Дейности за развитие на 2-годишните деца

Дейности за развитие на 2-годишните деца

Тук може да откриете забавни дейности за развитие на 2-годишните деца! От образователни дейности до дейности на открито и занаятчийски дейности, ето списък с идеи за неща, които може да правите с вашето малко дете. Идеите са на Нина Гарсия, майка на три момчета, две от които близнаци и автор на множество книги и статии за майчинство и родителство.

Аз не съм типичната творческа майка.

Вкъщи не разполагам със сензорни кошчета и не събирам и подреждам тави с картони. Също така не ми харесва, че много от заниманията за малките деца сякаш се фокусират върху уменията на родителите за творчество, а не непременно върху тези на детето.

А аз се интересувам повече от обучението, водено от самото дете, а не от „крайния продукт„. Не е толкова важно да се създаде красив предмет, колкото да се даде възможност на децата да бъдат любопитни и да задават въпроси.

Все пак, дори и като майка, която не е творец, исках да осигуря на децата си дейности за развитие на 2-годишна възраст, които да насърчават желанието им да учат и да изследват. В края на краищата малките деца все още имат същото любопитство, както когато са били бебета, но със способността да изпълняват по-сложни задачи.

Забавни дейности за развитие на 2-годишните

Вероятно и вие може да разкажете и допълните.

Като родители сте повече от готови да преподавате когнитивни умения, само трябва да го правите по прост начин. Предпочитате да използвате обикновени материали в дома си и да намерите лесни дейности, които да впишете в натоварения си график и търсите неща за правене, които 2-годишното ви дете би научило в детската градина и които ще стимулират мозъка му?

Попаднали сте на правилното място.

По-долу съм изброила най-добрите дейности, които съм правила с децата си, когато бяха на тази възраст. Разделих ги в пет категории за общо 30 дейности (което прави едномесечно забавно предизвикателство!). Тези дейности със сигурност ще накарат вашето малко дете да бъде заето и ангажирано.

При това целенасочено се постарах тези дейности да са реалистични за изпълнение. Няма да ви се наложи да купувате научни комплекти или множество материали за занаяти. Ако все пак решите да купите нещо, най-вероятно ще използвате материалите отново и отново.

Тези дейности са прости. Всички сме заети и знаем, че двегодишните деца не седят спокойно с часове. Те определено могат да се учат със собствено темпо.
И така, нека да започнем!

Творчески дейности за деца на 2 години

1. Пластилин за игра

Разточете пластилина на топчета и ги бройте едно по едно, докато ги поставяте на купчина. Разточете ги на дълги нишки и изпишете буквите от името на детето си. Насърчавайте фината моторика, като позволявате на детето да си взима парченца от голямата топка смес.

2. Дроби/фрактали с хартия

Вземете лист хартия, разрежете го наполовина и обяснете как двете части съставляват цялата хартия. След това разрежете тези две части наполовина, за да се получат четвъртинки. Продължете, като направите осминки.

След всеки кръг на рязане сглобете хартията, за да може детето да види как всички парчета образуват първоначалния лист. Можете също така да играете на нарязана пица, за да направите играта още по-забавна.

3. Игра на съвпадения

Използвайки картончета или карти, напишете два набора от буквите на азбуката и помолете детето си да ги съчетае. Започнете с няколко наведнъж, за да не го затрупате с всичките 30. При всички положения направете буквите в един и същи цвят, за да разбере, че съчетава буквите по форма, а не по цвят.

4. Лепене по цвят

Изрежете малки парчета от цветна хартия – например синя, червена, жълта и зелена. След това на отделни листове хартия нарисувайте по две кръгчета на лист, като използвате различни цветни моливи. На единия лист ще има синьо и червено кръгче, а на другия – жълто и зелено.

Нека детето ви залепи изрязаните парчета в кръговете със съответния цвят- например зелените парчета в зеления кръг.

5. Смесване на цветове

Като използвате трите основни цвята, покажете на детето си как да ги смесва и съчетава, за да получи нови цветове. Може да пробвате например:

  • червено + синьо = лилаво
  • жълто + синьо = зелено
  • червено + жълто = оранжево

6. Броене с маркери с точки

Накарайте детето си да упражнява числата с маркери, които правят точки. Разпечатайте два листа хартия във формат “пейзаж”, като цифрите от 1 до 10 са разположени отстрани. Покажете на детето как да оцвети съответния брой точки до всяка буква, като броите заедно с него.

