Как да се справим с гръбначните изкривявания и други опорно-двигателни проблеми при децата?

Как да се справим с гръбначните изкривявания и други опорно-двигателни проблеми при децата?

Движението е естествена потребност на всяко дете. То може да замени редица лекарства, но нито едно лекарство не може да замени движението. Модерният начин на живот се отразява и на децата ни. Те са уморени от седене и макар, че имат крещяща нужда от раздвижване, те предпочитат компютърните игри. Изследване показва че, едно дете прекарва и до 7 часа пред екраните на смартфоните и таблетите и докато си играе с тези устройства мозъка му не преработва информацията правилно. Това има неблагоприятно действие върху развиващия се организъм, започващи от сърдечно-съдова, храносмилателна, нервна до опорно-двигателна системи.

Притеснително е колко бързо нараства процентът на гръбначните изкривявания, плоските стъпала и изкривяването на долните крайници сред децата ни. Основата на всичко това е неправилна стойка и неправилен седеж, както в училищата, така и вкъщи пред компютъра. Неправилната стойка се очертава с глава приведена напред, заоблен корем, който е най-изпъкналата част на тялото, със засилени гръбначни кривини, както и с наклонен таз напред или назад. Забелязва се също, че едната страна на раменния пояс е на по-ниско ниво от другата. Това е алармиращ признак за търсене на помощ от специалист.Борбата срещу опорно-двигателните проблеми на децата е тясно свързана с профилактика, ранна диагностика и своевременно комплексно лечение. Колкото по-рано се открие проблема, толкова по-лесно се коригира.

lfk 1 1024x683 1

Лечебната физкултуразаема важна позиция в здравната култура на едно дете, тъй като чрез различни видове игри и интересни за него упражнения научава как да поддържа правилното положение на тялото в пространството, било то при стоеж, седеж или при ходене. Включват се редици статични, динамични и циклични упражнения, които са подбрани индивидуално за всяко дете, взимайки предвид индивидуалните двигателни умения на детето. Чрез лечебната физкултура детето ще научи че животът без модерните технологии, включващ движение и спортуване е по-пълноценен и по-интересен.

Резултатите невинаги са бързи, но са трайни, затвърждаващи правилните двигателни навици на детето.

В „Малки чудеса“ предлагаме както индивидуални, така и групови занимания по Лечебна физкултура, с Милица Соколов -медицински рехабилитатор и ерготерапевт. За повече информация относно заниманията по лечебна физкултура, ни потърсете на телефон0887 545 446 или на имейл office@premature-bg.com.

1 1430542368