10 послания към родителите на невроразнообразни деца

10 послания към родителите на невроразнообразни деца

Безспорно преживяването на всяко семейство с невроразнообразие е различно. Споделяйки нашият опит се надяваме да помогнем на другите да разберат, че не са сами.

Здравейте родители! Малко информация за мен – казвам се Сучи и съм майка на две момчета. По-голямото от тях беше диагностицирано с ASD (разстройство от аутистичния спектър) преди 6 години, а по-малкото – с ADHD (синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност) преди около 3 години. Съпругът ми и аз сме работещи родители, научили много един от друг и израснали заедно. Макар невинаги да ни е лесно, наистина можем да кажем, че не бихме променили нищо в семейството си! Ето няколко неща, които искаме да споделим и ни се беше искало да знаем, когато започнахме нашият път като родители на невроразнообразни деца.

1. Диагнозата за разлика в ученето НЕ е краят на света

Съпругът ми и аз определено бяхме притеснени, когато научихме за диагнозата. Допълнително усложнение бяха и дългите списъци с чакащи за специализирана помощ. Бяхме притеснени, че не правим достатъчно и/или правилното нещо. С течение на времето терапията започна да действа и ние се почувствахме по-добре. Започнахме да виждаме светлина в края на тунела. Бързо осъзнахме, че етикетите са просто едни безсмислени етикети. В крайна сметка имаме прекрасни деца, за които е трудно да се приспособяват към нормите на обществото и нашата работа е да ги напътстваме през това.

2. Бъдете търпеливи с децата си и най-вече със самите себе си

Терминът за аутизъм в езика на маорите е „Takiwātanga“, което се превежда като моето/неговото/нейното собствено време и пространство. Родителите често са прекалено строги към себе си и се обвиняват, ако нещата не вървят точно както се очаква. Важно е да бъдете търпеливи, последователни и да вървите напред – стъпка по стъпка.

3. Интернет може да бъде страшно място

Повечето родители често се чувстват сами и започват да ровят в интернет в търсене на отговори. Някои от нас могат да се изгубят, попадайки в мрежа от негативна и неадекватна информация, което може само да влоши нещата. Вместо това, използвайте интернет за да потърсите групи от родители и специалисти и да намерите ресурси, които могат да ви помогнат да получите професионално мнение. Всяко дете, невротипично или невроразнообразно, е уникално. Фактът, че вашето дете има същата диагноза, не означава задължително, че същото решение ще проработи и за него!

4. Лесно е да бъдете обсебени от предизвикателствата и да забравите да развивате силните страни на детето

Като родители, по-голямата част от нашите разговори често са за това какво детето не може да направи. Направете крачка назад и отделете време да разберете какви са неговите силни страни, за да наблегнете над тях! При възможност, запишете детето си на дейности, които то харесва.

5. Бъдете честни и добри към себе си

Всеки човек има хубави и лоши дни! Мисълта, че мога да направя всичко сама, само влоши нещата за мен и семейството ми. Вместо това предлагам една много ефективна система – записвайте всичко, приоритизирайте го и бъдете реалист за това какво можете и какво не можете да направите. По-важното е, да сте наясно с нещата, които не можете да постигнете!

6. Не изгубвайте себе си

Това е най-трудното нещо, с което родителите се борят. Въпреки това е наложително да останете себе си, да имате свои собствени хобита или собствено пространство, за да има някакъв баланс. Не се колебайте да поискате помощ от член на семейството, роднина, приятел или детегледачка.

7. Всеки има нужда от помощ

Мисълта, че мога да направя всичко и потискането на емоциите, почти ме побъркаха. Научих се да преглъщам гордостта си и да искам помощ, дори ако е по-лесно да го направя сама. Научих се да оставям други хора да ми помагат и да споделям ясно очакванията си, но и да не очаквам същите резултати! Не се колебайте да помолите семейството и приятелите си за помощ, ако имате нужда.

8. Правете това, което смятате за правилно

Правете това, което прави вас и вашето семейство щастливи. Премахнете всички източници на токсичност и действайте с това, което работи за вас. Ако трябва да си вземете почивен ден от рутината или да прекъснете връзките си с определен човек, който ви изтощава, направете го! Моето семейство и приятели не са много на брой, но са изключително специални и подкрепящи!

9. Застъпете се за детето си и го научете да се застъпва за себе си

Много е важно като родителите да имаме реалистични цели за нашите деца. По-лесно е да получите подкрепа от училище, учител и общност, когато сте част от решението. Обяснете ситуацията, разберете техните граници и предложете решения, които са взаимно полезни. В случай че системата не работи, е време да намерите нова, която работи.

10. Отглеждането на невроразнообразно дете е възнаграждаващо и изтощително

Не забравяйте, че две крачки напред и една стъпка назад са все пак една стъпка напред. Отделете време да отпразнувате всичко, което сте постигнали като семейство, без значение колко е малко. Животът е труден и малките моменти често са най-смислените.

Източник: learnfully.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Славена Великова“
Photo credit: Freepik