Образователни дейности за деца на 2 години

1. Сортиране на предмети по цвят

Намерете набор от сходни предмети и ги подредете по цвят. Няколко идеи биха били строителни блокчета, магнити, коли – всичко което сте складирали в кутиите! След това направете различни купчинки или поставете празни купички, по една за всеки цвят.

2. Пребройте всичко

Играйте на игра с броене на всичко. Пребройте играчките – блокчета и помпони или закуските например крекери и моркови. Използвайте всяка възможност да броите. Изкачвате стълби? Пребройте стъпалата, които преминавате. Бутате детето на люлка? Бройте всеки път, когато го бутате.

3. Нарежете хартиени ленти по размер

Играйте игра на сортиране по размер, като използвате 10 хартиени лентички с дължина от един до 10 см. Например ще имате едно парче, което е дълго един сантиметър след това друго, което е дълго два сантиметра, и т.н.

След като съберете всичките 10 парчета, разбъркайте ги на земята и насърчете детето да ги подреди по ред от най-малките (1 см) до най-големите (10 см).

4. Потъва или плува

Съберете няколко домакински материали или играчки и експериментирайте, за да видите кои от тях потъват или плават. Можете да направите това по време на къпане или да налеете вода в голям съд, например купа, леген или детски басейн. Намерете безопасни за вода предмети с различна тежест, за да може детето да види различни резултати.

Съвет: След играта с вода можете да използвате водата за вашите растения!

5. Букви във ваната

Моите деца си играеха с комплект неопренови фигури на азбуката, които използваха, за да научат още повече за буквите и цифрите. Показвах им също така прости думи, които да изписват или как определени букви се събират, за да образуват имената им.

6. Проследяване и писане на букви и цифри

Работни листове като тези в моята работна тетрадка „Букви и цифри“ са друг забавен начин да запознаете детето си с азбуката. Започнете с големите букви и го насърчавайте да ги „проследява“ с пръсти, преди да преминете към по-малките букви, които да проследи с молив или пастел.

7. Търсене на предмети в природата

Направете списък с предмети, които детето ви ще намери на открито и му помогнете да събере находките си. Примерни идеи са листа, клонки, камъни, камъчета или цветя. Вземете със себе си торбичка, в която да съхранявате предметите и зачеркнете предмета от списъка след като намерите това, което сте търсили.

За да направите тази игра още по-лесна, поставете за задача да намери само един вид предмет по време на разходката ви сред природата. Например, моят син обичаше да намира малки борови шишарки, които в местния ни парк бяха в изобилие. Просто правехме купчина от шишарки в основата на някое дърво докато изнамерим почти всички.

8. Събиране и сравняване на листа

Съберете различни листа от природата, подредете находките в редица и поговорете за това как изглежда и се усеща всеки лист. Може да говорите за различните текстури, цветове или форми и да опишете защо някои са меки и зелени, а други са кафяви и начупени. Това ще помогне за обогатяване на речника на детето ви.

9. Засадете семенца

Засадете семена и наблюдавайте как те растат през следващите няколко дни и седмици. В зависимост от времето можете да сложите семената в малки контейнери на закрито или да ги засеете директно в земята навън. И се придържайте към големи семена като слънчоглед или зелен фасул – те са по-издръжливи и растат бързо.

10. Кофа с лед

На един детски рожден ден в дома на приятел, децата не бяха заинтригувани от нищо друго, освен от една обикновена кофа с лед. Те бяха намерили празен преносим хладилник с лед и вода, хващаха парчета лед и ги преместваха на тревата, за да гледат как се топят.

Може да направите нещо подобно като поставите няколко кубчета лед в купа и излезете навън. Позволете на детето си да вземе кубчетата лед и да ги постави на земята. Поговорете за разликите между топенето на тревата и на нагорещения асфалт.

11. Игра с кал

Намерете място в задния двор или в парка и изсипете вода в почвата. Може дори да донесете кухненски прибори за игра или стари кухненски инструменти, които вече не използвате, за да може детето ви да си играе с тях в калта.

12. Тебешир на тротоара

Вземете тебешир и отидете на тротоара или в парка. Рисувайте картинки, пишете думи и се упражнявайте да оцветявате форми. Тебеширът позволява на детето да бъде креативно по начин, който е различен от пастелите и моливите, които вероятно използва често.

