Образователни играчки за всяка възраст

Образователни играчки за всяка възраст

Ако някога сте се удивлявали на концентрацията по лицето на дете, което се опитва да постави квадратно кубче в квадратна дупка или да хване топка, докато лети във въздуха, знаете, че времето за игра не е само забавление. Това е усърдна работа, а играчките са инструментите за тази работа.

Тук ще намерите изпитано ръководство за това как децата играят, за играчките, които ги забавляват и им помагат да разбират света, да придобиват социални и емоционални умения, както и тези, които стимулират развитието на детския мозък.

Бебетата: как играят те

Игрите през първата година от живота са предимно свързани с изучаване. Бебетата използват петте си сетива, за да научат за интересния нов свят около тях: Дали даден обект е твърд или мек? Лепкав или груб? Какво ще стане с него, ако го изпусна? Или ако го сложа в устата си? Повечето игри се състоят от „дегустиране“, слагане на предмета в устата и разклащане, удряне или изпускане.

Когато вашето бебе развие нови двигателни умения, играта става по-координирана и усложнена.

Например:

 • На около 4-месечна възраст бебетата започват да посягат и хващат предмети, например дрънкалки.
 • До 6 или 7-месечна възраст те вече могат да прехвърлят дрънкалката от едната ръка в другата.
 • На около 9 месеца новоразработеният начин за хващане на предмети с палец и показалец започва да улеснява бебетата да повдигат по-малки предмети, като блокчета и други малки играчки, подходящи за възрастта им.

През този период играта обикновено е самостоятелно занимание, но играенето рамо до рамо с други бебета и имитирането на различни дейности са обичайни до навършването на година.

На този етап родителят е любимият приятел на бебето. Сигурно ви се е случвало да правите куклено шоу пред вашето бебе, докато то не хване играчката и я дръпне към устата си, или да е крещяло в очакване и възторг, когато се промъквате към него, казвайки му закачливо: „Ще те хвана!“

Тези взаимодействия помагат на вашето бебе да научи за езика, социалните отношения и причинно-следствените връзки. След като бебетата започнат да разбират как нещата в околната среда се свързват помежду си и какъв е техният вкус, как миришат, как се усещат на допир и как звучат, те са готови за следващия етап на развитие: да разберат и как работят.

Образователни играчки за бебета

 • Въртележка за кошара. Предметите, танцуващи над главата на бебето, докато то лежи в креватчето, стимулират зрението и подобряват вниманието.
 • Огледало. Първоначално вашето бебе ще бъде очаровано от променящото се лице и изражения, които го гледат от огледалото. С течение на времето то ще разбере, че слюнчещото се усмихнато бебе, всъщност е негово отражение. След като това се случи, бебетата започват да осъзнават себе си, което води до повече себеоткриване, докато научават неща като частите на тялото и къде се намират.
 • Купчина пръстени. Тази класическа играчка включва конус, в който се вкарват различни по размер цветни пръстени. Отначало бебетата се радват да държат и лапат пръстените. По-късно започват да практикуват някои фини двигателни умения, като поставят пръстените върху конуса. Малките деца също така научават за цветовете и числата, когато броите многоцветните пръстени, докато ги подреждате.
 • Играчки за дърпане и бутане. Те помагат за баланса и развитието на мускулите, премествайки вашето малко дете от леглото към проходилката. Колкото повече бебетата бутат и дърпат, толкова повече тренират своите мускули, необходими, за да се превърнат в бегачи и катерачи. По-късно, в прохождащите години, децата могат да ги използват, за да контролират бързината си.

Малките деца: Как играят те

Малките деца започват да осъзнават функцията на предметите. Обичат да подреждат кубчета, да бърборят с телефон играчка, или да пият от чаша за „голямо дете“. Концепцията за игра на преструване започва. Вашето малко дете може да пъхне бебешка кукла в леглото през нощта или да издава звуци от сорта на „ту ту“, докато бута влакчето си.

Това полага основата и за игрите, по-популярни в предучилищна възраст, като например използването на таймера на фурната в детската кухня или звъненето на пожарна кола, които показват нарастващото разбиране на вашето дете за всеки предмет и неговата цел.

Вашето малко дете също ще започне да различава цветове и форми. Затова изберете играчки, които са ярки, цветни и забавни за държане от малките ръчички. До навършване на двегодишна възраст повечето малки деца могат да ритат топка, да рисуват с пастел и да изграждат кули с височина четири или повече кубчета. До тригодишна възраст могат да редят прости пъзели и да карат триколка.

Очаквайте да видите много повторения, тъй като по този начин малките овладяват нови умения и научават, че имат известен контрол върху света около тях.

Образователни играчки за малки деца

 • Топки. Независимо дали биват потупквани, търкаляни, улавяни или хвърляни, топките насърчават грубите двигателни умения, координацията между ръцете и очите и сръчността.
 • Играчки за сортиране по форма. Пъзели-мозайки, формички за игра или кубчета, както и кофички с дупки за различни по форма блокове подпомагат координацията между ръцете и очите.
 • Механични играчки. Изскачащите играчки и занимателните кутии с копчета, бутони и лостове насърчават фините двигателни умения, а освен това показват и връзката между причина и следствие.
 • Играчки за ролеви игри. Детски кухни, лекарски комплекти и комплекти за голф помагат на децата да научат как работи светът, като имитират действията на възрастните. Куклите и плюшените животни насърчават игрите на „преструване“ (например чаено парти за плюшени мечета) и насърчават социалното и емоционалното развитие, като учат децата как да изразяват емоции и да се грижат за нещо, което обичат.

