Как да четем на глас на дете, което не седи мирно

Как да четем на глас на дете, което не седи мирно

За някои деца да седят мирно докато слушат книга е по-скоро досадно, отколкото забавно.

В случай, че детето не ви обръща внимание или не седи кротко докато четете заедно, ето няколко съвета, които могат да ви помогнат:

1. Изберете интерактивна книга.

Без значение е дали търсите детайл в картинките, например да откривате разлики, или докосвате части от страницата, например бутон „Натисни тук“. Книга, която ангажира читателя, задържа вниманието му върху историята.

2. Нека правят нещо с ръцете си.

Дайте на детето си пастели, пластилин или пъзел, докато четете на глас. Ако ръцете му са заети и вниманието му се фокусира върху дадена задача, може да бъде по-склонно да слуша приказката.

3. Пробвайте да четете в различни часове на деня.

Определени часове от деня спомагат за концентрацията на някои деца. Следобед не е най-подходящото време, защото тогава са отпочинали и готови за игра. Опитайте преди лягане, когато искат да останат будни малко по-дълго, докато се хранят или сутрин, когато се събудят и все още сте сгушени заедно в леглото.

4. Първо им обяснете историята.

В някои случаи децата не харесват книгите, защото им е трудно да следят сюжета. Преди да започнете да четете, им обяснете какво да очакват от историята и им посочете няколко неща, които да търсят в историята или в илюстрациите.

5. Не прекалявайте.

Понякога децата трябва да пораснат малко преди да са готови за книгите. Не ги отблъсквайте като превръщате четенето в неприятно преживяване! Дайте им пространство, редовно опитвайте отново и подтикнете любовта им към четенето!

Източник: readbrightly.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Габриела Крумова
Photo credit: Freepik