Разпознава ли ме моето бебе

Разпознава ли ме моето бебе

От момента, в който гушнете бебето си за първи път, осъзнавате, че то е ваше. Готови сте да се грижите за него и да го обсипете с любов. Вие сте наясно, че вашето малко дете е напълно зависимо от вас, но все пак копнеете за онзи знак в очите му, че ви разпознава, че разбира и знае кой сте.

Добрата новина е, че вашето бебе ви разпознава още от раждането си. „Мозъкът на бебето започва да се развива още в утробата. То започва да разпознава гласа ви още преди да се роди“, казва д-р Лиза П. Хоанг, педиатър в болницата на Провидънс Мишън в Мишън Виехо, Калифорния и майка на 4-годишно дете. С времето мозъкът на бебетата продължава да се развива и способността им да разпознават, запомнят и дори да усещат липсата на хората около тях, расте.

В тази статия ще научите за забележителните скокове в паметовите умения, които вашето бебе прави през първата си година и как нивото на възприятието му за вас и други близки постепенно нараства.

Как се развива паметта на бебето

Мозъкът на вашето бебе започва развитието си през третата гестационна седмица, когато клетките, които в крайна сметка ще изградят нервната система, стартират растежа си. До деветата седмица от бременността бебетата вече са развили гладка структура, която се определя като мозък. Оттам мозъкът продължава да расте и да се оформя с бързи темпове, докато бебето навърши около 2 години.

Човешкият мозък е съставен от три основни части – главен мозък, който включва мозъчната кора, мозъчен ствол и малък мозък. В мозъка има и по-малки структури, включително лимбичната система, която се състои от хипокампуса и амигдалата. „Лимбичната система и фронталният дял на мозъчната кора отговарят за паметта“, обяснява д-р Хоанг.

Физическото развитие на мозъка на вашето бебе определя паметовата функция, а средата и стимулацията, която получава, са също толкова важни през първите няколко години от живота му. „Осигуряването на стимулираща среда с много възможности за наблюдение, учене и взаимодействие с играчки, предмети и хора помага за насърчаване развитието на мозъка на вашето бебе“, казва д-р Хоанг.

Разпознава ли ме моето бебе

Бебетата разпознават вашия глас, особено ако говорите много по време на бременността. Проучванията показват, че обработвайки звуците на гласа ви вътре в утробата, бебетата развиват вродени предпочитания към вас още преди раждането, както и важни умения за слухово учене и памет.

Способността да разпознават лицата на своите родители и други роднини се развива бързо през първата година от живота. „Колкото повече виждат и взаимодействат с любими хора като баби, дядовци, лели и чичовци, толкова по-успешно ще ги разпознават“, казва д-р Хоанг.


1 до 4 месеца

През първите няколко месеца от живота си бебетата обръщат внимание на лицата около тях. „Те ще започнат да разпознават лицата на родителите си, заедно с лицата на другите, които ги обгрижват, както и хора, които са им познати“, казва д-р Хоанг.

Към 4-тия месец бебетата са добри в разпознаването на лица, особено тези на родителите си, казва д-р Кристина Джонс, педиатър, старши медицински съветник в PMPediatrics, най-голямата спешна педиатрична група за грижи в САЩ. Това важи също и за членовете на семейството, които виждат многократно през седмицата.


5 до 8 месеца

Тъй като бебето ви продължава да се запознава по-добре с вашето лице и тези на роднини или приятели, които виждат най-много, то ще започне да прави разлика между хора, които познава, и хора, които не познава. „На този етап вашето бебе може да разбере дали някой е непознат“, казва д-р Хоанг.

„Около 6-тия месец вероятно ще разпознава членове на семейството, които вижда и с които общува веднъж седмично. Колкото по-рядко вижда членове на семейството и приятели, толкова повече време ще му отнема, за да ги разпознае.“

Около 6-месечна възраст вашето бебе ще започне и да разпознава и реагира на собственото си име. Това ще стане, в случай че сте използвали собственото му име регулярно – местоименията могат да бъдат объркващи за бебета и малки деца, казва д-р Хоанг.


9 до 12 месеца

В този период бебетата следва да системно да разпознават родителите си и хора, които виждат редовно. „Ако на възраст около 12 месеца смятате, че бебето ви изобщо не ви разпознава, е необходимо да изразите загриженост пред своя педиатър“, казва д-р Джонс.

По време на тази фаза бебетата започват да разпознават също и предмети и играчки. „Ще забележите, че вашето бебе развива своите предпочитания и често има любима играчка“, споделя д-р Хоанг.


