Отново на работа след раждането

Отново на работа след раждането

Ето какво да очаквате през онези първи дни и седмици обратно на работа и как да се справите с бурята от емоции, които може да изпитате по пътя.

По време на бременността, решението за връщане на работа след отпуск по майчинство, може да ви се е струвало много лесно. Но сега, когато сте били вкъщи с вашето бебе и тази заградена в календара дата наближава, преходът вероятно не изглежда толкова прост.

Дори и в най-добрите обстоятелства – може би сте имали достатъчно късмет да си вземете толкова почивка, колкото желаете, или нямате търпение да се върнете на работа – връщането обратно може да бъде предизвикателство за много жени. Има логистика, която трябва да се организира, като грижа за детето, координиране на графиците с партньора ви или правене на план за изцеждане на кърма. Но също толкова важна е и гамата от (напълно нормални!) емоции, които може да изпитате – безпокойство, тревожно очакване и вина – как е възможно да оставите бебето си?

Натрупването на детайли и емоции понякога може да е поразително. Но милиони жени са се справили с този преход – и вие също ще се върнете в реда на нещата. Тези полезни съвети могат да ви помогнат.

Поискайте гъвкавост

В работата.

Ако връщането към график на пълен работен ден, както преди бременността не ви звучи изпълнимо (или желано), говорете с вашия шеф за други опции, преди да се върнете обратно. Дали може да преминете към по-гъвкаво работно време, работа от вкъщи, непълен работен ден или разделяне на работата, ако това е възможно за вашата позиция. Подгответе се да предложите начини, при които гъвкавата организация ще допринася за добре свършена работа, за да може вашия шеф да знае, че взимате насериозно новата ситуация и това тя да бъде успешна.

Ако знаете, че просто имате нужда от още малко време, за да навлезете в своята нова рутина, обмислете дали да не предложите постепенно връщане на работа. Така ще се върнете плавно към пълно работно време за период от няколко седмици, в които ще работите с намалени часове.

Имайте резервен план за грижа за детето

Измислянето на организацията за грижата за децата е задължителна, разбира се. Изпробвайте различни варианти преди точната дата на връщане, за да може вие, вашата детегледачка и вашето бебе да се чувствате спокойни, когато стане време да се връщате обратно на работа.

Ще ви трябва и резервен план, когато бебето ви се разболее, вашето детско заведение е затворено или вашата детегледачка неочаквано закъснее или остъства (защото това ще се случи).

Членове на семейството или приятели са очевиден първи избор, но обмислете и други възможности .

След като сте измислили резервните си варианти, съставете списък с тяхната информация за контакт и тяхната възможност, за да е по-удобно и нагледно, когато ви потрябва. Ако резервният човек не е запознат с детето ви, може да направите кратък списък с основни детайли за рутините за спане и хранене, какво харесва и какво не, алергии и всякаква важна медицинска информация.

Създайте рутина (и я практикувайте)

Бебетата и децата се държат най-добре, когато техните дни са организирани и предсказуеми. Ако е възможно и все още не сте го направили, опитайте се да спазвате една и съща рутина всяка сутрин. Това е важно, за да улесните семейството си да влезе в нормален ритъм. Помнете, че практиката води до съвършенство!

Вашата рутина не трябва да бъде сложна или заплетена. Просто да е постоянна – може би по време на първото хранене се гушкате с вашето бебе, докато таткото се облече, след това той взема детето и чете книжки или играе с него, докато вие се приготвяте, и накрая храните за последно (ако е нужно) преди да излезете.

Пригответе се за изцеждане на кърмата

Ако планирате да продължите с кърменето, направете прехода към изцеждането и храненето с шише постепенен. Започнете да изцеждате предварително, за да натрупате запас от замразено мляко, ако успеете.

Запознайте вашето бебе с шишето поне 3 седмици преди датата на връщане на работа, като постепенно добавяте повече хранения с изцедена кърма. Нека вашият партньор или друг детегледач съща да се включи в храненията, за да може бебето да свикне да получава мляко и от някой друг. Този плавен подход ще помогне на мъничето да се приспособи и ще ви даде достатъчно време, за да се научите да изцеждате.

Направете и план за това кога и къде ще изцеждате на работа, ако се налага. Уведомете работодателя си и се убедете, че има чисто и усамотено място, различно от тоалетна, където ще можете да изцеждате. Имате законно право на такова място.

