Най-въздействащият семеен ритуал – приказката за лека нощ

Най-въздействащият семеен ритуал – приказката за лека нощ

В епохата на непрестанно време пред екрана, няма нищо по-въздействащо от приказката за лека нощ. Докато навлизаме по-дълбоко в тази тема, започваме да виждаме как приказката е идеалният завършек на деня. Затова нека преосмислим и върнем обратно това специално време за разпускане – за родителя и за детето. Четенето на приказка за лека нощ не е нещо, което правим само за децата, ползите са и за нас самите. Ние не просто четем на нашите деца, ние четем с нашите деца.

Ето пет причини, поради които приказката за лека нощ е сред най-силните семейни ритуали:

Край на деня

Приказката за лека нощ може да бъде символична крайна точка в нашите непрекъснати, безкрайни дни. Когато тръгнат на училище дори децата започват да усещат напрежението на един непрестанно работещ свят. Заедно можем да се отпуснем, като се освободим от притесненията, които запълват деня ни.

С къпането, миенето на зъбите и обличането на пижамата започва забавянето на темпото при децата. За нас, родителите, е важно да насочим изцяло вниманието и присъствието си към това специално време – да гледаме на него като на свещен момент, в който няма прекъсвания (и оставим телефона си извън стаята!).

Чувство за безопасност и сигурност

Най-вероятно няма по-сигурно и безопасно място от това да се сгушиш в своя родител и да слушаш успокояващия му глас. Връзката става по-силна, когато една специална история ни пренесе в свят на възможности. Заобиколени от по-спокойна енергия, стресът започва да намалява както за родителя, така и за детето. Повтарянето на този ритуал на привързаност вечер след вечер насърчава безусловната любов, която предпазва малките от неизбежното чувство на уязвимост в живота.

Здрав сън и по-добри сънища

Специалистите по съня разкриват как приказките за лека нощ могат да помогнат на децата и родителите да спят по-добре. В това има смисъл. Нежният глас на родителя може да създаде силни асоциации със съня, като забавя работата на мозъка и помага на детето да се откъсне от ежедневието. Докато нашите деца заспиват дълбоко след приказка, мозъкът продължава да „играе“ с тази нова информация, като запечатва чувства, образи и сюжети.
С други думи, мощното подсъзнание продължава да върши своята магия докато детето спи, като полага основите за положителен старт на следващия ден.

Ангажиране на въображението

Приказките за лека нощ са един от най-добрите начини за стимулиране на въображението при децата. Изследванията показват, че четенето на приказка е напълно различно от гледането на телевизия или филм. Слушането на история изисква по-активно участие, тъй като децата използват ума си, за да визуализират случващото се и да помислят как биха постъпили на мястото на героя. Тези идеи вдъхновяват нашите деца да си представят нови реалности и идентичности за себе си. Любимите им приказки започват да оформят положително собствената им история в живота.

Свързване и съпричастност

Историите помагат на нашите деца в самоосъзнаването и ги учат на емпатия. Малките могат да намерят утеха като се асоциират с герой в история, който преминава през познато предизвикателство, независимо дали става въпрос за най-добър приятел, който се мести надалеч или за загубата на домашен любимец. Не е изненада, че историите могат да помогнат на нашите деца да намерят смелостта (и модела) да се справят с нещата, които изглеждат много отвъд техния опит.

За децата, които преминават през несигурен период (като развод или загуба на близък), приказката за лека нощ може да помогне да оформят нова реалност. И все пак, най-ценната връзка, която създават приказките за лека нощ, е тази между родител и дете – един от най-сигурните гаранти за успех и щастие в живота.

Приятни сънища на вашите деца!

Източник: tinybeans.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Ивелина Георгиева
Photo credit: Freepik