всъщност е емпатията?

Съчувствието, наричано още емпатия, е способността да се възприемат и разбират чувствата на другите хора и да се реагира по подходящ начин. Очаквате ли малчуганът да ви подаде чаша с мляко и да каже „Да, знам, знам…“, докато се оплаквате за сметките? Вероятно не. Но знаем, че много родители са очаровани, когато децата им започнат да разбират преживяванията и чувствата на другите. Дори понякога този друг да е просто плюшено мече с болно коремче.

Защо емпатията е важна?

Живеем в социален свят, затова е важно да показваме съчувствие към другите. Емпатията може да ни мотивира да бъдем по-внимателни, услужливи и съпричастни. Съчувствието също така ни прави отзивчиви.

Децата, които проявяват съчувствие в ранните етапи на живота си, са по-щедри и внимателни, когато пораснат. Според проведени проучвания с деца, чиито майки страдат от депресия, децата показват по-бавни признаци на реакция на различни стимули като музика, гласове и изражения на лицето.

Кога са първите прояви на съчувствие?

Има различни видове съчувствие. Новородените плачат, когато чуят плача на друго новородено. Изследователите са съгласни, че това са ранни знаци на емпатия.
Изследванията показват и друго. Когато новородено чуе плача на друго бебе, сукателният рефлекс и сърцебиенето се забавят в отговор на този звук. Тази физическа реакция може да не е това, което обичайно описваме като съчувствие, но ако бебетата не реагират по този начин, може да се прогнозира липсата на емпатия, когато детето порасне.

Общото схващане е, че същинската емпатия започва да се проявява през втората година от живота на детето. Но това може да се случи и много по-рано.
Изследване на 8-месечни бебета показва, че когато едно от тях е разстроено, другите реагират, за да може приятелчето им бързо да получи помощ. Е, не е като да звъннат на 112. Те успяват да предадат съобщението „Хей, един от нас се нуждае от помощ“, като гледат разстроеното дете и другите майки, вместо своята.

Как „работи“ съчувствието?

За да сте способни да съчувствате някому, вие трябва да се определяте като различно и уникално същество. Най-общо ние започваме да осъзнаваме себе си на около двегодишна възраст. И през тази втора година от живота виждаме първите прояви на загриженост към другите.

Нашата способност да съчувстваме е смесица от генетичната ни предразположеност и от средата. А средата има нарастваща роля с напредването на възрастта.

Как да насърчим емпатията?

Случвало се е с всички ни. Малчуганът си играе прекрасно с играчка, но идва друго дете и го блъска, за да я вземе. Доста е стресиращо, ако си детето, да не говорим за родителя на малкия пакостник.

Емпатията ни помага да разбираме света през опита на някой друг. Позволява ни да разбираме от какво се нуждаят другите и да им окажем подкрепа, за да им помогнем да се почувстват по-добре. Звучи ли ви твърде сложно за малко дете? Ще се изненадате! Изследване показва, че около 14-месечна възраст бебетата започват да проявяват някои от различните знаци, характерни за състраданието:

  • Емпатична загриженост – желание да помогнат на човек в беда.
  • Тестване на хипотези – опити да разберат каква е причината за страданието.
  • Просоциално поведение – опитват да подобрят ситуацията, например чрез прегръдка.

Какво можем да направим, за да помогнем на децата да развият това жизненоважно умение? Следващите научно доказани съвети може да помогнат:

Създайте силна подкрепяща връзка
Ако детето ви се чувства сигурно и може да изразява както добрите, така и лошите си емоции, по-лесно ще разбира другите.

Говорете за съчувствието
Съчувствието ще се превърне в част от ежедневието на малчугана, ако повече говорите за това как се чувствате вие, детето или дори отделите време да обсъдите въображаемите чувства на плюшените играчки.

Опознайте различни хора
По-лесно е да съчувстваме на някого, ако той е подобен на нас. Това се проявява в много ранна възраст. А предразсъдъците се появяват, когато имаме ограничени или никакви контакти с хора, различни от нас. Един от най-добрите начини да намерите общи неща с другите е като прекарате време с тях.

Научете малкото дете как да разпознава израженията на лицето
Ако децата могат да разчитат невербалните знаци, по-лесно ще разберат как се чувства някой. Те не правят автоматично разлика между щастливо, тъжно или ядосано лице и лесно могат да изтълкуват погрешно изражението на лицето на някого. Ще им помогнете да се научат, ако играете игри или използвате играчки с различни лица.

Имитирането на изражения може да помогне за преживяването на емоциите

Изследване показва, че когато имитираме определено изражение, ние изпитваме част от емоцията, която опитваме да покажем. Може да помогнем за развитието на емпатията, като играем ролеви игри. Те ще ни помогнат да почувстваме онова, през което другият човек преминава.

Децата са способни да проявяват съчувствие много по-рано, отколкото предполагаме. Независимо дали сме родители, или имаме друга роля в живота на децата, можем да им помогнем да развият това важно житейско умение, докато играем и се забавляваме. Така че опитайте с някои игри.

Източник: https://www.nct.org.uk
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Радослава Михайлова