Актьор със Синдром на Даун стана водещ на детско предаване по Би Би Си

Актьор със Синдром на Даун стана водещ на детско предаване по Би Би Си

Джордж Уебстър, 21-годишен актьор със Синдром на Даун, стана първият водещ на детско предаване с генетичната аномалия и то в канала на Би Би Си за най-малките – CBeebies.Той беше поканен като гост-водещ в програмата през септември 2021, но вече е назначен за постоянно, след като появата му предизвика огромен отзвук и той бързо се превърна в един от любимците на малките и големи зрители. Талантливият младеж от Лийдс, който пее, танцува и готви в “Къщата на CBeebies”, беше включен тази година и в класацията на радио “Таймс” за 100-е най-влиятелни личности на телевизионния екран във Великобритания. Там той се нареди сред първите 20 отличени, наред със самата Кейт Уинслет!

Джордж Уебстър, който предпочита да го наричат само Джордж, е забелязан от Би Би Си благодарение на видео, което заснема за благотворителната организация за хора с увреждания Mencap. Първата му изява за канала е образователно видео за програмата Bitesize, в което говори за погрешните схващания относно Синдрома на Даун.

Дебютът на Джордж бе посрещнат с огромен възторг, особено от родители на деца с увреждания. Актрисата Сали Филипс, която също има син с генетичната аномалия, написа в мрежата: „Толкова ви обичам, CBeebies! Това означава толкова много за нас, а Джордж е просто изумителен!!“ В друга публикация Mencap описват актьорът като „брилянтен модел за подражание“. Реакциите за назначаването на Уебстър контрастират рязко с тези отпреди само 12 години, когато CBeebies наеха на работа водещата Кери Бърнел, чиято дясна ръка и развита само до лакътя. Нейната поява по детския канал на Би Би Си предизвика вълна от оплаквания. Самата тя коментира в Twitter, че приема тази промяна с „чиста радост“ и препубликува друг пост, който смело предполага, че „светът се е преобърнал напълно“ в последно време.

“Искам хората да ме познават като Джордж, а не Джордж с Даун”, коментира талантливият младеж. “Аз съм обикновен човек, както всички останали и желая да се отнасят с мен по този начин”. Той изтъква, че е благодарен за подкрепата, която е получавал през целия си живот от страна на семейството, приятелите, учителите и благотворителните организации и смята, че те са му оказали безценна помощ, за да постигне всичко това.

“Хората със Синдром на Даун не винаги сме щастливи, ние също имаме емоции, както всички останали, но аз не “страдам” от състоянието си”, споделя Джордж. Той си припомня, че докато е посещавал училище е имало и деца, които са го тормозили и са го карали да се чувства тъжен и наранен, но и много други, които са го подкрепяли и това е било най-важното нещо за него.

“Иска ми се да променя начина, по който обществото гледа на хората с увреждания. Всеки от нас е специален по свой начин и трябва да сме доволни и да приемаме индивидуалността си и уникалните си таланти”, казва той.

Появата ми по CBeebies помага да се заговори за хората с увреждания от много ранна възраст и ако децата започнат да ги приемат по различен начин, ние вече променяме света”, изтъква Джордж.

И допълва:

”Посланието ми към всеки един от вас, независимо дали имате увреждане, или не е: “Не позволявайте на никого да контролира щастието ви и да ви спира. Само вие самите знаете на какво сте способни и можете да постигнете всичко, което поискате!”.

Източник:www.thetelegraphandargus.co.uk
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Зорница Цонева
Photo credit: CBeebies