Помни ли ме моето бебе

Ако бебето ви изглежда щастливо да ви види, означава ли това, че визуализира лицето ви в спомените си, когато сте разделени? Краткият отговор: Не съвсем. „През първите месеци става дума в по-малка степен за „запомняне“, а в по-голяма за формиране на отношения на доверие с родител и обгрижващ“, обяснява д-р Джоел Маконлог, педиатър в Stanford Children’s Health. „Ако те отговарят бързо и с любов на потребностите на бебето, то ще развие доверие и увереност и ще формира любяща привързаност към обгрижващите го“.

Макар това преживяване да не може да се нарече спомен в традиционния смисъл на думата, за бебето е доста близко до това. „При повечето от нас ранните спомени често започват около 3-годишна възраст и не си спомняме много ранни събития“, казва д-р Маконлог.

„Въпреки това, бебетата от много ранна възраст разпознават и реагират благоприятно на познати хора и места и имат емоционални или имплицитни спомени. Споменът на тази възраст е усещането, че са обгрижвани и защитени“.

Бебето усеща ли липсата ми

Малките бебета може да разпознават лицата на своите родители и други любими роднини, но едва по-късно те започват да им липсват, когато не са наоколо. Това е така, защото им отнема време да разберат концепцията за постоянството на обекта. „Те ще започват да осъзнават, че познатите хора и предмети все още съществуват, дори когато не ги виждат“, обяснява д-р Хоанг.

По-долу е описано приблизително как вашето бебе постепенно ще осъзнае постоянството на обекта и заедно с него чувството, че му липсвате през първата година от живота си.


1 до 4 месеца

Единствената грижа на новороденото бебе е дали потребностите му са удовлетворени и няма голямо значение кой ще се погрижи за тях. „Вашето бебе ще може да разпознае дали лицето, което се грижи за него, не е неговата основна обгрижваща фигура“, казва д-р Хоанг. „Но ако потребностите му са посрещнати, то лесно се приспособява към този, който е с него в момента”.

Поради тази причина, дори и да знаят кои са техните родители или други близки, които се грижат за тях, бебетата не са непременно загрижени, ако ви няма наоколо.


5 до 8 месеца

По средата на първата си година бебетата започват да развиват усещането си за постоянство на обекта. „Преди това, ако родител скрие под одеяло блокче или играчка, от която детето се интересува, първоначално то може да изглежда объркано, но след това да забрави за обекта“, обяснява д-р Маконлог.

„След като постоянството на обекта се развие обаче, то ще потърси играчката. Това е моментът, когато играта на „ку-ку“ става забавна!“.

На този етап започвате да липсвате на детето си, когато не сте наоколо. „Вашето бебе ще започне да разбира, когато е отделено от вас“, казва д-р Хоанг. И когато това се случи, може отново да пожелае да бъде с вас – с други думи, ще му липсвате.

За съжаление, осъзнаването на постоянството на обекта е и първата стъпка към развиването на тревожност при раздяла. „Вашето бебе не може да разбере, че вие ​​или другите обгрижващи винаги ще се връщате,“ отбелязва д-р Хоанг.

„Излизането вечер или влизането в друга стая може да накара бебето ви да нервничи, за да предотврати отделянето от вас“.


9 до 12 месеца

Когато бебето ви е развило постоянство на обекта, може да му липсва всеки (и всичко), когото (което) е запомнило с любов. Тревожността при раздяла може да продължи до 3-годишна възраст, когато то ще може да разбере концепцията, че ще се върнете след определен период от време.

Предпазливостта към непознати може да се развие и през втората половина на първата година на вашето бебе. „Бебетата развиват тревожност от непознати около деветия месец“, споделя д-р Джонс. „Може да се прояви като срамежливост, нервност или недоверие към всеки, когото не разпознават.“


Мозъкът и паметта на вашето бебе започват да се развиват само няколко седмици след зачеването и продължават да нарастват с бързи темпове в ранна детска възраст. То може да започне да разпознава лицето ви и лицата на близки роднини на около 4 месеца. Само няколко месеца, след като бебето ви за първи път започне да се вълнува, когато ви види, то може да започне да плаче и да недоволства, когато сте разделени. Най-добрият начин да улесните този важен етап от развитието във възприятието на вашето бебе за другите е да говорите с бебето и да му се усмихвате често.

Но също така е важно да запомните, че от бебетата се очаква да придобият определени основни социални умения през първата си година, а вашето бебе може да достигне някои от тези важни етапи малко по-късно. Ако сте загрижени за развитието на вашето бебе, говорете с вашия педиатър или друг здравен специалист.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Искра Петрова
Photo credit: Freepik