25 малки, но важни неща, които бащите правят за децата си

25 малки, но важни неща, които бащите правят за децата си

Никога не съм познавала баща си, така че да гледам как съпругът ми става баща беше силно преживяване за мен.

Всеки път, когато той приклекне и покани някое от нашите деца да дотича и да се сгуши в силните му ръце, знам точно колко много означава това.

Когато пусне някоя от любимите ни детски песни за любовта на уредбата, хваща най-голямата ни дъщеря за ръка и я върти из хола.

Моментите, в които той седи на пода с нашето малко дете, строи с ЛЕГО, реди пъзел или отпива глътка боровинков чай ​​от розова пластмасова чаша за чай.

Ако искате да знаете как да бъдете добър баща, това е, от което едно дете има най-голяма нужда.

И тук е проблемът

Някои бащи смятат, че трябва да дават всичко или нищо. Че само големите жестове са важни.

Отиване с цялото семейство на скъпа ваканция. Да купите на детето си кола, когато навърши 16. Да работите 50, 60, 70 часа на седмица, за да получите следващото повишение и следващото повишение, за да можете да си позволите онази по-голяма къща.

Но не това е най-важното за вашите деца.

Изследванията показват, че не вещите всъщност правят децата щастливи, а преживяванията. А споделените преживявания с любимите хора са това, което остава в спомените на децата за цял живот.

Как да бъдете добър баща – 25 малки неща, които означават много за вашето дете

Ако искате да знаете тайната как да бъдете добър баща, ето простите неща, които вашите деца ще оценят. Както се оказва, малките моменти всъщност са най-големите от всички.

Но първо, едно предупреждение: За да бъдете страхотен баща, със сигурност не е нужно да правите всичко в този списък!

Споделям този списък, защото знам колко лесно е да се потопим в ежедневието и да пропуснем тези прости възможности за смислена връзка с нашите деца. Знам, защото и аз го правя. И като човек, който дълбоко цени това, което добрият баща носи, споделям този списък като напомняне за нещата, които наистина имат значение за вашите деца.

Просто за забавление се опитайте да намерите нещо ново за вас в този списък или нещо, което не сте правили от известно време и си поставете лична цел да го направите днес!

1. Мотайте се заедно в гаража

Следващият път, когато се отправите към гаража, за да поправите или построите нещо, вземете детето със себе си. Обяснете какво се опитвате да направите и го оставете да помогне. Може да ви отнеме повече време, за да свършите работата, но ще разнообразите деня на вашето дете.

2. Танцувайте с децата си

Няма значение дали можете да танцувате. Люлейте се настрани, въртете се в кръг, скачайте нагоре-надолу. Включете страхотен плейлист за семейно танцово парти и си позволете да бъдете глупави. Не само ще се забавлявате, но и слушането на музика заедно ще спомогне създаването на здрави семейни връзки и положителни спомени.

3. Създайте си рутина

Намерете нещо, което вие и вашето дете можете да правите заедно всеки ден или поне всяка седмица.

За моя съпруг и нашето малко дете това е правенето на купа овесена каша всяка сутрин и сядането заедно да я споделят. Можете да се срещнете с децата си за обяд, да позволите на детето да ви помогне да изберете облеклото си сутрин (чорапите или колана ви, да помогнат да си обуете обувките и т.н.), мийте си зъбите заедно преди сън. Не е задължително да е нещо специално, но времето и честотата на споделен ритуал ще бъдат специални за вашето дете.

4. Задавайте въпроси

Съпругът ми използва набор от очарователни предпоставки за семейни разговори всяка вечер и това е едно от тайните му оръжия да се научи как да бъде добър баща. Задаването на въпроси помага на всички да завършат деня, чувствайки се свързани, обичани и щастливи.

Ако детето ви сподели проблем, не се опитвайте да го поправите. Знам, че е трудно, но просто го изслушайте. Ако трябва, можете да опитате леко да го побутнете в посока на решение. Но всъщност децата просто искат да ги чуете.

5. Обяснете им правилата на играта

Когато гледате любимото си спортно събитие по телевизията, отделете време да обясните правилата на играта на детето си. Вероятно ще се окажете с приятел, с когото да гледате следващия мач.

6. Оставяйте им съобщения

Ако подарите на детето си поздравителна картичка, напишете допълнителна бележка от сърце. Независимо дали е абзац или изречение, Вашите думи ще означават света за вашето дете.

В ежедневието изненадвайте детето си с бележки в кутията за училищния обяд или на огледалото вкъщи. Можете да разкажете виц, да напишете на какво се възхищавате в тях или просто да кажете „Обичам те“.

7. Четете на глас

Вашето дете никога не е твърде пораснало, за да му четете. Четете приказка преди лягане на по-малките деца. При по-големи деца, можете да се редувате да четете на глас от една и съща книга..

8. Организирайте си среща на кафе

Занесете любимата си настолна игра или игра на карти в кварталното кафене, след което се поглезете с изискана напитка, докато играете – кафе за Вас, горещ шоколад за вашето дете.