Децата в предучилищна възраст: Как играят те

Бебетата изследват обектите с петте си сетива. Малките деца започват да разбират как работят. Сега, когато вече са в предучилищна възраст, те използват играчките и други предмети по предназначение, но също така си представят и свят от други възможности за случващото се с тях. Одеяло, хвърлено върху масичката за кафе, се превръща в таен клуб. Моделиращата глина започва да се използва за приготвяне на пица, която е вероятно да се наложи да „опитате“.

За дете в предучилищна възраст светът се превръща във вълшебно място без ограничения, а децата в тази възраст са господарите и създателите на всичко това. Много деца смятат, че имат магически сили и могат да се бият с чудовища и да спечелят, или да се превърнат в принцеси, феи или други причудливи създания.

Често пъти вашето дете ще ви въвлича в своята фантазия и ще очаква от вас да играете с него. През този период от израстването могат да се появят и някои въображаеми приятели. Такъв тип фантастична игра е от решаващо значение за развитието на децата, защото им помага да работят върху своите страхове, тревоги, надежди и мечти.

Светът за тях е сцена, така че очаквайте редовно да чувате „Мамо, тате, гледайте!“, когато вашето дете научава трик след трик и търси вашето одобрение и подкрепа за новите си постижения. Желанието за свързване с другите се простира и до приятелите, когато децата в предучилищна възраст започват да се научават както да дават и вземат при съвместните игри, така и да споделят.

Играта на преструване става по-задълбочена. Познанията на децата за света са по-богати, така че не се учудвайте, ако вашето дете знае как точно да работи с електронни джаджи или как да накара електрическите играчки (като количка с дистанционно управление или видеоигра) да работят.

Самата игра вече включва повече физическа активност. Защо да ходите, когато можете да скоквате, отскачате или прескачате?

Образователни играчки за деца в предучилищната възраст

 • Различни видове изкуства и занаяти. Тъй като фините двигателни умения се подобряват, дейности като държане на пастел, рисуване на членовете на семейството и използване на ножица укрепват координацията, насърчават креативността и благоприятстват самочувствието.
 • Блокове и строителни комплекти. Изграждането на кула (и измислянето как да предотвратите нейното падане) насърчава уменията за решаване на проблеми и координацията между ръцете и очите. Децата в предучилищна възраст използват въображението си, за да изграждат сгради, превозни средства, животни и много други от обикновени конструкторни блокчета.
 • Пъзели. Пъзелите помагат за координацията и сръчността и учат на пространствени връзки и логическо мислене.

Големите деца: Как играят те

Децата в начална училищна възраст започват да постигат нещата по начини, които досега не са владеели. На тези години те вече разбират света около себе си по-добре и сега продължават към овладяване на умения, които преди са ги затруднявали, като например хващане на футболна топка във въздуха или сплитане на косата на приятелка.

Това също е времето, в което талантите и интересите се засилват – четиригодишно дете, което се наслаждава на времето, в което му четат приказки, може да стане запален читател; петгодишно дете, което слуша музика, може да пожелае да свири на пиано.

Физическите способности, като груби и фини двигателни умения, започват да се усъвършенстват. Децата се научават да карат велосипеди на две колела и да се придвижват със скейтборд. Работата по различни изкуства и занаяти става по-прецизна и сложна и като цяло едно дете може да прекара часове в плетене на гривни за приятелите си или в рисуване на комикси.

Отношенията с връстниците придобиват по-голямо значение и детето ви може да е по-заинтересовано да играе със съучениците си, отколкото с вас. Но не забравяйте, че въпреки че детето ви расте, вие все още сте неговия най-значим партньор в игрите, така че се опитайте да намирате малко време само за вас двамата. Вечерите за семейни игри остават един от най-добрите начините всички да се съберат заедно.

Сега е моментът да опитате нови приключения, като планинско офроуд колоездене, което децата ви не са могли да правят преди, когато са били по-малки. Но все пак все още се нуждаят от Вашето наблюдение, за да са в безопасност през цялото време.

Образователни играчки за големи деца

 • Въже за скачане. Скачайки на въже с приятели, децата се научават да се редуват в игрите и да се разбират с връстниците си. Всички тези скачания и координацията, която се изисква, насърчават двигателното развитие и уменията.
 • Игри с карти и настолни игри. Игри с карти и настолни игри като дама или шах учат на стратегии, редуване между участниците, правилата за преговори и честна игра. Насърчете сътрудничеството и помогнете на детето си да се научи да управлява емоциите, които идват както при победа, така и при загуба.
 • Музикални инструменти. Научаването на свирене на пиано, цигулка, китара или друг инструмент насърчава слушането и фините двигателни умения и помага за изграждането на умения за концентрация.
 • Научни играчки. Комплекти по химия, бинокли, телескопи или други играчки, които насърчават откриването, помагат за подобряване на математическите и научните умения и стимулират развитието на въображението.

Перфектната играчка: Вие

Бебе, загледано в мобилна играчка; малко дете, подреждащо кубчета; деца в предучилищна възраст, рисуващи с водни бои — всичко това са дейности, които могат да се извършват самостоятелно.

Но не подценявайте ролята си. В крайна сметка вие сте този, който поставя мобилната играчка, включва я и насърчава бебето да я гледа. Вие сте и човекът, който първи показва на бебето как да реди кубчета. И когато седите рамо до рамо с децата си и рисувате, оцветявате или им четете приказка, вие им давате необходимото внимание, за да изградят своето самочувствие и да се чувстват обичани и в безопасност.

Играчките са средството, което помага на децата да се развиват, но родителите са тези, които подхранват този растеж.

Източник: kidshealth.org
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Маргарита Гюрова
Photo credit: Freepik