Практически дейности за деца на 2 години

1. Метене в квадрат

Насърчете детето си да изпълнява задълженията си просто с метене! С помощта на бояджийско тиксо (вкъщи имаме куп такива) направете квадрат на пода в кухнята. След това с метла с детски размер го накарайте да измете цялата мръсотия от останалата част на пода в този квадрат.

2. Преливане на вода

Поставете купа и мерителна чаша, напълнени с вода върху лист за печене. След това оставете детето да излее вода от мерителната чаша в купата.

Използвайки две мерителни чаши, то може да налива водата от една мерителна чаша в друга като лесно се връща напред и назад. Може да изсипва и дребни неща като суров ориз, боб или пясък.

3. Събиране на вода

С помощта на пластмасов капкомер покажете на детето как да събира вода, като притиска капкообразувателя и потапя края му в купа с вода.

След това го накарайте да разтвори пръстите си, за да задържи водата в капкомера. И накрая може да натисне още веднъж, като пусне водата в друга купа. Това е фантастичен начин за развиване на фините двигателни умения.

4. Игра с пинсета

С помощта на кухненски щипки, накарайте детето да събира и мести памучни или пухкави топчета от една купа в друга.

Ако използвате различни по цвят пухчета, можете също така да го накарате да ги подреди по цвят или брой. Например всички сини в една купчина или да направи купчина от едно, след това от две, след това от три и т.н.

5. Сортиране на пране

Колкото и да се ужасяваме от прането трябва да признаете, че то може да бъде лесна дейност за развитие на двегодишното дете. Например, нека детето ви да сортира прането по вид – от ризи, до панталони или да сортира по цвят. Може също така да съчетава чорапи или да отделя настрани домашно пране като кърпи и парцали.

6. Поливайте растения

Децата обичат да поливат растения. Използвайте обикновена лейка, за да помогнете на детето си да се научи да полива както стайни, така и външни растения. Може дори да направите това част от седмичните му задължения например нещо, което да прави всяка събота сутрин.

Места за посещение с деца на 2 години

1. Детски музеи

Почти във всеки голям град има детски музей, който ще се хареса на вашето дете. Предпочитам този тип музеи, защото те предлагат практическо участие и не се налага да викам „Не пипай!“ през цялото време.

2. Библиотеки

Много библиотеки включват дейности за деца – от часове за приказки, до магически представления,изкуства и занаяти. Попитайте в местните библиотеки, за да можете да посещавате събития предназначени специално за малчугани. Освен това ходенето в библиотеката насърчава вас и семейството ви да правите редовни посещения, за да заемате и четете книги у дома.

3. Разходки сред природата

Изследвайте нова пътека или просто направете разходка сред природата заедно с детето си. Може да проверите местен туристически маршрут, езеро или горите във вашия район. Вземете със себе си и лупа, за да може да наблюдавате любопитни находки по пътя.

4. Пясъчник или плаж

Играта с пясък на плажа или в пясъчника в местния парк може да допринесе за много забавни дейности за развитие на 2-годишното дете. Донесете играчки за пясък и насърчавайте детето си да строи, да експериментира с вода и да учи чрез сензорна игра.

5. Ботанически градини

Обичам да водя децата си в ботаническите градини защото те предлагат много възможности за изследване. Дърветата и растенията са по-диви, отколкото в по-култивираните градинки и може да се видят дори животни като гущери, риби и костенурки.

6. Аквариуми

Открийте морския свят, като посетите местния аквариум! Детето ви ще има възможност да се запознае отблизо с много от животните, които живеят във водата като същевременно ще научи и как да се грижи за околната среда.

Заключение

Както виждате, не е необходимо дейностите по развитието на 2-годишните деца да са сложни или да отнемат твърде много време. Също така не е нужно да сте експерт в детски игри или да правите произведения на изкуството, за да предложите на детето си учене чрез преживяване.

Вместо това, сега имате в ръцете си цял набор от творчески дейности, с които да започнете. Детето може да си играе с кал или да смесва основните цветове, както и да научи за размерите с хартиени ленти или за обема на водата с мерителни чаши. И най-важното – то ще развие любов към ученето, особено с тези лесни и забавни дейности.

Можете да учите на дейности вашето малко дете дори и при ограничено време и материали или липса на каквито и да било творчески наклонности.

Източник: sleepingshouldbeeasy.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Филка Караланова
Редакция: Ивайла Стефанова
Photo credit: Freepik