9. Изненадвайте децата си

Върнете се по-рано от работа един ден, дори да е само половин час по-рано. Или отделете деня или сутринта, за да направите нещо забавно с децата си, дори и да е само веднъж годишно.

10. Редувайте се в писането

Вземете си споделен дневник и си пишете един на друг. Дневниците баща-дъщеря и баща-син предлагат магически начин да накарате детето си да разкрие какво се случва и да останете свързани. Може да предпочетете и дневник за рисуване.

11. Вземете децата си на работата

Направете го поне веднъж. Покажете им бюрото си, откъде си сипвате кафе и конферентната зала, където се борите да останете будни по време на някои срещи. Разкажете им какво правите по цял ден, когато сте далеч от тях.

12. Изразявайте любовта си

Напомняйте на детето си за вашата безусловна любов, като го казвате на глас редовно. Можете да кажете „Ти си важен за мен“ или „Чувствам се толкова щастлив, че съм твой баща“ или просто „Обичам те“.

13. Разказвайте истории

Вашето дете обича да слуша прости истории от времето, когато сте били дете. Разказвайте истории за това какво е било, когато са били по-млади.

14. Излезте навън

Знам, че сте уморени, когато се приберете от работа, но грабвайте децата и излезте навън. Няколко минути са всичко, от което се нуждаете. Вечерята ще почака. Не сте сигурни какво да правите? Можете да търсите интересни буболечки заедно, да играете на гоненица или да се качите на велосипедите си за една бърза разходка из квартала.

15. Направете вечеря

Без значение дали сте главният готвач на семейството или обикновено готви вашият партньор, изберете вечер и сгответе вечерята заедно с децата. Включете ги в решението какво да приготвите, а след това и в самото готвене.

Допълнителен бонус – те ще бъдат много по-склонни да ядат храна, която сами са помогнали да се направи.

16. Спрете и играйте

Когато седнете и просто играете заедно за няколко минути – без смартфони, без други задачи – детето ви ще светне.

17. Разказвайте вицове

Дори да не знаете много шеги, подходящи за деца, потърсете ги. И се смейте заедно на глас!

18. Сборичкайте се или започнете бой с възглавници

Изследванията показват, че този вид игра изгражда емоционалната интелигентност и носи радост на децата – да, дори на момичетата!

19. Покажете своята благодарност

Когато детето Ви направи нещо полезно или само си спомни да свърши задължение, за което винаги трябва да му напомняте, погледнете го в очите и кажете „благодаря“.

20. Разглеждайте снимки

Независимо дали имате физически албум или папка със снимки на компютъра си, седнете заедно и прегледайте семейните спомени. Изживейте отново забавните семейни ваканции, първите стъпки на детето и рождените дни.

21. Спортувайте заедно

Опитайте нещо като тенис или баскетбол, или просто играйте на гоненица.

22. Казвайте „да“

Изненадайте детето си, като кажете „да“ на ситуации, в които обикновено казвате „не“.

„Може ли парче шоколад?“ – Да

„Може ли да изиграем една игра?“ – Да

„Можете ли да ме научите да шофирам?“ – Ъъъ… да?

23. Извинявайте се

Извинението пред детето не ви прави „слаб“ родител. Извинението учи детето да бъде мил и внимателен човек, а това изисква сила.

Ако сте си изпуснали нервите и сте повишили тон, кажете на детето си, че съжалявате и ще се опитате да се справите по-добре следващия път. Ако детето се е опитвало да ви каже нещо, а вие не сте му обърнали внимание, извинете се и попитайте дали ще иска да ви го повтори. Ако сте дали обещание, но не сте успели да го изпълните, споделете план как да ще го изпълните.

24. Присъствайте

Ходете на концертите на детето ви, на спортните състезания, танцовите рецитали и научните изложения. Каквито и да са техните хобита или интереси, бъдете там.

25. Прегръщайте ги

Почти невъзможно е да получите твърде много прегръдки от баща си. Уверете се, че прегръдките са с добро качество от шест секунди или повече за най-добър ефект. Ако децата ви са по-големи и не обичат прегръдките, опитайте вместо това да си “давате пет“ и надградете до прегръдка.

Бонус: Как да се свържете отново с детето си след труден момент

След негативна ситуация с вашето дете, трябва да се свържете отново чрез положителна емоция, за да можете да намалите дистанцията помежду ви. Ако не запълните тази празнина и детето ви почувства липса на връзка, това ще доведе до повече ненужно съпротивление и по-малко сътрудничество, когато помолите детето да направи нещо.

За съжаление, когато мозъкът ви е наводнен с хормоните на стреса, е невероятно трудно да измислите нещо забавно и мило, което да направите с или за детето си, за да можете да се свържете отново. Върнете се на горния списък и изберете нещо забавно, което можете да направите заедно, дори за 10 минути.

Сега е ваш ред!

Що се отнася до това как да бъдете добър баща, кой е най-добрият ви съвет? Споделете в коментар!

Източник: happyyouhappyfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Деница Ганчева
Photo credit: Freepik