Свиренето на барабани подобрява поведението и функцията на мозъка при юноши с аутизъм

Свиренето на барабани подобрява поведението и функцията на мозъка при юноши с аутизъм

Свиренето на барабани по 90 минути на седмица, може да повиши качеството на живот на млади хора диагностицирани с аутизъм, доказва ново проучване. Учените са стигнали до заключението, че изучаването на този инструмент, дори само за 8 седмици, има бърз ефект върху развитието на мозъка при юноши.

Проучването е проведено от експерти от университетите на Чичестър, Кралския колеж на Лондон, Хартпъри и Есекс, които са работили заедно по проекта “Clem Burke Drumming Project”, кръстен на един от основателите му – барабанистът на групата Blondie.

Съавторът Маркус Смит, професор в университета в Чичестър, казва: “Тези открития са директно доказателство, че свиренето на барабани допринася за позитивни изменения във функцията на мозъка сред юноши с аутизъм. В момента ние споделяме нашите резултати с учители, които работят както в специализирани, така и в обикновени училища, и които са отговорни за развитието на деца със затруднения”.

Аутизмът е невроразвиващо се заболяване характеризиращо се със слаби умения при общуването и повтарящи се интереси и активности.

Като част от изследването, в продължение на два месеца са давани по два 45-минутни урока на група от участници между 16 и 20 години, които са нямали опит в свиренето на барабани. Те са преминали през изпит по свирене на този инструмент и им е направен ЯМР (ядренно-магнитен резонанс) преди и след проучването. Резултатите показват, че участниците, които са подобрили уменията си, показват по-малко знаци на хиперактивност и повтарящи се активности. Също така, тяхната способност да се съсредоточават се подобрила с демонстрация на по-добър контрол на емоциите. ЯМР също доказва промени в техните мозъчни функции, които се свързват с поведението.

Професор Стив Дрейпър, декан в университета в Хартпъри и съавтор казва, че откритията може да се считат като голяма стъпка напред, защото изследователския екип е успял да докаже с напредналите техники за изображение, че свиренето на барабани и особено силен стимулатор. Той добавя:

„В продължение на много години имахме данни, че свиренето на барабани помага на хора с аутизъм и разстройства от аутистичния спектър и сме работили с много хора, училища и проекти. Чрез тях имахме възможност да потвърдим наблюденията си „.

Учените, начело на това изследване, са открили, че след уроците по музика младежите са подобрили синхронността между части от мозъка отговорни за контрола на поведение.

Това, според съавтора доктор Рут Лоури от университета в Есекс, подчертава централната роля на префронталния кортекс в регулирането на двигателна импулсивност.

Тя добавя: „Проучването ни предоставя първите доказателства за неврологични адаптации от обучението по свирене на барабани, специално за юноши с диагноза на аутизъм. Това проучване потвърждава промените, които сме измерили и наблюденията на учители и родители към подобрения на социалните умения, инхибиторния контрол и вниманието.“

Проектът финансиран от фондация Waterloo е най-новото проучване извършено от „Clem Burke Drumming Project“, който в последните 10 години изследва как свиренето на барабани влияе на мозъчното развитие.

Известният учен професор Стивън Уилямс от Кралския колеж на Лондон, сътрудник на проекта Клем Бърк, добавя:

„Свиренето на барабани не само подобрява способността за забавяне на появата на двигателни реакции при юноши с аутизъм, а също така намалява хиперактивността и затрудненията в заниманията. Допълнителното функционално изобразяване ни позволи да визуализираме промените в мозъчните вериги, отговорни за саморегулацията и двигателната импулсивност“.

Водещият автор Мари-Стефани Кахарт, докторант в Кралският колеж на Лондон казва: „Това проучване не само разкри подобрение в поведението на юноши с аутизъм след обучение по барабани, но също така хвърля светлина върху свързаните промени в мозъчната функция. Наблюдава се повишена синхронизирана активност между мозъчните региони, които поддържат психическото благополучие и помагат за управление на социалните взаимоотношения.“

Групата учени смятат да обогатят своето проучване чрез партньорство с училища и организации, работещи с хора с аутизъм, деменция, мозъчна травма, диспраксия.

Източник:neurosciencenews.com
Превод за център за детско развитие “Малки чудеса”: Денис Стойчев
Photo credit: Freepik