Как да подкрепите своето невроразнообразно дете

Как да подкрепите своето невроразнообразно дете

Знаете ли, че 1 от 6 деца на възраст между 3 и 17 години се считат за невроразнообразни? Това се равнява на около 17% от децата в тази възрастова група.През последните няколко години лекарите диагностицират все повече и повече деца като невроразнообразни.Ако сте се чудили дали вашето дете е невродивергентно или наскоро е получило диагноза, може да се почувствате претоварени или уплашени от това, което предстои, но не се притеснявайте. Вие не сте сами в това.

Ако имате невроразнообразно дете, вие разбирате дарбите и трудностите, които идват с работата на родител. Ето няколко начина, по които можете да подкрепите детето си.

Какво означава да имаш невроразнообразно дете

Да имаш невроразнообразно дете не е толкова страшно, колкото звучи. Всичко това означава, че мозъкът на дете ви е свързан по различен начин от този на другите деца. Да бъдеш невродивергентен не трябва да се вижда като нещо лошо.

Всъщност има много силни страни, които често се свързват с това да бъдешневродиверентен.

Някои от тези силни страни включват:

 • Предоставяне на различна гледна точка към ситуациите и мислене по различен начин от този на невротипичият човек.
 • Притежаване на силен творчески усет и способности.
 • Имат силно око за детайлите.
 • По-малко социален натиск и по-свободен поглед към живота.
 • Умения, въртящи се около логиката или систематизацията.
 • Музикални способности които надвишават средните.

Въпреки това,тъй като невроразнообразните мозъци функционират малко по-различно, те трябва да бъдат подкрепяни по различен начин. Придържането към невротипичните норми може да създаде много тревожност или поведенчески проблеми у детето.

Ако сте се чудили дали детето ви се вписва в категорията на невродивергентите, може би е време то да получи психологическа оценка.

Подкрепете вашето невроразнообразно дете у дома

На първо място подкрепата трябва да започне от вашия дом. Много невроразнообрази деца не я получават и остават без ресурсите, от които се нуждаят, за да разцъфтяват.

Ако имате невродивергентно дете ето няколко начина по които можете да им помогнете да успеят, като започнете от вкъщи:

 • Ако те са напрегнати, не забравяйте да потвърдите техните проблеми и емоции.Това което чувстват е много истинско за тях и валидирането му ще ги накара да усетят известно облекчение.
 • Слушайте какво казват и се опитайте да не давате вашата гледна точка за нещата! Даването на твърде много съвети може да свръхстимулира вашето невроразнообразно дете,така че опитайте в началото просто да им емпатизирате.
 • Дайте им възможност да изразят сетивната си чувствителност.Има много полезни сензорни предмети, които можете да вземете за детето си и да ги използвате, когато се превъзбуди или за да намали стреса.
 • Имайте рутина! Наличието на график може да помогне на вашето дете да не изпитва толкова много стрес в ежедневието си.
 • Насърчавайте детето в неговите силни страни! Дайте им признание там, където е заслужено и ги накарайте да се чувстват добре в области в които може да се усещат различни от другите!
 • Разделете задачите на по-малки части! Това ще им помогне да се съсредоточат върху това, което трябва да направят по-добре и ще го направи да изглежда по-малко натоварващо.
 • Насърчавайте ги в саморегулиращи се дейности, като упражнения и давайте положителна подкрепа. Критикуването може да бъде изключително обезкуражаващо и предизвикващо безпокойство,така че се опитайте да се въздържате от това.
 • Помнете, че трябва да бъдете търпеливи с детето си! Може да им отнеме известно време, за да свикнат с нова идея или рутина.

Тези съвети могат да помогнат на вашето дете да бъде настроено за успешен ден и да ограничат тревожностите и възбудимостта.

Подкрепа по време на социални ситуации

Невродивергентните деца често могат да се напрягат в определени социални условия. Това означава, че е важно да им дадете ресурси,които могат да използват, за да се интегрират удобно и щастливо в обществото.

Социалното взаимодействие е важна и задължителна част от развитието на децата. Също така е и често неизбежно. Невродивергентните деца може дори да се притеснят дори само от ходенето на училище.

Когато вашето невродивергентно дете бъде поставено в социална ситуация, то може да изпита тревожност или да бъде свръхстимулирано. За да им помогнете да се справят добре, намерете начини да сведете до минимум тези неща.

Ето няколко идеи, които могат да помогнат на вашето дете да се чувства по-удобно в социални ситуации:

 • Ако детето ви страда от безпокойство в социални ситуации, помислете да му помогнете да направи скриптови карти, за да са му от полза, когато трябва да говори с други хора.
 • Дайте им сензорни предмети, които могат да носят със себе си, като фиджет спинери, за да намалят тревожността или да повишат концентрацията си.
 • Използвайте награди и много положително подкрепление.Излизането от зоната им на комфорт може да е трудно за тях и те ще се нуждаят от насърчение за това.
 • Можете също така да използвате много от нещата, които правите у дома, за да подкрепите детето си в социалните среди.

Неща като налагане на структура и рутина в социалните им излети могат да помогнат за намаляване на ежедневната им тревожност. Освен това бъдете на разположение да ги изслушвате и да бъдете съпричастни с тях, когато им е трудно и да ги насърчите, когато успяват.

Подкрепата на вашето дете ще направи живота му по-лесен

Да имаш невроразнообразно дете не винаги е лесно.Може да бъде разочароващо да се справяте с възбудимостите и тревожността, особено ако това е ново за вас. Добрата новина е, че не е нужно да има борба.

Подкрепата на вашето невроразнообразно дете и предоставянето на ресурсите, от които се нуждае, за да успее не само ще му помогне да живее по-щастлив и комфортен живот, но и ще направи вашия по-лесен.

Уверете се,че правите своето проучване за най-добрите начини,по които можете да помогнете на детето си и говорете с лекаря му за най-добрите възможности за вас.

Ако искате да научите повече за невродивергентните деца, искате да получите психологическа оценка на детето си или се интересувате да научите повече начини да подкрепите детето си, можете да се свържете с нас още днес!

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Мартин Димитров
Източник: birdpsychological.com
Photo credit: Freepik