15 идеи за забавна храна за злояди деца

15 идеи за забавна храна за злояди деца

Идеи за игра с храна! Един от най-добрите съвети за злоядите деца е да включите умишлена игра с храна по време на хранене. Може би сте чували, че децата имат нужда новата храна да им се предложи дори 15 пъти, преди да я приемат.

Това е вярно за кърмаческата възраст, но по-големите деца може да се нуждаят от години на предлагане и подканяне, преди да започнат да ядат редовно това, което е в чинията им. А предлагането на храна не включва само нейния вкус.

За да се запознаят с нови храни и да ги приемат (или не), децата използват всичките си сетива – докосване, мирис, звук, зрение и вкус.

Един от начините да помогнете на децата „да се научат да харесват“ храните е да опитате игра с храна.

Опознаването на храната в зона без натиск, позволява на децата да се ангажират без страх, че ще бъдат принудени да опитат дадена храна.

Какво е игра с храна

Играта с храна е терапевтичен подход за подпомагане на представянето и насърчаване на приемането на храни от децата. Тази игра може да бъде особено полезна по време на фази на придирчиво хранене, когато родителите или тези, които се грижат за децата, се чувстват обезсърчени в желанието си да помогнат за изграждането на здравословни хранителни навици.

Играта с храна помага за намаляване на чувствителността на децата по отношение на храните и може да намали страха и тревожността им. Тя служи като начин за предлагане без напрежение и оказва положително въздействие върху децата. Те могат да използват всичките си сетива на масата, което пък може да ги насърчи да опитват нови неща.

15 игри с храна за злояди деца

По-долу са дадени 15 примера за игри с храна, които можете да опитате с детето си, за да обогатите предлагането и приемането на храна.

1. Пюрета + Четки

Отворете няколко бурканчета с различни по цвят пюрета и оставете бебето да „рисува“ на таблата пред себе си. Ако нещо от пюрето попадне в устата, не се тревожете – тази „боя“ не е токсична!

(ако може да оставите бебето само с пелена, ще си спестите и голяма част от чистенето)

2. Спагети + морски създания

Това е страхотно занимание за бебета със сензорни проблеми. Просто сгответе малко спагети и добавете към тях любимите му играчки. Ако можете да добавите и хранителна боя, за да направите спагети с цветовете на дъгата, още по-добре!

3. Броколи + кубчета

Най-нелюбимият зеленчук на децата може да изиграе ролята на дърво! Разделете го на розички и оставете детето да ги реди или “засажда” покрай кубчетата Дупло, камиончетата, малките Лего човечета или динозаврите.

4. Замъци от краставички

Строителните възможности с парченца краставичка (сварен морков или диня и пъпеш) са безкрайни. Може пък някой да опита и да си хапне от тухличките, докато строи!

5. Пълзящ грах

Грахчетата са идеални за развиване на пинсетния захват и фината моторика. Те са също така чудесни за научаване на броене и за направата на пълзящи чудовища!

6. Пица портрети

Това не е точно игра, но пък децата ще са щастливи да похапнат такава пица! Накарайте ги сами да декорират пицата си с нарязаните от вас зеленчуци. Коя е най-цветна и пълна? Могат ли да направят весело личице или форма на животинка?

7. Храна в любима песничка

Ако детето ви обича песните и приказките, това ще му хареса. Подменете познатите строфи в любима песен с такива за храна. Например: “Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте…”.

8. Знания за храната

Когато някои деца научат повече за храната в чинията си, това предизвика интереса им да я опитат. Това може да включва разглеждане на картинки, някои интересни факти, гледане онлайн на различни начини за приготвяне на храна или четене на книжка с детски рецепти.

9. Печати от храна

Чудесни за игра са печатите от храна. Те могат да се направят лесно с нож или белачка. Например звезди от тиквички или сърца от ябълка, около които детето може да рисува или с които може да играе.

10. Кули от плодове и зеленчуци

Познавате играта Дженга, нали? Е, можете да си направите такава на масата за хранене! Кой може да изгради най-високата кула от нарязани плодове или зеленчуци, преди тя да се сгромоляса? Кои форми и размери са най-подходящи за изграждане на здрава конструкция?

11. Отгатни по аромата

Ако имате храни с отчетлив аромат, сложете превръзка на очите на детето си и играйте игра, в която то да отгатва какво е пред него по аромата.

12. Слушайте звуците, които издават храните

При тази игра, освен всичко друго, ще се порадвате и на малко тишина у дома. Всеки вкъщи трябва да мълчи, за да чуе шумовете, които издават определени храни. Например, накарайте детето си да поднесе мазна или омекнала храна до ухото си, да я натисне и да опише какво чува. Или да дъвче парченце краставица или ябълка.

13. Прави, каквото ти казвам

Играйте хранителната версия на тази игра, където детето може да ви инструктира да поставите храната върху различни части на тялото си, да я накарате да танцува, да вдига шум, да отхапете от нея и т.н.

14. Изберете най-добрия сос

Сервирайте една храна с три различни соса. Например, един сладък, един пикантен и един кремообразен. Всеки може да се редува да опита храната със сосовете и да даде своя глас за това кое съчетание на вкусове е най-доброто.

15. Изпитайте най-добрата температура

Опитайте да сервирате дадена храна в три различни температури и да споделите мнения за това как е най-вкусна. Например, резени манго се сервират замразени, на стайна температура или пюрирани и леко затоплени.

Със сигурност ще се забавлявате с тези идеи за игра с храна, а може да измислите и още! Включването на играта с храна във времето за хранене, може да бъде изключително полезно, когато децата опитват нови храни или преминават през фази на избирателно хранене. Имате ли познат родител, който би се възползвал от това? Изпратете му този списък с 15 забавни идеи за игра с храна!

Източник:plantbasedjuniors.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Теодора Каменова
Photo credit: Freepik