Започнете в средата на седмицата

Планирайте вашия първи работен ден да е в средата на седмицата, за да може вашата първа седмица обратно на работа да е къса (по-малко време, прекарано далеч от вашето бебе). Това е проста стъпка, но ще направи тези първи дни много по-лесни.

Приоритизирайте, приоритизирайте, приоритизирайте

Управлението на времето за работа е изключително важно сега (без оставане до късно в офиса). Все пак, имате много завладяваща причина, да си свършите работата бързо и добре, за да се върнете вкъщи.

Ако преди не сте били голям фен на дневния списък със задачи, сега е страхотно време да започнете да го правите – за работата и за дома. Преценете какво е нужно да се направи първо и какво може да изчака (може би за малко или за неопределено време). Ако изцеждате, също отделете време за това в своя график.

Научете се също така да не чувствате неудобно да прехвърляте задачи – на вашите колеги, вашия партньор или членовете на семейството. Колкото повече несъществени неща може да свалите от раменете си, толкова повече можете да се съсредоточите върху това, което има значение.

Споделяйте с останалите

Точно както онези неясни първи дни след раждането, връщането обратно на работа е преходен период, в който ще имате нужда от подкрепа. Говорете с партньора си, приятели или други работещи майки относно това как се чувствате, особено ако се чувствате тъжни, виновни или просто претоварени.

Ако се затруднявате с изцеждането на кърма – често срещано предизвикателство при работещи майки – обмислете срещането с консултант по кърмене, за да намерите начини да го направите по-управляемо. Може да се свържете с доброволческите организации Национална асоциация “Подкрепа за кърмене” или Ла Лече Лига – България.

Отделете време за себе си

Лесно е да се каже, нали? Абсолютно. Но ако вие сте много изморени и емоционално изтощени, никой няма да се чувства добре. Почивайте си, колкото може повече – лягайте си навреме и се опитвайте да спите, когато бебето спи през почивните дни. Тренирайте – дори това да е ходене на йога веднъж седмично. И двете неща ще ви помогнат изключително много, за да се чувствате добре.

И не на последно място, посветете си поне малко забавно време през седмицата, дори това да означава, че ще се откажете от други ангажименти. Вземете онази книга, която сте искали да прочетете и отидете в някое кафене за 1 час през уикенда, срещнете се с приятел в парка или направете нещо приятно само за себе си.

Очаквайте и позволете всички чувства

Връщането обратно на работа след отпуск по майчинство може да е изключително натоварващо и стресиращо. Това е нормално – всички големи преходи изискват някакво приспособяване. И емоциите, най-често тези, свързани с конфликт, могат да дойдат като потоп.

Може да изпитате тревожност при раздяла от това, че сте далеч от своето бебе след толкова много време заедно. Вината на работещата майка – чувствате се недостатъчни, както вкъщи, наса и на работа. Несигурността също е често срещана емоция по това време, особено що се отнася до това колко често трябва да проверявате детегледачката или колко трябва да изцеждате.

Но пък от друга страна, да бъдете обратно на работа ви позволява поне в някои случаи, да изпитате малко удоволствие от това, че усъвършенствате професионалните си умения и постижения. Няма за какво да се чувствате зле -. това не означава, че сте по-малко майки или сте по-малко заинтересовани от вашето дете от другите майки. Това просто означава, че имате нещо, което ви кара да се чувствате добре относно себе си – какъв добър пример за малкото!

Важното нещо е да зачитате своите собствени нужди и да игнорирате мненията на останалите. Взимайте решения, основани на това какво вие мислите, че е най-добре за вас и за вашето бебе. И когато тези емоции на вина се опитват да ви завладеят, напомнете си, че когато се грижите за себе си, помагате и на вашето бебе!

Позволете си да се радвате на хубавите емоции – например, чувството на гордост, което изпитвате, когато правите нещо, което харесвате, или облекчението, когато знаете, че вашето бебе е добре, когато сте далеч.

Приемането на тези щастливи емоции, вместо да се чувствате виновни или засрамени, че ги има, може да ви помогне по-добре да се справяте с лошите настроения.

Живейте за деня

Много жени се чувстват така, сякаш изпускат последните няколко седмици от тяхната отпуска по майчинство, защото гледат напред към бъдещето и се фокусират върху това, какво ще се случи.

Вместо това, се опитайте да се концентрирате върху днешния ден, оценете почивката от работата и се насладете на времето с вашето бебе. След това, когато сте далеч, може щастливо да си спомняте първите ваши седмици заедно.

Източник:www.whattoexpect.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Ивон Кръстева
Photo credit: Freepik